Scrisu’ ne-omoară!

Vorbitu’ ca vorbitu’, da’ scrisu’ ne-omoară! Ne omoară pentru ca la rândul nostru să îi putem omorî pe ceilalţi! Cu toţii facem greşeli atunci când scriem. Eu unul mă număr printre campioni. Litere mâncate, litere în plus, o virgulă lipsă…îi apreciez tare mult pe cei care şi-au făcut timp să citească articolele mele şi să îmi semnaleze aceste greşeli. Nu te simţi bine, dar ajută. Îi apreciez şi pe cei care continuă să îmi citească articolele în ciuda acestor neajunsuri. Nadăjduiesc că ele se vor diminua în timp.

DAR există un tip de greşeli extrem de enervante. Ele vin din partea celor care sunt siguri pe gramatica lor şi vor să arate tuturor lucrul acesta. Să vadă toată lumea că el ştie să pună cratimă (i.e. liniuţă), nu ca ceilalţi inculţi. Astfel că va posta un anunţ pe FB în care va menţiona că „cei care a-ţi fost….” A mirosit el că e ceva cu „ţi-ul” acela! Să vadă toată lumea că el ştie să pună 2 „-ii” la sfârşitul cuvântului. Astfel, vei citi că „ai noştrii au fost cei mai buni” sau despre „câţiva membrii” dintr-o biserică. Era să uit unul recent: „a fi creştin înseamnă a te răstignii zilnic.” Să vadă toată lumea că el e la curent cu evoluţia limbii. Ştie că nu se mai foloseşte „î”, aşa că va scrie „sânt.”

Fraţilor, a greşi ţine de uman! O facem cu toţii. A face pe sofisticatul ţine de prostia umană. Îmi place mult vorba: „Dar duci o luptă colosală cu prostul care are şcoală!” Toate aceste încercări de a-ţi etala cultura pe care nu o ai se întorc împotriva ta. Nu căuta să dovedeşti că eşti cultivat. Dacă eşti, se va observa automat. Dacă te strădui, dar nu ai ce să dovedeşti, ajungi circar. Vorba cântării lui Adi Gliga: „Mai bine simpli şi smeriţi…” decât măscărici, aş adăuga eu.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Despre lume & viaţă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.