„Îi va despărţi pe unii de alţii… ” (Scurtă meditaţie asupra pildei 3 din Matei 25)

Mă fascinează tot mai mult cele trei pilde din  din Matei 25. Pildele acestea ne arată că la revenirea Domnului oamenii se vor împărţi în doar două categorii: pregătiţi sau nepregătiţi. Separarea va fi definitivă. Se vor despărţi pentru totdeauna prieteni, colegi, vecini şi chiar soţi şi soţii, copii şi părinţi. Momentul revenirii Domnului nostru va face lumină asupra vieţilor noastre, dar nu va mai aduce posibilitatea reabilitării. Vor fi regrete şi pocăinţă, dar nu va fi restaurare.

Astăzi mi-a atras în mod deosebit atenţia ultima pildă. Aceasta se concentrează asupra judecăţii viitoare. Observăm şi aici cele două elemente menţionate mai sus, elemente comune celor trei pilde. Avem despărţirea („cum desparte păstorul oile de capre”) şi pronunţarea sentinţei definitive. Această sentinţă este pronunţată pe baza a ceea ce s-a întâmplat în timpul vieţii de pe pământ, fără posibilitatea de a schimba ceva. Astfel, Marele Judecător, face un scurt rezumat al vieţii celor de la dreapta Sa, enumerând o mulţime de fapte bune: vizite la bolnavi şi la cei din temniţă, caritate et c. Putem să ne grăbim şi să tragem rapid concluzia că ajung în cer cei ce fac fapte bune şi cu cât faci mai multe, cu atât poţi să fii mai sigur că vei ajunge acolo.  Dar pilda nu spune lucrul acesta!

Cu adevărat surprinzător este că aceşti oameni nu sunt conştienţi de toate aceste fapte şi întreabă cu mirare „Când am făcut noi toate acestea?” Cum se poate să trăieşti o astfel de viaţă de dăruire pentru ceilalţi fără să îţi dai seama? Cred că poţi să faci aceasta atunci când Îl iubim pe Domnul Isus Hristos. Când înţelegem că El ne cheamă să ne pierdem viaţa pentru El! Atunci când privim la El şi înţelegem că tot ceea ce avem şi suntem este a Lui, iar dorinţa noastră cea mai mare este ca voia Lui să se împlinească cu noi şi toate bunurile noastre. Atâta timp cât vrem să ne păstrăm viaţa şi posisiunile pentru noi, vom da cu ţârâita şi vom nota în carneţel tot ce am făcut. Totul devine un chin şi ne tot întrebăm: Oare n-ajunge?

Oamenii din această pildă au înţeles principiul enunţat de Domnul Isus Hristos în Matei 6: „să nu ştie stânga ce face dreapta.”Matthew25b Pentru ei, această viaţă de dăruire devenise ceva natural. Este acesta genul de viaţă pe care o trăiesc eu?

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Modeste incursiuni teologice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.