„Sufletul e tot ce ai…”Nu prea cred!

Aşa spune refrenul unei cântări bine-cunoscute în mediul evanghelic românesc! Ca să pun în context: ” Aur, argint şi palate/ nu te-or scăpa de la moarte/timpul e-aproape trecut/cu viaţa ta ce-ai făcut/ din tine ce-o să rămână/eşti doar un pumn de ţărână/sufletul e tot ce ai/oare cui vrei să-l predai.”

Asta spune cântarea, dar Biblia spune cu totul altceva! Mă întreb cum poate un credincios care este cât de cât familiar cu învăţătura Noului Testament să cânte aceste versuri. Este un exemplu tipic de amestecare a adevărului cu falsul.  Nu se accentuează în Noul Testament că Domnul nostru a înviat în trup? Nu ni se spune clar că şi trupurile noastre au fost răscumpărate şi că acum sunt temple ale Duhului Sfânt, aşa că trebuie să avem grijă de ele? Nu ni se spune că există o înviere a trupului şi că „Hristos este pârga celor adormiţi”?

Refrenul acestei cântări este reprezentativ pentru modul greşit în care mulţi credincioşi evanghelici înţeleg trupul şi materialul, în general. Prea adesea uităm că materia nu este ceva rău în sine şi că răscumpărarea pe care Dumnezeu ne-a adus-o prin Hristos implică întreaga creaţie. Această concepţie deformată poate fi reperată cu uşurinţă şi în limbajul nostru, atât de lemnos. Citim în revistele creştine consacrate că „x „suflete” au păşit în apa botezului.” Eu văd trupurile păşind, dar poate că îmi lipseşte mie unul dintre simţuri.

Cât despre consecinţe, ele sunt multe şi nefaste. Una dintre ele ar fi că nu mai simţim nevoia să ne implicăm activ în problemele societăţii de azi. Dacă doar sufletul şi casa cerească (înţeleasă şi ea cât se poate de eronat!!!!, dar despre asta într-un alt articol) au importanţă, atunci de ce să ne mai batem capul cu ceea ce e pământesc? Mai mult, iar asta mă aduce din nou la problema semnalată în articolul precendent, avem tendinţa să Îl întronăm pe Hristos doar ca Domn al sufletului. De suflet e El interesat. Cu trupul şi afacerile mă descurc eu şi o fac după propriile reguli. Chemarea e aceiaşi: să ne întoarcem la Biblie, dar să ne facem timp să o mai citim şi fără ochelarii noştri prăfuiţi. Vom fi surprinşi!

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Modeste incursiuni teologice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la „Sufletul e tot ce ai…”Nu prea cred!

 1. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (20.06.2013) | Romania Evanghelica

 2. Sorin Buliga zice:

  O observație binevenită. La fel în cântarea:”eu n-am ce-Ți da eu n-am ce-Ți da Isuse decât inima mea” ..sau așa ceva.Voi cânta cu mintea dar voi cânta și cu duhul!Se poate aplica versetul ?
  Salutari da la un fost ” betanist”,Sorin B.

  • Valentin Fat zice:

   Intr-adevar, intreaga persoana trebuie angajata in inchinare. Intreaga persoana si intreaga viata. Nu doar timpul de duminica, in care suntem prezenti la serviciile bisericii. Cred ca una dintre problemele inchinarii de azi este ca se adreseaza mai mult sentimentelor decat mintii. M-am bucurat sa aud de la un fost betanist. Domnul sa fie cu tine Sorin!

 3. foolfield zice:

  Ochelarii, fie ei si `neprafuiti`, sugereaza acel soi de interpretari `lamuritoare`, preponderent subiectiviste. In ce priveste sufletivizarea realitatii, sunt intru totul de acord, ne aflam in plina voalare a concretului. E trist, de vreme ce noi traim in concret. Alternativa idealista nu poate inlocui nici ea frusta realitate. Limbajul lemnos e un simptom al devierilor de felul acesta. Ce-ar fi sa ne confruntam cu realitatea fara complexe, prejudecati, ori penibile inhibitii teologice?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.