Strategia lui Dumnezeu

Unul din lucrurile pe care le-am învăţat din cartea Apocalipsa este strategia ciudată de care se foloseşte Dumnezeu pentru a-Şi instaura împărăţia. Cap. 5 Îl înfăţişează pe Dumnezeu ţinând în mâna Sa o carte. Cartea aceasta conţine totalitatea planurilor Sale. Un înger lansează provocarea: „Cine este vrednic să deschidă cartea şi să-i rupă peceţile?” (Apocalipsa 5:2) Se face tăcere pentru că nimeni nu îndrăzneşte să ia cartea. A lua această carte şi a-i rupe peceţile însemna mai mult decât satisfacerea unei curiozităţi: cel care lua cartea trebuia să fie în stare să îndeplinească planurile lui Dumnezeu scrise acolo. Ioan începe să plângă, dar în cele din urmă este anunţat că „Leul din seminţia lui Iuda (…) a biruit ca să deschidă cartea şi cele 7 peceţi ale ei.” (Apocalipsa 5:5) Surprinzător însă, atunci când Ioan priveşte, el nu vede un leu, ci vede „un miel (ce) părea junghiat.” (Apocalipsa 5:6)  Scriptura consemnează că în momentul în care Mielul ia cartea, tot cerul izbucneşte în cântări de laudă. Făpturile cereşti nu laudă puterea Leului, ci vrednicia Mielului „care a fost junghiat.” (Apocalipsa 9:12). Vrednicia Mielului nu stă în puterea Lui, în strălucirea Lui, ci în jertfa Lui, în junghiere. Acesta a fost planul veşnic al lui Dumnezeu. Înţelepciunea care a fost tăinuită, dar care a fost acum descoperită prin Domnul Isus Hristos.

Da, jertfa este strategia prin care Dumnezeu Îşi instaurează împărăţia.  Aceasta este calea pe care a mers Domnul nostru. Duminică ne vom împărtăşi (în cele mai multe biserici baptiste) la Masa Domnului, Masă care are menirea de a ne aminti calea jertfei şi a Crucii, calea pe care a păşit Domnul nostru: „să faceţi lucrul acesta spre pomenirea mea.” Ne vom apropia cu recunoştinţă şi curăţie de inimă. Împărtăşindu-ne la Masa Domnului însă, trebuie să ne mai amintim ceva: că suntem chemaţi să mergem pe aceiaşi cale. Domnul nostru a afirmat acest lucru clar şi răspicat: trebuie să ne luăm crucea, trebuie să ne lepădăm, trebuie să ne pierdem viaţa pentru El! Între noi şi El, Domnul Isus înfige crucea. În urma Sa nu se poate merge decât cu crucea în spate.

Cât de repede uităm strategia lui Dumnezeu şi începem să alergăm după o viaţă confortabilă, liniştită. Ne speriem atunci când ne loveşte o suferinţă sau o pierdere ca de „ceva ciudat ce a dat peste noi.” (vezi Petru) Să recitim Iov. Să ne amintim de Ilie. Să studiem viaţa apostolului Pavel. Ne vom aminti de îndată că strategia lui Dumnezeu este acea a jertfei, a suferinţei. Este o cale grea, dar ce bine este să ai certitudinea că eşti pe drumul bun!

Biserica se află în acelaşi pericol. Uităm că trebuie să mergem ca oi în mijlocul lupilor, aşa că începem să ne facem legături cu cei influenţi, cu cei ce au putere şi bani.

Capitolul 6:9-11 din Apocalipsa ne vorbeşte tocmai despre credincioşii ce au păşit pe această cale: îi întâlnim aici pe martiri, pe aceia care au plătit cu viaţa pentru credinţa în Domnul lor. Surprinzător, li se spune că trebuie să mai aştepte până când vor fi martirizaţi şi alţi fraţi de-ai lor, iar numărul se va împlini. Dumnezeu cunoaşte această realitate cruntă, dar nu o opreşte, ci lasă istoria să îşi urmeze cursul.

Şi totuşi, să nu ne înşelăm. Nu doar martirii au fost şi sunt chemaţi să-şi dea viaţa pentru Domnul lor, ci noi toţi. Martirii au fost supuşi testului suprem şi au dovedit că sunt gata să meargă pe această cale a jertfei până la capăt, jertfindu-şi viaţa. (Oare aş trece eu testul?) media-67331-2Cu alte cuvinte, L-au iubit pe Hristos mai mult decât propria viaţă. Mai mult decât orice. La aceasta suntem chemaţi şi noi.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Modeste incursiuni teologice și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.