Doză de C.S. Lewis şi 2 aplicaţii

Cred că scrierile lui C.S. Lewis ne pot ajuta să ne păstrăm mintea întreagă. Iată mai întâi paragraful din Lewis şi mai apoi observaţiile mele. Paragraful provine din

din primul capitol al cărţii Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr (Humanitas, 2010):

„Am reţinut ce mi-ai spus despre felul cum îi îndrumi pacientului tău lecturile şi despre cum te îngrijeşti să se vadă cât mai mult cu prietenul lui materialist. Dar nu eşti oare niţeluş naiv? Credinţa ta, îmi pare, e că raţionamentul ar fi în stare să-l ferească de strânsoarea Duşmanului. Poate să fi fost aşa dacă individul trăia acum câteva secole. Pe vremea aceea oamenii încă mai ştiau destul de bine când anume un lucru era dovedit cu adevărat  şi când nu (…) Dar acum situaţia s-a schimbat simţitor. Omul tău s-a obişnuit încă de pe când era copil să-i dănţuiască prin cap tot soiul de filosofii incomptatibile. Pentru el doctrinele nu sunt în primul rând „adevărate” sau „false”, ci „academice” sau „practice”, „depăşite” sau „la zi”, „convenţionale” sau „radicale.” Jargonul, şi nu raţionamentul, este cel mai bun aliat al tău, dacă vrei să-l ţii departe de Biserică.”

Aplicând textul lui Lewis la situaţia bisericească din zilele noastre, am senzaţia că pentru foarte mulţi doctrina nu mai contează în niciun fel în alegerea bisericii. Sentimentele generate de muzică sunt hotărâtoare.  Îmi vine în minte o cântare „Feelings, nothing more than feelings…”

În ceea ce priveşte doctrinele prezentate de biserică, unii s-au apucat să decupeze la ele mai ceva ca la lucru manual: fetele cu foarfeca, băieţii cu firizul de la traforaj….Rămâne ce e în ton cu vremea. Pe unii îi mustră conştiinţa, încă, să scoată ei afară doctrine. Dar când vine cineva în vizită…iute le aruncă după pat.

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Doză de C.S. Lewis şi 2 aplicaţii

  1. DanutM zice:

    Reblogged this on Persona and commented:
    O pastila de CS Lewis. De folos oricind.

  2. foolfield zice:

    Adevarul ori falsitatea unei doctrine, se stabileste pe criterii…doctrinare. Altfel spus, rationamentul serveste formularilor doctrinare doar ca rationament circular. In afara acestei stramte circularitati teoretizante, orice poate fi pus in discutie in mod rational. Inclusiv formularile doctrinare care, by the way, sunt experimente de gandire deschise eventualelor reevaluari, reinterpretari, reformulari, impuse de exigentele prezentului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s