Puritatea- o specie pe cale de dispariţie!

Lumea a fost întotdeauna caracterizată de imoralitate sexuală. Chiar şi o privire superficială în Biblie ne va convinge de lucrul acesta. Privim la vremurile lui Noe, la Sodoma şi Gomora sau la aventurile lui Iuda din Genesa 38. Ultimele capitole din cartea Judecători ne arată că poporul lui Dumnezeu ajunge să semene foarte tare cu Sodoma şi Gomora. ( Judecători 19) Dacă trecem în Noul Testament, este suficient să menţionăm imoralitatea unor oraşe cum ar fi Corintul sau Efesul. Imoralitatea nu este deci ceva nou!

Cu toate acestea, trebuie înţeles foarte clar că imoralitatea sexuală din vremurile noastre prezintă caracteristici unice pentru că este însoţită de o dezvoltare fără precedent a tehnologiei. Aceasta face ca imoralitatea să se extindă cu o viteză foarte mare şi să aibă o arie foarte largă de răspândire. A doua caracteristică a imoralităţii de azi este accesibilitatea ei.  Dacă în trecut, consumatorul de plăceri sexuale trebuia să se expună, într-un fel saul altul, astăzi, orice formă de imoralitatea poate fi accesată pe computer sau pe telefonul mobil. Ea este accesibilă în sensul că nu costă nici bani, nici reputaţie. Astfel, multe persoane consumă pornografie, fără ca cei din jurul lor să îşi dea seama de lucrul acesta şi cu senzaţia că nu îi costă nimic…

Efectele acestei situaţii sunt multiple, iar costurile sunt imense! Primul efect pe care aş dori să îl menţionez este pierderea ruşinii. Conştiinţa multora este tocită din punctul acesta de vedere.  Nu înţeleg de ce este greşit ceea ce fac. Nu credem noi până la urmă că este bine tot ceea ce ne face să ne simţim bine? Judecătorul nedrept descris de Domnul nostru, sintetizează foarte bine modul de gândire al generaţiei noastre: „de Dumnezeu nu mă tem, iar de oameni nu îmi este ruşine.” Pierderea ruşinii este o pierdere mult mai teribilă decât ne dăm seama. Un alt efect pe care l-aş aminti este devalorizarea.  Se devalorizează fiinţa umană. Celălalt nu mai este perceput ca fiinţă umană, creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, ci ca un mijloc prin care eu pot să îmi satisfac dorinţele egoiste. Se mai devalorizează şi familia. Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă că relaţia dintre soţ şi soţie este singurul cadru în care astfel de relaţii pot să se desfăşoare legitim. Oamenii însă nu se mai „poticnesc” în astfel de principii…spre nenorocirea lor!

Vorba unei poezii:  „Ce vremi….cumplite vremi…!” Cum reacţionăm noi la ceea ce se întâmplă? Trebuie să conştientizăm că problema imoralităţii sexuale este o problemă tot mai serioasă a bisericilor evanghelice.  În aceste vremuri cumplite trebuie să arătăm că se poate şi altfel!

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Despre lume & viaţă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s