Pomenirea morţilor şi ignoranţa (şi răutatea!) viilor

Am vrut să mă documentez în legătură cu toată agitaţia legată de ceea ce se numeşte Ziua morţilor. Aşa că am căutat prin bibliotecă Ghidul creştinului ortodox de azi, scris de preotul Vasile Răducă. Am cumpărat cartea în timp ce studiam la master şi am avut nevoie să mă documentez. Iată câteva din informaţiile pe care le-am aflat de acolo.

Sâmbăta precedentă zilei de 8 noiembrie (Moşii de toamnă) este o zi generală de pomenire a morţilor. „Pomenirea morţilor înseamnă de fapt rugăciune pentru cei morţi.” (pg. 196) „Esenţa pomenirii morţilor,” spune autorul mai departe, „constă în rugăciune şi nu în simpla comemorare (fie ea şi prin acte de caritate sau ospeţe bogate).” (pg. 193) Sunt aduse câteva argumente în favoarea rugăciunii pentru cei morţi: sufletul este nemuritor, în biserică avem porunca să ne rugăm unii pentru alţii, iubirea pentru defuncţi nu încetează şi biserica îi cuprinde şi pe cei care au murit şi pe cei vii (pg. 194 şi 195). Mai departe, preotul arată că este recomandat ca rugăciunea să fie însoţită de pomană, chiar dacă nu este obligatoriu. Se subliniază faptul că atunci când se face pomană, de pildă dăruind haine sau hrană, nu înseamnă că morţii vor beneficia de bunurile respective. Ei nu se vor îmbrăca şi nu se vor hrăni, dar gestul respectiv înlocuieşte prea puţina iubire pe care aceştia au arătat-o în timpul vieţii. Se arată aici că şi Hristos a acţionat substitutiv în dreptul nostru. (pg.195)

Trebuie să recunosc că uneori îi judecăm prea repede şi superficial pe ortodocşi fără să cunoaştem profunzimea doctrinei şi a motivaţiei actelor respective. În acelaşi timp, nu am de gând să fiu ironic sau sarcastic. Nu ar ajuta pe nimeni şi chestiunea în cauză e multe prea serioasă! ŞI TOTUŞI:

Unde găsim porunca de a ne ruga pentru morţi în Biblie? Găsim multe îndemnuri concrete de a ne ruga pentru persoane specifice, dar niciunul pentru morţi. Dimpotrivă, citim că „după moarte vine judecata.” Apoi, chiar dacă preotul Răducă afirmă că nu se dă pomană să mănânce mortul şi haine să se îmbrace, majoritatea covârşitoare de oameni care săvârşesc aceste gesturi cred lucrul acesta. El însuşi recunoaşte că acestea sunt obiceiuri precreştine. Mai mult, în ce fel putem să acţionăm noi substitutiv în dreptul celor ce nu au făcut-o? Suntem noi Hristos? Nu răspundem fiecare pentru faptele noastre?

Scriptura afirmă cât se poate de clar că „moartea înveşniceşte statutul nostru,” după cum spunea un comentator De aceea este imperativ să ne legăm de Hristos azi şi să trăim uniţi cu El, pentru că să trecem prin moarte nedespărţiţi de El! Odată ce ai trecut despărţit de Hristos prin moarte, vei fi despărţit de El pentru veşnicie. Ţinând cont de aceasta, în ce fel mai ajută rugăciunile pentru cei morţi?

Preotul Vasile Răducă îi cataloghează pe baptişti, penticostali, creştini după evanghelie şi adventişti secte şi îi amestecă în aceiaşi categorie cu martorii lui Iehova. Potrivit lui suntem „unelte ale Satanei şi porţile iadului.” Prin noi, „Satana pătrunde în staulul bisericii!” Oare este asta ignoranţă sau răutate? Pe deasupra, cartea e publicată la Humanitas!

La final, o rugăminte pentru pocăiţi: nu mergeţi chiar azi sau mâine la mormintele celor dragi. Mai avem 364 de alte zile în an în care putem să le îngrijim! Chiar trebuie să ne identificăm cu ceea ce se întâmplă azi? Să nu intrăm în „staul” chiar zilele acestea! (Ei, mi-a scăpat o ironie…)

Şi o rugăciune: mulţumim Domnului pentru Luther care ne-a arătat că se poate şi altfel! (nu la întâmplare pe 31 Octombrie!)

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Modeste incursiuni teologice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Pomenirea morţilor şi ignoranţa (şi răutatea!) viilor

 1. Muresan Monica zice:

  Vali Domnul sa te binecuvinteze pentru tot ceea ce esti si pentru tot ceea ce faci. Ma bucur de fiecare data cand citesc articolele tale. Acestea ar trebui sa apara intr-o carte astfel cati mai multi oameni sa poata citi marturia ta transpusa in randuri si nu numai. Te admir si Ii multumesc Domnului pentru ca avem un Pastor ca si tine, cu coloana vertebrala care nu se complace cu lumea in care traim si care iasa din tipare tocmai prin trairea lui. Fii binecuvantat tu si toata casa ta ! Domnul sa te ajute sa vestesti mereu Cuvantul Sau avand calauzirea Lui in toate.

 2. Emi Z zice:

  Vali, rugaciunea pentru morti se face si chiar daca nu are o baza biblica, ei spun ca Dumnezeu POATE sa mantuiasca pe un om, chiar dupa ce a murit; El a facut si iadul, deci poate sa scoata pe cineva de acolo, prin rugaciunile de pe pamant. In pilda bogatului si a lui Lazar, e scris ca e o „bariera” intre sanul lui Avraam si Locuinta mortilor, asa incat sa nu se poata trece dintr-un loc in altul. Aceasta teorie este cel putin inselatoare, sa-ti irosesti viata ca dupa ce mori, se va ruga cineva pentru tine si Dumnezeu cel bun si plin de dragoste POATE sa te duca in sanul lui Avraam. Oare ar mai fi drept? Dar unii prefera supozitiile…

 3. olga zice:

  Niste …. supozitii:
  22 Şi a murit săracul şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul şi a fost înmormântat.
  23 Şi în iad, ridicându-şi ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam şi pe Lazăr în sânul lui. (Luca 16)
  32 „Eu sunt Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov„? Nu este Dumnezeul morţilor, ci al viilor. (Matei 22)
  4 Doamne atotţiitorule, Dumnezeul lui Israel, auzi rugăciunea celor ce au murit ai lui Israel, şi a fiilor celor care au păcătuit înaintea Ta, care n-au ascultat glasul Tău, Dumnezeul lor, şi s-au lipit de noi relele.
  5 Nu-ţi aduce aminte de nedreptăţile părinţilor noştri, ci adu-ţi aminte de mâna Ta şi de numele Tău în vremea aceasta.
  6 Că Tu eşti Domnul Dumnezeul nostru, şi Te vom lăuda pe Tine, Doamne, (Baruh 3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.