NU AVEM VOIE SĂ UITĂM-o recomandare de carte

Nu avem voie să ne uităm istoria. Am început să citesc Memorialul durerii- o istorie care nu se învaţă la şcoală, de Lucia Hossu Longin, editura Humanitas, 2012Lucia-Hossu-Longin__Memorialul-durerii-O-istorie-care-nu-se-invata-la-scoala-130. Probabil mulţi dintre voi sunteţi familiari cu cartea şi aţi văzut documentarul la TV. Deşi am mai citit şi alte cărţi despre instalarea şi evoluţia comunismului în România, de fiecare dată când încep o nouă carte sunt şocat…şi cred că este bine şi normal să fie aşa.

Citind cartea aceasta, am fost impresionat de rezistenţa manifestată de partizanii din munţi, numiţi de comunişti „bandiţi.” Când şi-au dat seama ce se întâmplă cu ţara, oamenii aceştia s-au retras în munţi (în mod special Munţii Făgăraşului, un lanţ muntos lung de aproape 100km şi lat de 60 km, o ascunzătoare ideală) luptând de acolo împotriva comunismului, încercând să ţină trează conştiinţa poporului, să semnaleze că NU ESTE NORMAL ceea ce se întâmplă! O viaţă extrem de grea. Un luptător din Bucovina povesteşte cum primese făină de mălai, dar nu avea apă pentru a-l fierbe, aşa că şi-a dat jos cămaşa şi a stors-o în ciaun.  Pentru început, aceştia au luptat cu speranţa că „Vin americanii!”, însă aceştia nu au mai venit.  M-a impresionat profund ceea ce spunea unul dintre ei (parafrazez): la un moment dat ne-am dat seama că nu avem nicio şansă să câştigăm. Ce faci în situaţia aceasta? Abandonezi? Nu, spunea el! Lupţi în continuare pentru că eşti dator să lupţi! Sentimentul datoriei…Mă întreb: pe politicienii de azi care, fără nicio ruşine, îşi umflă conturile, buzunarele şi burţile din banii publici, nu îi mustră conştiinţa atunci când se gândesc la aceşti eroi? Nu prea au ei timp să se gândească la aşa ceva.

Încă o dată am fost şocat de metodele barbare de lucru ale comuniştilor.  Bătaia în tălpi. Pe unii îi agăţau de câte un pom şi loveau în ei până oboseau. Uneori lăsau cadavrele celor omorâţi în centru satului, în faţa primăriei, în faţa căminului cultural, ca să fie învăţătură de minte. Şi mai oribilă este parcă, torturarea familei celor urmăriţi. Nu puţini au fost aceia care au rezistat torturii aplicate lor, dar au cedat atunci când securitatea a început să îi tortureze pe cei dragi.

Să nu uităm nici strategia comuniştilor, de a distruge elita intelectuală a ţării. Nu conta care îţi sunt capacităţile, ci alinierea la linia partidului. Astfel, au ajuns să fie puşi în funcţii de mare răspundere oameni de doi bani, incapabili, dar loiali partidului. Şi totuşi, dacă stau bine să mă gândesc, lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. Priviţi la parlamentul de azi!

Închei postarea cu două citate din carte, aparţinând lui Octavian Paler, născut în comuna Lisa-Făgăraş:  „Nu înţeleg de ce uităm aceste lucruri şi de ce avem uneori impresia că aceste lucruri, aceste acte de curaj românesc nu s-au petrecut. Doamne, parcă undeva în Pirinei sau în Anzi, nu în Carpaţii româneşti. S-au petrectu aici, în timp ce noi ceilalţi, din păcate, înduram istoria. Au existat oameni care nu au îndurat această istorie şi au luat arma în mână şi s-au urcat în munţi pentru a lupta împotriva sovietizării ţării, pentru a transforma munţii României în ultima tranşee împotriva colonizării sovietice a României.” (pg.46) „În aceste condiţii, mi se pare aproape o uşurinţă să glosăm prea mult pe marginea răbdării mioritice a românilor. Să ne amintim că în acea perioadă în care munţii României se transformau într-un front de luptă împotriva ocupaţiei, nicăieri în Estul european, în nicio ţară din Estul Europei, nu a existat vreo acţiune de protest, împotriva regimului de ocupaţie, de o asemenea proporţie.” (pg.68)

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în "Ţara mea de glorii" și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.