Iertarea costă!

Având înainte perspectiva morţii, oamenii caută să îşi repare relaţiile, să îşi ceară iertare. Ce face Domnul nostru înaintea morţii? El a fost desăvârşit şi relaţiile Sale au fost desăvârşite. (Cred că este fascinant să citeşti evangheliile şi să observi cum arată purtarea unui om care se relaţionează perfect la semeni, care nu greşeşte niciodată faţă de ei.) Astfel, în faţa morţii, Domnul nostru nu are nevoie să îşi ceară iertare nimănui. Deşi nu-Şi cere iertare, El cere iertare pentru cei din jurul Său: „Isus zicea: Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!”(Luca 23:34a) Mai precis, pentru cine? Pentru cei care tocmai i-au străpuns trupul cu piroane, iar acum stau lângă cruce şi „îşi împart hainele Lui între ei, trăgând la sorţi” (Luca 23:34b). Suntem uimiţi atunci când privim la înmulţirea pâinilor, la îmblânzirea mării, la vindecări şi exorcizări miraculoase…dar oare nu este o minune la fel de mare ca în mijlocul celor mai cumplite chinuri să îţi doreşti şi să te rogi pentru iertarea celor care ţi le-au provocat?

Privind la cruce, învăţăm că iertarea este posibilă în orice situaţie. Că nicio rană nu este prea adâncă sau prea mare pentru a împiedica iertarea. Că niciun om nu poate să îmi facă un rău atât de mare, încât să nu îl mai pot ierta.

Privind la cruce, învăţăm că a acorda iertare costă. A ierta este posibil, dar nu este uşor şi implică întotdeauna un preţ. Domnul nostru se roagă Tatălui pentru iertarea celor care tocmai l-au răstignit, dar tocmai în momentele respective plătea costul acelei iertări. Dumnezeu este drept şi nu poate declara pur şi simplu iertarea. Cineva trebuia să plătească preţul iertării, iar acesta nu a fost mic. Apocalipsa 5 ne vorbeşte despre acel moment din veşnicia trecută în care Fiul lui Dumnezeu acceptă să devină Mielul lui Dumnezeu. În momentul acela, cerul izbucneşte în cântări de laudă pentru „Mielul care a fost junghiat.” Aşa cum spunea (Beniamin Fărăgău, cred)  înainte de a înfige crucea pe pământ, Dumnezeu o înfige în cer. Dorinţa lui Dumnezeu este iertarea noastră, iar preţul plătit este viaţa Fiului Său!

Duminică, mulţi dintre noi ne vom împărtăşi din nou la Masa Domnului. Să nu uităm că iertarea pe care am primit-o prin crucea lui Hristos, ne obligă la iertare. E imposibil să primeşti iertarea lui Dumnezeu şi să nu o acorzi altora. Şi să nu uităm că ne asemănăm cel mai mult cu Tatăl nostru din ceruri nu atunci când excludem sau punem la disciplină, nu atunci când acuzăm sau condamnăm, ci atunci când iertăm.cross

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Despre lume & viaţă și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.