Ursuleţul legalist, da’ legalist păstă măsură…

Nu mai suportă biserica evanghelică tradiţională, clasică. Cântări învechite şi nimeni nu vrea să le schimbe. Îmbrăcămintea trebuie să fie standard şi nu se tolerează nimic diferit. Freza trebuie să fie într-un anume fel şi dacă ieşi din tipare vei fi admonestat. Domnule, e prea multă îngustime! Simte că se sufocă. Mai multă toleranţă, deschidere…Aşa că ursuleţul captiv, atât de blajin până acum, devine fioros. Nu mai suportă captivitatea aşa că îşi va schimba biserica. Vai, vai! Ce ruşine pe capul părinţilor. Tocmai copilul lor să meargă la biserica Z…să intre în pământ de ruşine, nu alta..

 

Uursuleţul nostru, de pe acum eliberat din captivitatea bisericească se bucură din plin de noua libertate, ca un român din anii 90, care ajunge la magazinele din Vest. Aici e deschidere se cântă alt fel de muzică (cu instrumente mai multe şi cuvinte mai puţine…). E în ton cu ce se vede pe youtube. Ce mai, sunt oamenii deschişi! Aici toată lumea e în blugi. Aici toată lumea are părul lung/ semi-lung. Toţi au ochelari negri din plastic gros. Nu vezi o cravată. Parcă şi strâng din ochi şi ridică din mâini la fel. Atât de fericit…(recunosc că am exagerat descrierea pentru a ilustra ideea.)

Până când ursuleţul răzvărătit realizează (deşi, trebuie să vă spun că cei mai mulţi nu mai ajung la asta) că  este vorba tot de legalism  şi blocaj, numai că aici sunt blocaţi la cealaltă extremă. Ia încearcă să pui vreo 3 cântări din cartea roşie şi apoi să vezi reacţiile. Ia vino îmbrăcat în costum să vezi cât de bine vei fi tolerat.

Da, da, da. Am fost întristat să văd că adeseori cei care pleacă din biserici tradiţionale, din cauza legalismului şi a lipsei de deschidere, devin de multe ori mai înguşti decât cei pe care i-au lăsat la vatră. Se pare deci că problema esenţială nu a fost lipsa de deschidere, ci lipsa de deschidere spre ceea ce le plăcea lor.

Da, ştiu că în anumite biserici exilul e singura posibilitate, ca unii forţaţi să plece din România comunistă. Cunosc mulţi care au plecat şi au dat mai apoi dovadă de deschidere, dovedind că plecarea a fost întemeiată. Ei încă pot să se închine cu „vechii” lor fraţi. Cât despre cei care s-au învrârtoşat în legalism zbuciumat şi mai intolerant ca cel clasic recunoaşteţi că schimbarea nu a fost atât de radicală. O, bietul ursuleţ! E legalist păstă măsură şi habar n-are de asta!

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ursuleţul legalist, da’ legalist păstă măsură…

 1. emytos zice:

  din pacate in ultima vreme sunt tot mai multi ursuleti „legalisti” si asta nu-i bine

 2. Chivuta zice:

  Un ursulet il mai misti de colo, colo , dar ce te faci cu un urs batran sau si mai rau , o ursoaica!
  Nu e bun legalismul si nici libertinismul !
  S-a facut o constatre , din pacate foarte neplacuta, multi copii de-ai pocaitilor si in special ai unor pastori „aleg” ca la maturitate sa fuga cat mai departe de tot ceea ce au fost invatati acasa. Care pot fi motivele? Au fost constransi de acea legalitate , sau poate tarirea de zi cu zi nu era ca ce de duminica !? Unde e vina ?
  Traiesc insa cu credinta si speranta ca Psalmul 139 este valabil pentru toti copiii pocaitilor , ca nu se pot ascnde niciunde de Domnul si de Harul de a fi crescut in Biserica !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s