9 lucruri obligatorii pentru orice tânăr! (Cu drag!)

Fiecare lucru de sub soare îşi are ceasul lui, spunea Eclesiastul. Dacă pierzi acel ceas, ai pierdut o oportunitate care nu se mai întoarce niciodată. Americanii au două vorbe: „That train is not pulling back in the station” şi „That horse has long since left the barn.” („Acel tren nu se mai întoarce în gară” şi „Acel cal a părăsit grajdul de multă vreme.”) Iată în continuare câteva trenuri pe care ar fi bine să nu le pierzi în tinereţe. Sper că ceea ce urmează nu sună a bunic ursuz şi supărat care îşi petrece zilele bocind după vremurile lui. Îmi doresc să sune mai degrabă a încurajare:

1. Practică un sport. Nu contează care, ideea este să stoarcă energia din tine. Eu nu sunt bun la jocuri sportive în echipe, dar fac jogging şi merg cu bicicleta. Sportul te detensionează şi te oboseşte într-un mod sănătos. Te scuteşte de multe ispite şi necazuri! Te învaţă să te disciplinezi, iar asta se va răsfrânge şi asupra altor domenii din viaţa ta.

2. Învaţă să cânţi la un instrument, chiar dacă nu vei depăşi nivelul de amator. Dacă nu doreşti un instrument, participă cel puţin la corul bisericii şi modelează-ţi vocea.

3. Stai e vorbă cu părinţii, bunicii sau cu stră-bunicii. Caută să afli cât mai multe lucruri din trecutul lor pentru că este şi trecutul tău. În anii în care tăicuţa a fost paralizat am stat cu el de vorbă ceasuri întregi. Nu regret nicio secundă. Cunosc numele stră-stră-bunicului meu şi câte ceva despre el. Am fost cu tăicuţa singur în clipa morţii, experienţă care cu siguranţă a avut un impact în viaţa mea.

4. Participă în tabere şi excursii, mai ales la munte. Sfatul meu este să eviţi acele tabere gigant cu sute de persoane, unde atmofera e mai rea decât pe stadion. Mai bine rămâi acasă şi te duci la un meci de fotbal. Mergi în tabere mai restrânse, cu câţiva prieteni. Taberele pe munte, cu cortul, în care se fac zilnic trasee sunt, după părerea mea, cele mai recomandate. Urcatul pe munte te formează. Puţine experienţe sunt mai plăcute decât să ajungi pe culme, într-o zi de vară cu cer senin, de un albastru intens, să asculţi vântul şi să priveşti un vultur care planează…”Heaven, I m in Heaven…” spunea cântarea.

5. Caută să te deprinzi cu lucrurile practice. E ruşinos să nu poţi bate un cui, să nu ştii să faci focul, să nu ştii să verifici nivelul uleiului sau să schimbi o roată la maşină. La fete nu mă amestec, dar ceea ce vreau să spun băieţilor este că ar trebui să îşi însuşească şi deprinderi care, în general sunt atribuite fetelor: să ştii să faci ceva de mâncare, să ştii să foloseşti maşina de spălat şi să îţi calci cămăşile. Nu îi înţeleg pe bărbaţii care sunt atât de îngrămădiţi, încât dacă pleacă soţiile sau mamele de acasă, mănâncă… pufuleţi şi beau cola.

Acum câteva sfaturi mai bătrâneşti:

6. Citeşte. Stai de vorbă cu cineva care să te sfătuiască. Să îţi spună unde să începi, ce să eviţi etc. Nu evalua cititul în funcţie de cât de mult reţii. La fel ca mersul pe munte, cititul te formează. Probabil vei reţine prea puţin, dar avantajul va fi că vei învăţa să citeşti. Mare lucru!

7. Învaţă bine limba engleză. Dacă mai este loc de încă una, foarte bine, dar engleza e obligatorie. Un tânăr dotat, dar care nu ştie engleză, e ca o fată deosebit de frumoasă, dar la care îi lipesc doi dinţi din faţă. Învaţă engleza bine! Asta nu se poate face decât prin lecturi de calitate, nu de la TV.

8. Alege cu grijă prietenii. În primul rând, rămâi prieten bun cu părinţii tăi.Crede-mă chiar dacă nu ştiu să dea check-in şi feeling excited pe FB, sunt mai înţelepţi decât tine. Nu te înhăita cu oamenii de nimic. La vârsta tinereţii eşti foarte naiv şi s-ar putea să fii constrâns să iei decizii sub presiune. Decizii pe care nu le-ai vrut şi care te vor duce unde nu vrei. Spunea proorocul Ieremia de evrei că „au umblat după lucruri de nimic şi au ajuns ei înşişi de nimic.” Trist ar fi să ţi se întâmple aşa.

9. Adu-ţi aminte de Creatorul tău. Asta o spune Solomon, nu eu. Până când nu îţi cad dinţii şi se înceţoşează ochii. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să dai ochii cu El oricum. Trăieşte clipa, ca şi cum va trebui să te vezi cu El peste o oră.

Închei aici, că dacă mă mai lungesc, vă trece tinereţea!

din tinereţile mele, cu Betuel Văraru şi Andrei Costache

din tinereţile mele, cu Betuel Văraru şi Andrei Costache. Pe vârful Cârja, Parâng. Acesta e cerul albastru despre care vorbeam în articol.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la 9 lucruri obligatorii pentru orice tânăr! (Cu drag!)

 1. Marius David zice:

  Reblogged this on Marius Cruceru and commented:
  cu totul de acord

 2. Ana Isabella zice:

  E grozav, sunt lucruri cu adevarat practice! MUltumim pentru idei!

 3. Silviu Carlescu zice:

  Ai mare nevoie sa aplici ceea ce predici. Dupa pozele tale de pe facebook nu se prea vede.Cel putin punctele 1, 4 si 5. Of, pastorii care uita ca trebuie si aplicat in propriile vieti ceea ce predica…

  • Valentin Fat zice:

   Of, oamenii care se grabesc sa judece cu atentie inainte de a emite comentarii. 1. Articolul la care faci referire nu este o predica. 2. CU privire la punctul 1: fac jogging 35 de min. pe zi. Merg adeseori cu bicicleta la lucru, ceea ce inseamna 20 de km. Nu pretind ca sunt sportiv de performanta. Cu privire la excursiile la munte amintesc doar Retezat, Bucegi si Parang. Iar cu lucrurile practice, ce doresti? Sa ma pozez batand cuie? Cand mi s-a spart roata la masina, prioritatea a fost sa o schimb nu sa ma pozez pentru FB! Imi pare rau sa te dezamagesc, dar FB-ul e doar o particica din viata mea. Ca sa nu mai zic ca tineretea mea a cam prins aripi inainte sa apara FB-ul. Asa ca te-as ruga sa gandesti inainte de a face aprecieri de genul celei de mai sus. Cu alte cuvinte, judeca, inainte sa judeci!

  • VIII zice:

   Pozele induc foarte mult in eroare (in cele mai multe cazuri). De aceea unii/unele se folosesc doar de poze sa isi „construiasca” un profil.
   Intr-o societate superficiala ca a noastra, imagnea ambalajului prevaleaza infricosator in fata continutului. Adevarul este cu totul altul si cel mai usor (daca nu il poti afla singur) este sa ii consulti pe cei care nu sunt nici prea apropiati nici prea departati. Sau, cu mare obiectivitate si pe unii si pe altii. In comentariul tau te-ai hazardat (rusinos) in acuzatii in totala necunostinta de cauza. Exact la punctele 1 si 4 „acuzatul” tau este exemplu pentru multi pastori (in ciuda pozelor de pe FB). Nici la punctul 5 nu sta rau.

 4. Cristian Sky zice:

  foarte frumos,dar obligatori???unele sunt chiar discutabile,dar ca expunere sunt lucruri interesante,dar obligatori este totusi discutabil !!!

 5. Jona H zice:

  @Silviu Carlescu (si nu doar).
  Fiecare cu potentialul sau fizic, intelectual si emotional. Idee e ca trebuie dezvoltat/lucrat ceea ce avem. Nu putem fii buni la toate, dar asta nu inseamna ca e bine sa fim total neglijenti in domeniile in care avem foarte putin talent.
  Unii dintre noi se simt mai in largul lor printre ciocane si cuie decat printre carti. Altii invata o limba straina mai repede decat invata sa inoate.
  Suntem tentati sa ne concentram atentia si energia aproape exclusiv asupra domeniilor in care avem mai mult talent, neglijand domeniile in care oricum suntem deficitari.
  Educatia de acasa, scoala generala si biserica, in mod normal faciliteaza o minima dezvoltare generala (basic) a personalitatii noastre.
  Totusi, n-ar fi corect sa-l judecam pe domnul Teolog(escu) dupa numarul de flotari pe care le poate face si nici pe mesterul Manole(scu) dupa cunostintele de limba engleza.

 6. Pingback: 9 lucruri obligatorii pentru orice tanar! (Cu drag!) | Neclintit.com

 7. Galu Roxana zice:

  Mie mia placut tot e a scris viata este cruda si reala de acceia este bine cand cineva va mai largeste orizontul vizual cel putin,dar multi gandesc ia uite inca un filozof ,dar acceia ce gandesc asa ,pun pariu ca nu sunt buni de nimic decat sa se hraneasca din barfa,ori sunt atat de inteligenti cred ei,ancat nimeni nui pot depasi ,stima si respect ptr oameni care fac ceva in viata,care incearca mai mult deat pot ,care ridica altora moralul,care gandesc si destainuie anumite lucruri impresionante si placute.bafta an viata tuturor si lasati inganfarea si mandria cu asa ceva satanel va asteapta bucuros.va pup Roxana din Resita

 8. anonim zice:

  foarte adevarate toate sfaturile si folositoare

 9. Pingback: 9 LUCRURI OBLIGATORII PENTRU ORICE TANAR! | Biserica Penticostala Maranata Vulcan

 10. Pingback: Din istoria blogosferei evanghelice – 25 februarie | RoEvanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.