De Sfântul Valentin (e), de la un amărât de Valentin, cu dragoste!

Uitasem ca azi e Valentine’s day, (că doar n-o să-i zicem pe româneşte), până când m-a sunat cineva să mă felicite.  A fost pentru prima oară în cei 31 de ani de viaţă. Probabil şi ultima.

Chiar dacă mă cheamă Valentin şi sunt căsătorit, nu am de gând să sărbătoresc într-un mod deosebit ziua aceasta. Sunt prea ocupat cu programul meu de cioplire. În alţi ani am mai ieşit în oraş. Anul acesta vom folosi timpul respectiv pentru a face şi consuma un shake (unica masă pentru azi) şi pentru a alerga vreo jumătate de oră.

DAR nici nu vreau să mă alătur corului de „neprihăniţi” care au început deja să ne explice că ziua aceasta este adusă tocmai din fundul iadului şi care o asociază cu toate zeităţile păgâne din toate locurile şi din toate timpurile. Au pe undeva dreptate, dar cred că am putea să ne folosim timpul şi energia într-un mod mai eficient.

Pentru că ziua aceasta este asociată cu iubirea, să medităm şi să arătăm ce înseamnă şi ce implică iubirea.  Că ea înseamnă puritate, dedicare. Că este nedespărţită de sacrificiu şi suferinţă.  Să ne reamintim cum arată o relaţie frumoasă dintre un băiat şi o fată şi cum aceasta duce înspre întemeierea unei familii…Poate că unii, sătui de ataşarea iubirii de inimile roşii, romanismul dulce-lipicios şi obsesia pentru fizic, vor găsi perspectiva atrăgătoare.

Istoria Sf. Valentin e învăluită în ceaţă, dar în ciuda detaliilor neclare, aceasta este legată de martiraj. Deocamdată, mulţi dintre noi s-au erijat în călăii de serviciu de Sf. Valentin. Nu ar fi mai potrivit să înfigem toporul şi barda în butuc şi să vorbim despre iubire? Dramatică schimbare de roluri…Greu să le schimbi aşa repede. Pentru început, să lăsăm securea. Până la anul, poate vorbim şi despre iubire. Iubirea adevărată, peste care se înalţă mereu umbra Crucii.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la De Sfântul Valentin (e), de la un amărât de Valentin, cu dragoste!

 1. Tim Dubhy zice:

  si totusi… nu trebuie sa et dai neprihanit ca sa realizezi ca aceste tipuri de sarbatori nu ar trebui tinute… sunt niste sarbatatori pline de paganisme!!!!! Sarbatori nebiblice aduse in crestinism cu tupeu si spre confuzarea multora! Si culmea, sarbatorile biblice nu se mai tin, dar apar mereu alte si alte nebiblice si pline de egoism!

  Deoarece sunteti lucrator care predica Biblia si deoarece predicati si scrieti despre ucenicie si puritate, nu aveti voie sa umblati cu alba si cu neagra! (nu zic ca faceti asa, ci aspun ca nu trebuie facut asa!)

  • Valentin Fat zice:

   Nu incurajez sarbatorirea acestei zile. Cred ca modul in care o petrec nu sugereaza asta. Mai mult, cred ca trebuie contracarate multe din obiceiurile acestei zile, dar cred ca putem face asta in mod pozitiv. Aratand ca avem o alternativa mult mai buna. E convingerea mea ca nu trebuie sa ne marginim la a duce lupta in mod negativ, ci e nevoie de o abordare pozitiva. De multe ori ramanem blocati pe a arata cat de pacatos e pacatul si uitam sa aratam frumusetea sfinteniei.

   • Tim Dubhy zice:

    Frumos spus cu concentrarea pe frumusetea sfinteniei! Dar pana nu vezi hidosenia pacatului, nu iti dai seama cat de frumoasa si stralucitoare este sfintenia!
    Iar pentru ca au patruns cu duiumul sarbatori pagane, subtile sau pe fata, trebuie ca ele sa fie pocnite la temelie! Si sa aratam si originea lor! si impactul lor! si efectul lor!

   • Tim Dubhy zice:

    Prin urmare, as concluziona astfe: „Până nu vezi hidoşenia păcatului, nu îţi dai seama cât de frumoasă şi strălucitoare este sfinţenia! Dar, la fel de adevărat este că nu trebuie să rămânem blocaţi pe a arăta cât de hidos şi de păcătos e păcatul şi să uităm şi să arătăm frumuseţea sfinţeniei.”

   • Tim Dubhy zice:

    si inca ceva…:)
    Cateodata, cand trebuie sa fii radical, nu ai cum sa fii prea pozitiv si ingaduitor! Trebuie sa lovesti in pacat si obicei pacatos, nu neaparat in pacatos (poate doar in cei intentionati si obraznici!)

 2. VIII zice:

  In situatia in care nu suntem pregatiti deloc sa vorbim astazi temeinic despre Dragoste usa nu trebuia nici macar descuiata chiar daca ni sa parut ca lantul de siguranta era pus. Nu o va mai putea inchide nimeni. Diavolul este pervers. (Vezi lupta pe care o duc frati pastori de la bisericile surori- mame sa inchida usile pe care le-au intredeschis „pozitiv” cu multi ani in urma, nu cu unul).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.