Zilele din Genesa 1…

În urmă cu câţiva ani am fost vizitaţi la Betania de un pastor cunoscut şi apreciat în întreaga ţară. Înainte de începerea serviciului divin, fratele păstor a participat la studiul biblic de la grupa tinerilor. Am fost încurajaţi să îi punem întrebări. Foarte bine intenţionat, unul dintre tineri, a întrebat cum ar trebui interpretate zilele din Genesa 1: sunt ele lungi ere geologice, sunt zile de 24 de ore? Foarte repede, a devenit evident că subiectul îi este cu totul străin fratelui păstor. Cel mai potrivit lucru ar fi fost să recunoască faptul că nu a studiat problema şi nu poate oferi un răspuns consistent acum. Fratele nostru însă a ales o altă abordare. În termeni destul de duri a explicat că mântuirea noastră nu depinde de lungimea zilelor din Genesa 1, aşa că subiectul ar trebui să nu ne mai preocupe. Cu astfel de subiecte se ocupă creştinii începători sau cei ispitiţi de diavolul…

Cred că o astfel de abordare este tare dăunătoare. Noi credem în inspiraţia verbală a Bibliei. Asta înseamnă că fiecare cuvânt din Sfânta Scriptură este important. În Galateni 3:16, apostolul Pavel arată că şi numărul unui substantiv este relevant. Cuvântul „zi” din Genesa 1 face parte din textul inspirat al Bibliei şi este de datoria noastră să căutăm să îi înţelegem semnificaţia, dacă pretindem că luăm în serios Cuvântul lui Dumnezeu.

A pretinde că subiectul nu este important trădează mai degrabă lene intelectuală, o lene atât de dăunătoare mediului evanghelic din România.  Cred că ar fi foarte benfic ca păstorii să se pună în pielea tinerilor care se confruntă cu astfel de întrebări şi să ofere răspunsuri coerente. În caz contrar tinerii vor sancţiona lenea despre care vorbeam, iar încrederea lor în Biblie şi biserică va fi şubrezită.  Bineînţele problema este foarte complexă şi trezeşte multe pasiuni. Ea trebuie studiată cu multă smerenie, iar importanţa subiectului nu trebuie exagerată. Cred însă că trebuie să fim familiari cu subiectul şi să fim în stare să oferim o sinteză a principalelor opţiuni.

Pentru cei care doresc să se documenteze în legătură cu subiectul, recomand excelenta carte a profesorului John Lennox, Seven Days That Divide The World!

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Din necazurile şi bucuriile unui evanghelic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.