Tăiatul porcului! (dedicaţie pentru nostalgici)

Pentru cei care nu participaţi la tăiatul porcului, vă ofer aici o scurtă descriere, drept consolare.

Ziua incepe devreme si destul de neplăcut. Încă nu avem pistol de curentat, aşa că treaba se face manual. Încă îmi frecam ochii de somn, când am intrat în curtea animalelor. Acolo am fost trezit brusc, definitiv şi irevocabil. Cât sunt eu de mare, tot simţeam că mă aruncă în aer. (Cei care ţineţi de dânsul ştiţi despre ce e vorba).

Partea cu pârlitul e plăcută. Începi să te încălzeşti câte un pic şi nu presupune efort foarte mare. Ridicarea pacientului pe masa de operaţie te trimite direct la spital, dacă nu ai spate sănătos. De aici încolo începe parte unsuroasă. Nu există nicio cremă, cât de scumpă o fi ea, care să hidrateze mâinile mai bine ca unsoarea de porc. Totul se unge: mâinile, clanţa de la uşă, oalele…

Pomana porcului este ceva deosebit. Problema e că după asta te loveşte somnul. Acesta este însă un lux nepermis. Mergi înapoi şi începi să tai la carne. Şi tai şi tai. Apar adevărate dileme: e de friptură, e bună pentru cârnaţ. Mintea e solicitată, nu glumă!

Urmează apoi măcinatul. Bineînţeles, începi să te chinui cu o maşină electrică, împrumutată de la vecinul X. E făcută cu ceva motor furat din fabrică de pe vremea lui Ceauşescu. X s-a lăudat că merge brici. Nu merge! După ce ai pierdut timp preţios, o iei pe cea clasică şi începi să învârţi. Deja oboseala e mare la punctul acesta. Apare o oarecare doză de satisfacţie la apariţia primului cârnaţ, dar trece repede. Deja dai la manivelă fără să te mai gândeşti prea mult.

Este ora 12:00. Ultimul metru de caltaboş este legat la capete şi opărit. Stomacul se luptă după testarea jumerilor. De acuma,

porcul este într-adevăr de nerecunoscut!

În sfârşit, la culcare! A doua zi te scoli cu stomacul încărcat şi te întrebi: cine m-a pus?

 

 

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Tăiatul porcului! (dedicaţie pentru nostalgici)

  1. tibi zice:

    Gustos articol! 120 kg inspiratie bruta, 40 kg inspiratie macra, restul… „asta-i pohta ce-am pohtit”!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s