Adormi greu? Câteva sfaturi practice!

Nu garantez că vei adormi buştean imediat ce te pui în pat, dar pe mine m-au ajutat.

Ce să nu faci:

1. Încearcă să nu faci efoturi mentale prea mari înainte să te culci. Mulţi au impresia că e bine să citeşti înainte să te culci. Cred că nu este indicat decât dacă este ceva foarte „light.” (şi viaţa e prea scurtă ca să citim chestii foarte „light.”) Dacă citeşti sau studiezi intens până în  momentul în care te culci, vei descoperi că mintea nu se opreşte.  E ca o bicicletă fără frâne: te pui în pat, închizi frumuşel ochii, dar ochii minţii hoinăresc pe te miri unde!

2. Încearcă să nu consumi prea multe alimente înainte de culcare.  E adevărat că mintea nu se opreşte dacă îi dai prea multă hrană înainte de culcare, dar lucrurile sunt mult mai dramatice în ce priveşte stomacul. În primul rând nu e politically correct. Nu are şi el dreptul la ceva odihnă? Oricum, atunci când îl pui la lucru înainte de culcare, stomacul se va răzbuna singur. Nu te va lăsa să adormi, iar dacă vei adormi, nu te vei odihni profund. Biblia are din nou dreptate: „îmbuibarea nu te lasă să dormi!”

Ce să faci:

1. Încearcă să te culci şi să te trezeşti la aceiaşi oră. Care să fie asta?  „Devreme” e cuvântul cheie. Culcat devreme şi trezit devreme este modelul cel mai eficient! Este de mirare că trupruile noastre supravieţuiesc modului halucinant în care ne trăim viaţa. Ele au fost create cu posibilitatea de a se reface, dar trebuie să le dăm o  minimă şansă.

2. Dacă adormi greu, încearcă să nu mai dormi la prânz. Vei avea toate şansele să nu acumulezi suficientă oboseală până la ora culcării, mai ales dacă eşti om responsabil şi te culci devreme. „Insomniile” din timpul nopţii sunt adesea cauzate de „somniile” din timpul zilei. Este perfect legitim ca la sfârşitul zilei să fii trudit!

3. Dacă ai timp, fă ceva exerciţii fizice înainte de culcare. Vei consuma energie, dar, cel mai important, te vei detensiona. O plimbare în aer liber, jogging sau chiar o plimbare cu bicicleta sunt excelente.  Şi nu uita săPictures-Causes-of-Sleep-Problems iei cu tine „aer liber” şi în camera în care te culci şi să o aeriseşti temeinic.  Nu-ţi fie teamă, nu vei răci!!! (eterna fobie a românilor!)

Somn uşor!

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Despre lume & viaţă și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s