Şezi blând şi nu fura mireasa! (Vreţi să vă căsătoriţi? 2)

După cum spuneam, anul acesta vom avea cinci nunţi la Betania. Sfaturile de aici, cât şi cele din articolul anterior nu sunt menite să pregătească pe nimeni în vederea vieţii de căsnicie. Pregătirea pentru căsătorie înseamnă adâncirea în Cuvânt, studierea unor cărţi de încredere, conssezi-bland-si-nu-fura-mireasailiere şi discuţii cu cei care au experienţă în „domeniu.” Multe lucruri se pot face pe internet azi, dar asta ba. Eu ofer doar câteva sfaturi practice pentru ce este de făcut sau NU este de făcut în această perioadă.

Iată câteva legate de organizarea nunţii:

1. Planifică lucrurile din timp. Îmi spunea un american că nu este niciodată prea devreme să planifici. Mă enervează adeseori stilul lor, dar mai au şi dreptate. Nu doar că vei fi scutit de dureri în ziua nunţii, dar această „visare” este şi plăcută. Nu vreau să vă dezamăgesc, dar s-ar putea să fie mai plăcută decât realitatea. Aşa e visarea întotdeauna! E atât de bine să te închipui în costumul de mire în Ianuarie, cu o cană de ceai aburind în faţă, decât să fii în el, în mijlocul lui August…mai aburind ca ceaiul. Perioada premergătoare îşi are deci farmecul ei, e unică! Nu o rataţi!

2. Părinţi, nu uitaţi că nunta e o ocazie unică pentru copiii voştri, aşa că tendinţa va fi să cheltuie. Cea mai scumpă rochie, limuzină, aranjamente. Înţelegeţi că vremea hârtiei creponate „s-a dus şi nu mai vine,” ca-n poezia lui George Coşbuc. Poate va fi nevoie să vă temperaţi copiii la unele cheltuieli, dar căutaţi totuşi să îi şi înţelegeţi.

Dragi logodiţi nu uitaţi că nunta voastră e o ocazie unică, deci nu cheltuiţi excesiv pentru chestiuni de unică folosinţă. Ne place sau nu, şi aici trebuie să dăm dovadă de ceva cumpătare. Cu atât mai mult cu cât veţi avea nevoie de banii respectivi. De cumpătare, dar şi de simplitate. Frumos nu înseamnă neapărat complicat şi scump!

3. Va fi greu să savuraţi ziua nunţii, dar căutaţi să o faceţi. Nu uitaţi de încărcătura deosebită a momentului în care veţi sta înaintea Domnului pentru a vă lega unul de celălalt. Odată ce serviciul începe, uitaţi de orice altceva. Nu începeţi să faceţi semne că un ornament cu flori s-a strâmbat, să vă îngrijoraţi că nu-ştiu-ce invitat nu mai are loc etc. etc.  Ce-aţi făcut, e făcut. Vă asigur că nu se va întâmpla nimic rău. Este o armată de oameni care să se ocupe de aceste detalii.

4. Nu uita că, inclusiv în ziua nunţii, mireasa ta/mirele tău este cea mai importantă persoană pentru tine. Ai grijă de el/ea. De acum încolo, aşa va fi pentru restul vieţii. E bine deci să începi cu dreptul. Fii amabil cu invitaţii, dar nu uita că nunta e a ta. E treaba lor să se simtă bine. Invitaţii care se supără şi se bosumflă în timpul nunţii că nu i-ai pus unde trebuia, că n-ai venit pe la masa lor, că nu i-ai scărpinat pe spate, nu fac altceva decât să îşi descopere caracterul. Ai grijă cu astfel de oameni.

5. Eu unul nu aş chema trupă să cânte, dar….e alegerea voastră. Nu ştiu cât e de potrivit să se cânte „psalmi şi cântări de laudă” ca să ne fie scărpinarea pe burţile pline de sarmale mai plăcută. Dacă vin, să cânte încet. Să nu fie nevoie să ţină invitaţii de farfuriile şi mesele care o vor lua din loc când începe muzica.

6. În legătură cu furatul miresei, eu aş face o poză ca cele de pe FB: „Şezi blând şi nu fura mireasa.” Mi se pare că gestul e lipsit de eleganţă. Mirele s-ar putea să se supere. Se pierde timp…

7. Asigură-te că totul se va încheia la timp. Ai invitaţi care probabil vor trebui să călătorească mulţi km în noaptea respectivă. Dacă se face prea târziu, încep toţi să acţioneze ca roboţii. Copiii scâncesc sau adorm. Unii încep să plece.

8. Perioada de după nuntă este, precum cea premergătoare, unică. Căutaţi să nu o stricaţi. Unul din marile mele regrete este că ne-am întors în lumea reală prea repede, deşi nu a pus nimeni presiune pe mine să fac asta.  Obsesia mea cu datoria, ca tăicuţa cu caii de la colectiv.

9. Un ultim sfat: îngropaţi fiind sub pregătirile de nuntă, nu uitaţi de acoperişul de deasupra capului. Nunta ţine o singură zi…”Luna” de miere, cam o săptămână….

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.