Fetelor, ce-aţi zice de un bărbat ca Iov?????–despre bărbatul model

(Ce ziceţi fetelor? Probabil că atunci când vă gândiţi la viitorul bărbat, nu Iov este prima persoană care vă vine în minte! Vă rog touşi să îi acordaţi o şansă!)

Întemeierea unei familii. Mare decizie! Grea decizie! Din păcate, nu mai e percepută în felul acesta. Cei care se căsătoresc nu prea au habar în legătură cu ce fac, iar păstorii sunt interesaţi să afle doar dacă cei doi nu au avut relaţii sexuale înainte de nuntă. Cred că mare parte din problemele cu care se confruntă familiile din bisericile noastre se datorează faptului că tinerii care se căsătoresc nu prea au idee despre ce înseamnă familia. Nu ştiu care este persepectiva biblică asupra soţului sau a soţiei model. Cu toate acestea se avântă vitejeşte înainte doar pentru ca, în scurt timp, să trăiască senzaţia omului care dă cu capul într-o uşă de sticlă! Nu a observat că este acolo…

Ce trebuie să urmăresc la băiatul cu care urmează să mă căsătoresc? Care sunt calităţile obligatorii? Ce este facultativ? Atunci când ne gândim la Iov, îl asociem cu suferinţa.  Cred însă că avem mult mai multe de învăţat de la acest om. Deşi a trăit cu mii de ani în urmă, Iov rămâne un bărbat model.

1. Un bărbat cu teamă de Dumnezeu (Iov 1:1c). Se teme băiatul cu care discuţi în vederea căsătoriei de Dumnezeu? Fii foarte atentă. În cele mai multe cazuri fetele şi familiile acestora se mulţumesc să ştie că băiatul este botezat şi membru în biserica X.  Ce mai contează teama de Domnul? Soacra e în general mulţumită dacă se teme de ea…Bineînţeles că pe măsură ce vei cunoaşte tot mai mult partenerul, vei avea surprize! Vei descoperi lucruri negative, dar lucrurile sunt sub control, dacă se teme de Domnul. DAR dacă viitorul tău soţ nu se teme de Dumnezeu, poţi să te aştepţi la absolut orice de la el. Căsnicia voastră nu va avea o temelie puternică, ci va fi ca o barcă ce pluteşte în derivă.

2. Un bărbat integru. (Iov 1:1). Cuvântul integru înseamnă „întreg.” Viaţa lui este una singură. Nu este atins de ipocrizie. Ceea ce este în public este şi în privat. Ceea ce spune în public spune şi în privat. Ceea ce face în public face şi în privat.  Această trăsătură izvorăşte din prima. Iov „se temea de Dumnezeu şi se abătea de la rău.” Doar atunci când te temi de Dumnezeu vei fi acelaşi om în orice situaţie. Cum se poartă prietenul tău atunci când sunteţi doar voi doi? Cum îţi vorbeşte? Îşi bagă mâna repede în buzunar când apare păstorul ca să nu-şi dea seama că vă ţineţi de mână?

3. Un bărbat interesat de starea materială şi spirituală a familei sale.  Gospodăria lui Iov era foarte mare. O asemenea avuţie nu se strânge decât cu hărnicie şi nu se întreţine decât cu pricepere. Pe la cât se scoală prietenul tău? Dacă se scoală la 13:00 pentru că s-a uitat la filme „pe comp” până la 03:00, ar trebui să te întrebi dacă omul acesta va fi în stare să câştige pâinea pentru familia voastră.  Este priceput? Ştie să bată un cui, să schimbe roata la maşină? Lucrurile acestea par nesemnificative acum, dar vor constitui probleme mari mai târziu. Fetelor, nu vă uitaţi doar dacă este îmbrăcat la modă…Vă rog mult!

Iov este însă interesat şi se starea spirituală a familiei! (spre deosebire de mulţi bărbaţi de azi care aduc banul, dar nu le pasă de restul, lăsând totul pe seama sooţiei!) Iov acţionează într-un mod pozitiv. Se ocupă de starea copiilor săi nu când aceştia au căzut, ci pentru ca aceştia să nu cadă! Iov se ocupă individual, de fiecare. Iov face lucrul acesta în mod constant. Copiii săi ştiau că altarul este locul central al familei lor!

4. Un bărbat cu un nume bun (Iovb1:3b). Nu lua seama la bârfele băbeşti răutăcioase, dar interesează-te de reputaţia băiatului. Ce cred cei din biserică? Păstorul lui? Este campion la alergat de la o fată la alta? Atunci s-ar putea să fii doar o staţie din care trenul lui va pleca la fel de repede cum a venit. Dar nu fără urmări…

5. Un bărbat pur (Iov 31:1). Iov face un legământ cu ochii săi. Locurile pe unde se odihenşte privire unui bărbat spun foarte multe despre el. Pornografia este o ciumă a vremurilor noastre. Să nu îţi fie greu să îl întrebi dacă are probleme în sensul acesta. Dacă nu o faci, s-ar putea să ai tu probleme mai târziu.

6. Un bărbat condus de adevăratele valori. Prin modul său de a se raporta la pierdere şi la boală, Iov arată că nici avuţiile, nici sănătatea nu sunt cele mai mari comori, ci Dumnezeu. Ce îşi doreşte prietenul tău de la viaţă? Bani, afaceri şi maşini? Este bine să te asiguri că aveţi aceleaşi valori.

7. Un bărbat sensibil. Iov ştie să îşi exprime durerea, să plângă. Nu este de fier. Multe fete sunt atrase de duritatea bărbaţilor lor, dar îşi dau curând seama că asta se întoarce împotriva lor şi că înseamnă insensibilitate.  Iov este omul care rămâne tare, dar este sensibil. Bărbatul sensibil te va înţelege, va plânge cu tine! Dacă e doar dur, vei plânge…singură!

P.S. Biblia nu ne spune prea multe despre aspectul fizic al lui Iov, cu excepţia faptului că atunci când era bolnav arăta foarte rău!

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Despre lume & viaţă și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Fetelor, ce-aţi zice de un bărbat ca Iov?????–despre bărbatul model

 1. nelu fat zice:

  PACAT CA ,PROBABIL ,PUTINI CITESC ACEST BLOG

 2. Ariana Tal zice:

  extraordinar articolul,multumim Vali!!

 3. tibi ciortuz zice:

  Vali, intareste-te si imbarbateaza-te! Dumnezeu vrea sa faca mari lucruri prin tine!

 4. cornelia zice:

  Minunat articol !
  Din nefericire asa ……..subtil fetele dar si femeile deja cu ani de casatorie parcursi au fost influentate de modelul promovat in mass media ! adica cel lumesc, firesc!
  Articolul are principii sanatoase BIBLICE! ceea ce ati scris sper sa fie un moment de meditatie pentru multe femei !
  Un gand al meu este acela ca la continutul articolului trebuie sa mediteze nu doar fetele necasatorite ………

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s