Pocăinţă şi politică

Mă simt agasat de panourile electorale. Mai ales că de o bucată de vreme folosesc bicicleta, aşa că sunt nevoit să le vizualizez îndelung…cred că voi cere despăgubiri pentru toate coşmarurile pe care mi le-au cauzat! Am observat că în campania asta nimeni nu mai promite, ci spune doar că va face. De ce să se mai obosească, drăguţii de ei, să lucreze la o platformă electorală? Oricum sunt foarte obosiţi, mai ales cei care au avut deja un mandat. Până acum, ne iluzionam, pentru o scurtă vreme, cu promisiunile făcute. De data aceasta însă, candidaţii au ajuns la concluzia că e prea solicitant să mai facă promisiuni…prea multă muncă. Şedinţele foto pentru panourile electorale le consumă toată energia!

Rămâne totuşi o întrebare? Să se implice pocăiţii în politică? Răspunsul e da! De ce? Pot să promoveze legi corecte, care să garanteze libertatea religioasă şi libertatea de exprimare. Libertatea religioasă şi de exprimare au fost, încă de la început, valori fundamentale ale baptiştilor! Evanghelicii implicaţi în politică pot atrage atenţia atunci când aceste drepturi sunt încălcate.

Mai mult, ei pot schimba în bine percepţia oamenilor în legătură cu mediul evanghelic. Evanghelicii sunt percepuţi de marea majoritate ca sectanţi! Prin poziţia lor proeminentă, politicienii noştri pot corecta această stare de lucruri. Din păcate, există încă o opţiune aici. Dacă potenţialul pentru îmbunătăţirea imaginii este unul imens, la fel este şi potenţialul pentru înrăutăţirea acestei imagini.  Este trist să vedem că asta s-a şi întâmplat în ultimii ani. Politicieni evanghelici implicaţi în fapte de corupţie, care mint, iar când faptele nu mai pot fi tăgăduite, se scuză că au furat mai puţin ca alţii.  Cu alte cuvinte, dacă mare majoritate fură cu carul şi este compromisă total, evanghelicii fură un pic şi se corup tot un pic! Cred că imaginea evanghelicilor a fost deteriorată şi de folosirea necugetată a Bibliei în cadrul unor întâlniri. În loc să aibă un efect benefic, atât Biblia cât şi evanghelicii au fost aruncaţi în ridicol.

Să se implice pocăiţii în politică? Da, dar le va fi greu…iar mie îmi este teamă că unora le e suspect de uşor.

Să se implice bisericile în politică? NU! NICIODATĂ! Biserica are altă agendă, foarte diferită de cea politică. Agenda bisericii a făcut-o Domnul nostru, iar noi nu avem voie să o modificăm.  Bisericile se implică în politică cu speranţa că asta va contribui la reuşita lor! Biruinţa bisericii a fost garantată deja de Isus Hristos! S-ar putea ca implicarea bisericii în politică să aducă anumite  „beneficii”, dar pierderile vor fi pe măsură…De fapt, nu pe măsură, ci mult, mult mai mari. (Recomand mesajul lui John MacArthur pe această temă, rostit după alegerile prezidenţiale din SUA.) Ce să spun de politicienii care colindă bisericile (ce-i drept, Crăciunul se apropie!) pentru „a-i încuraja” pe fraţi? Cred că cea mai potrivită rugăciune pentru ei este să fie cuprinşi de ruşine! La fel şi acelora care le îngăduie să facă asta! Dacă aceşti politiceini nu au suficiente realizări care să le aducă notorietate şi să îi recomande, nu ştiu dacă merită să fie aleşi. Şi mai mă întreb: Dacă până acum nu au avut realizări, de ce ar avea de acum încolo?

Ar mai fi o întrebare: Să se implice păstorii în politică?NU! NICIODATĂ!  Statutul bisericilor baptiste spune că nu poţi fi şi păstor şi membru al unui partid politic, dar cine se mai poticneşte în statut? Oricum, dacă încă funcţionează conştiinţa,deşi probabil pe battery low, te poţi face oricând evanghelist. De ei nu zice statutul nimic!

Domnul să aibă milă de noi!

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în "Ţara mea de glorii" și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Pocăinţă şi politică

 1. Pingback: Pocăinţă şi politică de Pastor Vali Făt « Timişoara Evanghelică

 2. Brindusa zice:

  Am citit mai multe articole pe blogul dumneavoastră şi e primul meu comentariu. 🙂

  Nu contest nimic din ce aţi scris aici. Dar am simţit nevoie să adaug ceva, pentru că m-a zgândărit puţin fraza „Mai mult, ei pot schimba în bine percepţia oamenilor în legătură cu mediul evanghelic.” Da, ştiu că mulţi ne consideră sectanţi. Dar durerea mea e cât de mulţi ne critică pe drept cuvânt… asta e extrem de trist. Percepţia oamenilor s-ar schimba în mare măsură (nu în totalitate, oameni înguşti există întotdeauna) dacă evanghelicii ar trăi altfel! Nu cred că spun ceva nou când pomenesc de faptul că adesea, atunci când vorbeşti cu cineva despre Cristos, discuţia ajunge la ‘Ştiu un pocăit care mi-e vecin/ coleg / rudă şi care…’. Iar apoi urmează ceva de groază. Cel puţin asta a fost experienţa mea.

  Cât de jalnic poate să fie atunci când patronii evanghelici ajung să fie percepuţi ca fiind printre cei mai lipsiţi de integritate şi mai hrăpăreţi? Deseori sunt cei despre care auzi că-şi exploatează la sânge angajaţii, în timp ce ei obţin câştiguri serioase. Nu spun că toţi sunt aşa, fără excepţie. Sper din inimă că mai există oameni integri. Dar din experienţa personală şi din cele povestite de prieteni, mai degrabă aş alege să am de-a face cu patroni ne-evanghelici. Vorba unui cunoscut, care e şi el baptist: ‘mai bine angajez oameni din lume, măcar să-mi păstrez iluziile’.

  Ştiu că articolul se referea la implicarea în politică şi poate că ce am scris pare pe lângă subiect… Pur şi simplu voiam să spun că multe s-ar schimba dacă omul de rând ar avea motive să ne respecte… Şi e o ruşine când asta nu se întâmplă.

 3. Carolina zice:

  Vali, citesc cu placere cam tot ce pui pe blog. Ma preocupa subiectul de mai sus (nu ca m-ar tenta politica – Doamne fereste- ci din alte motive). Cititnd articolul tau imi dau seama ca putin te contrazici. Tu spui : „sa se implice pocaitii in politica, pentru ca …” iar mai jos ” sa se implice pastorii in politica? NU NICIODATA!” si ” sa se implice biserica in politica? NU NICIODATA!”. Intrebare: inainte de a fi pastori, pastorii nu trebuie sa fie pocaiti? dar Biserica nu este constituita in pocaiti ? Atunci de ce pocaitii sa se implice in politica si restul nu??? Aici eu cred ca este un non-sens. Sau poate nu am prins ideea.
  Cred ca se „contureaza”printre randuri convingerea mea: pocaitii nu au ce cauta in politica ! Acum imi vei aduce ca argument pe Iosif si pe Daniel. Iar eu iti voi spune: cata „campanie electorala” si-a facut Iosif si Daniel sa ajunga in pozitiile acelea? si le-au dorit ei? Nu. Ei nu au fost implicati in politica. Dovada: Daniel a fost „consilierul” mai multor imparati in Babilon. De ce? pentru ca era omul Lui Dumnezeu si toti stiau asta. Cati politicieni pocaiti au traversat mai multe mandate cu mai multi presediniti si prim-ministrii ???? ????? nu prea gasesc vre-unul. De ce? pentru ca fac POLITICA. Menirea pocaitilor e alta si nu cred ca trebuie sa mai spun care. Multe binecuvantari!

  • Valentin Fat zice:

   Sa detaliez un pic conceptia mea. Inainte de toate, pastorii nu au voie sa fie membri unor partide politice. Statutul o spune foarte clar. Din pacate, au fost unii care au calcat in picioare prevederea respectiva. Apoi, cred ca pastorii nu ar trebui sa se implice in politica pentru ca le ia mult timp si nu se pot ingriji de biserica. Apoi, politica este un domeniu in care poti sa te „murdaresti” foarte usor, sa te compromiti. Nu doar ca te poti compromite, dar, imaginea ta poate fi compromisa, pe drept sau nedrept. In mod real sau prin acuze false. Prea multi oameni se uita la pastor ca la un model pentru ca el sa isi poate asuma astfel de riscuri. Nici biserica nu ar trebui sa se implice, nu in sensul ca unii membri individuali nu pot face asta, ci adunarea ca intreg, ca institutie nu isi poate permite sa faca asa ceva. Chemarea bisericii e alta. Ceea ce se intampla adeseori la noi este ca oameni cu influenta folosesc biserica pentru a castiga voturi pentru ei si partidul lor. E total nepotrivit, sunt de acord.
   DAR, credinciosii inddividuali, cred eu, nu doar ca pot sa se implice in politica, ci ar trebui chiar sa se implice. Faptul ca mediul e murdar nu e o justificare pentru a te retrage. Si mediul afacerilor e murdar, dar nu cred ca ar trebui ca pocaitii sa nu mai faca afaceri. Daca mergem pe linia asta ne vom izola complet, nu vom mai avea nicio putere de transformare, nicio putere de a influenta lumea din jurul nostru. Ca le va fi greu crestinilor care fac politica, asta este cat se poate de clar. Ca unii au facut-o si s-au compromis, e la fel de clar si de rusinos. Daca nu pot sa o faca fara sa se compromita, sa nu se implice. Daca s-au compromis, sa se pocaiasca!
   Eu unul nu vad aici o contradictie! Nu sunt de acord cu compromisul, dar nici cu o super-spiritualizare a lucrurilor. Menirea noastra principala este sa traim vieti pentru gloria lui Dumnezeu. Aceasta trebuie sa determine modul cum actionam, fiecare in meseria noastra, nu faptul ca trebuie sa abandonam meseriile.

 4. stefan zice:

  Buna cred sigur ca trebuie ca pocaitii sa se implice in politica , daca nu sunt crestini evanghelici in locurile legislative atunci va trebui sa sa acceptati sa isi faca placul su pretenti ceilalti cu viciile lor pt. aceasta unele tari au legi care aproba casatoriile imorale de acelas sex unde minoria de grup a castigat in fata poporului cu niste deputati corupti , asa ca cei care nu sunt de acord cu evanghelici in politica nu au multa cunostinta spirituala , si Imparatul david a fost slujitorul lui DUMNEZEU a fost om politic prorocul samuel a fost judecator ,Daniel a fost tot in politica ,,, si au putut sa slujeasca lui Dumnezeu, mai ganditiva asupra acestei decizi , o zi placuta ,,,,

  • Valentin Fat zice:

   Vă rog să citiţi mai atent articolele. Articolul de faţă spune foarte clar că este nevoie ca pocăiţi să se implice. Pocăiţii, nu pastorii, nu bisericile. Mi se pare că am formulat ideea suficient de clar!!! Comentariul dvs. nu are sens vis a vis de articolul meu. Mai citiţi-l o dată! („gândiţi-vă” se scrie cu „liniuţă.”)

 5. Pingback: Pocăinţă şi politică | Blogul lui yon nitoiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.