Ca o placă stricată

Cred cu toată tăria în importanţa studiului Scripturii şi a rugăciunii. Dar, nu pot să nu observ că pentru orice problemă, pentru oricine, pentru orice context soluţia noastră este invariabilă: citeşte Biblia şi roagă-te. Fă asta şi îţi trece, indiferent ce te doare! Repetăm îndemnul precum acele vechi plăci (discuri) pentru pick-up. Dacă era zgâriată placa, începea să repete, într-un mod extrem de enervant. Cam ca noi.

Are cineva probleme cu depresia? Să citească Biblia şi să se roage! Noi nu avem nevoie de psihologi şi medici. Se destramă familia? Soţul şi soţia nu au avut timp de studiu al Bibliei şi de rugăciune, nici individual, nici împreună. Ai pierdut pe cineva drag şi eşti în perioada de doliu? La fel! Te lupţi cu pornografia? La fel! Nu înţelegi de ce Dumnezeu a îngăduit această situaţie în viaţa ta? La fel! Nu eşti sigur în legătură cu alegerea facultăţii? La fel!

Care sunt planurile pentru nou an? Citirea Biblie şi rugăciunea? De ce venim la biserică? Să ne rugăm şi să citim din Biblie! Din păcate, lista ar putea continua la nesfârşit…Dacă se întâmplă că nu funcţionează, înseamnă că nu ai citit suficient şi că nu te-ai rugat cu credinţă. Aşa că mai ia pastilele trei luni, doză mărită şi apoi mai vino la control!

Nu mă huliţi vă rog! Cred cu toată inima în practicarea acestor două discipline, dar ce ar fi dacă am nuanţa un pic lucrurile. Dacă am arăta cum şi, mai ales, de ce trebuie practicate aceste discipline. Să înţelegem că ele nu sunt un scop în sine, ci trebuie să ne conducă spre Cineva. Scopul nostru nu trebuie să fie disciplinele spirituale, ci Cunoaşterea lui Dumnezeu. Ce bine ar fi să nu mai predicăm automatisme de genul citirea Bibliei şi rugăciunile dese cheia marilor succese!

Cărturarii, fariseii şi preoţii din vremea Domnului nostru citeau şi se rugau la greu, cu un singur rezultat: se înrăiau! Nu cred că vrem să mergem pe aceeaşi cale.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Ca o placă stricată

 1. tibi zice:

  Nuantarea finala era absolut necesara!

  In practicile evanghelice implementate defectuos a fost si cea privind „marea trimitere”. S-a pus foarte mare accent pe ea netinandu-se seama ca de fapt aceasta era adresata (dupa inviere) grupului de ucenici care deja ajunsesera la certitudinea/cunoasterea (inainte de inviere) „Tu esti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu”.

  Cum ar putea face ucenici autentici cineva care nu L-a cunoscut pe Dumnezeu Tatal si pe Dumnezeu Fiul?! Si aceasta cunoastere nu trebuie sa fie doar la timpul trecut ci permanent pe masura Decunoscutului. Cum ar putea sa-i invete altfel „sa pazeasca tot ce v-am poruncit” decat formal, lemnos, in sabloane, repetitiv, necreativ, plagiativ in vorbe si expresii si gesuri si mimica…

  Cand nu inainteaza cunoasterea sare acul …patefonului

 2. tibi zice:

  A trai (si intr-un sens a avea viata) inseamna a gasi si aplica solutii conforme cu normele in viguare pentru oportunitati si/sau provocari pe masura bagajului de cunostine acumulat.

  Cu cat traiesti mai intens (cu cat esti mai plin de viata) cu atat acumulezi bagaj si gasesti solutii la provocari din ce in ce mai mari. Cunosti viata.
  Iosif Ratingen numea acest tip de viata „viata in biosfera”.

  Viata in „Teosfera” este sa-L cunosti pe Dumnezeu. La oportunitatile si provocarile vietii sa gasesti solutii conforme cu caracterul lui Dumnezeu. Sa vezi oportunitatle si provocarile vietii ca punti (uneori foarte inguste dar nu impracticabile) de a-l cunoaste pe Dumnezeu.

  Viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat si pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu”.

 3. foolfield zice:

  Citirea Bibliei pe carti, capitole, versete, fara ca aceasta sa fie dublata de documentari obiective, genereaza automatisme prin care se rateaza tocmai intelegerea a ceea ce este citit. Maniera repetitiva in care este parcursa compilatia de scrieri numita conventional ,Biblia`, nu poate fi considerata nici macar tentativa de intelegere a Bibliei. Editiile critice care contin note de subsol indispensabile lecturarii responsabile a textelor biblice, sunt adesea ignorate in favoarea versiunilor preferate pe criterii pana la urma, subiective.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.