Fraţilor, să dăm de pământ cu toate?

 

Nu trebuie să fii un expert în eclesiologie pentru a-ţi da seama că bisericile evanghelice din România au nevoie de aer proaspăt. Au nevoie de schimbări, în unele cazuri majore. Este nevoie de schimbări exterioare, vizibile, cum ar fi orarul întâlnirilor, structura lor, conţinutul. Cred că modelul clasic trebuie reformat. Spre exemplu, nu cred în eficienţa programelor lungi în care fanfara, poeziile şi predicile lacrimogene ocupă un loc de cinste.

Poate a funcţionat cândva, dar acum nu mai merge. Mai mult, este nevoie de o schimbare a mentalităţilor. Trebuie să înţelegem, printre altele că Isus Hristos vrea să fie Domn peste întreaga viaţă, nu doar cea de duminică. Trebuie să renunţăm la a categorisi păcatele în grave (pe care le face lumea) şi respectabile (pe care le poate face şi un membru de comitet). Predicatorii trebuie să fie mai ancoraţi în realităţile lumii de azi şi mai relevanţi. Lista cu schimbările care trebuiesc făcute nu e scurtă. Avem de lucru!

DAR!!!Chiar trebuie să dăm de pământ cu toate, fără niciun discernământ? Observ tot mai mult tendinţa de a anatemiza, blestema şi batjocori tot ceea ce ţine de credinţa şi practica actuală din bisericile noastre. Iată la ce mă refer. Ai două servicii duminica? Taie cel puţin unul. Până acum te întâlneai în clădirea bisericii? Hai să ne vedem la barul din localitate! (aşa ne propunea un tânăr anul acesta, la o conferinţă.) Până acum predica ocupa un loc central? Mai bine pune un film. Cărţile de cântări, pe foc cu ele. Ascultă ce le place oamenilor pe la bar şi adoptă acelaşi stil muzical. Ce, nu vrei să îi atragi pe oameni? Vrei să rămâi irelevant? Ne îmbrăcam mai deosebit duminica pentru a marca faptul că pentru noi e o zi de sărbătoare? Caută blugii cei mai rupţi şi vino cu ei! Ce, Isus avea cămaşă şi pantaloni de stofă? Nu ştii de predica lui împotriva cravatelor?

Găsesc însă că mult mai gravă este demolarea doctrinară. Ce mai contează confesiunea? Vrei să faci pe superiorul? Voi mai numi doar câteva schimbări propuse: subminarea autorităţii Bibliei, anularea dintr-o răsuflare a justificării prin credinţă, redefinirea radicală a rolului bărbatului şi al femeii în familie şi în lucrarea bisericii.

Sunt cel dintâi care doreşte schimbare, dar nu demolare. Să luăm chiar aşa moştenirea noastră şi să o aruncăm cu plasă cu tot la coşul de gunoi, fără să clipim? Fraţilor opriţi-vă şi judecaţi înainte de a da cu barosul. Cugetaţi la consecinţe înainte de a ridica toporul şi de a rade toată pădurea. Dacă nu vă opriţi, nici cea mai numeroasă armată, cu mătură şi făraş în mână, nu va reuşi să strângă atâta amar de moloz!4649099

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Fraţilor, să dăm de pământ cu toate?

 1. Iulian zice:

  Vali, iti multumim pentru comentariile pline de esenta si chiar relevante pentru ce traim azi. Ma rog sincer ca Duhul Domnului sa foloseasca scrierile tale, vorbirile tale pentru cercetare, schimbare. Avem nevoie de o schimbare radicala, dar biblica a pocaitilor. Abia asteptam sa ne revedem si sa mai povestim.

 2. Biblia a ramas aceasi, Dumnezeu e neschimbat!!..asa se incepe..azi facem biserica in bar si maine nu o mai facem deloc ca doar oamneii nu se duc la un pahar cu Biblia in dreapta….azi punem un film in locul precidicii maine nici nu mai mergem ca putem sa-l vedem acasa…..azi taiam macar un program din cele la care participam maine mai taiem unul ca parca tot sunt prea multe…sau mai bine mergem numai la Paste si la Craciun…asa e frate??

 3. Teofil Ciortuz zice:

  Dragă Vali, citesc cu plăcere articolele tale. Domnul sa te binecuvinteze. Nu te opri. Continuă să scrii. O faci bine. Teofil Ciortuz

 4. Bun articolul. Ce credeti? Ceea ce se intampla („demolarea”, renuntarea la doctrina si practica fundamentalista), ce motivatie are in spate?

 5. tibi ciortuz zice:

  Cred cu tarie ca problema are radacini puternice (si devastatoare) in invatatura care a fost raspandita in bisericile noastre in urma cu cca 35 de ani cum ca noi nu trebuie sa ne mai temem de Dumnezeu. Din pacate (sau poate din fericire) nu reusesc sa imi aduc aminte cine anume a tinut aceasta predica in biserica in care am crescut. Cred ca a fost un pastor ce vizita multe biserici in tara. Ce este sigur este ca aceleasi „argumente” pe care le sustinea fratele respectiv, le-am auzit la pastori care au crescut in nordul Moldovei, in Constanta, in Timisoara sau Bucuresi. „Argumentele” erau stoarse din versetele: 2 Tim 1;7 „caci n-am primit un duh de frica”, 1 Ioan 4:18 „in dragoste nu este frica” si ca noi care traim dupa Noul Legamant nu mai trebuie sa ne temem ca in Vechiul. M-am intrebat daca exista vreo carte (tradusa) cu asemenea invatatura dar nu am reusit sa aflu.
  Am studiat aceasta tema si am constatat ca in toate perioadele de reforma religioasa pomenite in Scriptura (Moise, Samuel, David, Neemia, Maleahi, etc.) un punct care revine sistematic este frica de Dumnezeu. De asemeni, toate bisericile infiintate in Faptele Apostolilor au fost in jurul unor oameni tematori de Dumnezeu…(interesant, nu?) De asemeni am gasit aproape 290 de referinte privind frica de Dumnezeu sau expresii apropiate (teama, cinstire, etc) incepand de la cartea Iov, sau Geneza pana la Apocalipsa, inclusiv in Evanghelii si chiar in predicile Domnului Isus, si scrierile „apostolului iubirii”.
  Cred ca trebuie reinvatata frica de Dumnezeu si aceasta va aduce sanatate mintala (Ps 111:10) in primul rand dar si sanatate spirituala in biserici dar si in societate.

 6. tibi ciortuz zice:

  Mai era un „argument” in Rom 8:15 „n-am primit un duh de robie ca sa ne mai temem ci un duh de infiere”

 7. Trîmbiţaş Vasile zice:

  E interesant cat de usor te poti rataci in invatatura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.