La fel de răi, dar cu jucării mai sofisticate (şi o recomandare de carte)

În urmă cu câteva săptămâni, în vizită la sora mea, ne uitam la un documentar cu cel de-al doilea război mondial. La un moment dat, ea spune: „ce fain ar fi fost să se fi întâmplat mai demult lucrurile astea…” Da, ar fi fost fain. Să putem spune că pe atunci oamenii erau sălbatici, erau necultivaţi, erau barbari şi de asta au fost în stare de asemenea grozăvii. Dar, nu! S-au întâmplat mult, mult prea aproape de noi. Cei mai civilizaţi şi cei mai avansaţi au fost şi cei mai activi.  Secolul trecut, cu toate atrocităţile şi grozăviile lui rămâne un veritabil film de groază. Să vedem cum va fi cel de-acum! Nu, nu suntem pe drumul progresului.

Iată în sensul acesta câteva lucruri notate de Winston Churchill, ministru de război în primul război mondial. Sunt preluate dintr-o carte o-istorie-a-lumii-moderne-1920-2000_1_fullsize apărută la Humanitas: O istorie a lumii moderne, de Paul Johnson. O recomand cu toată căldura. Cam scumpă, dar merită toţi banii. Iată ce spune Churchill:

„Toate ororile din toate epocile au fost aduse la un loc, şi nu numai armatele, ci popoare întregi au fost aruncate în mijlocul lor. Puternicele state educate care s-au implicat şi-au imaginat-nu fără motiv- că era în joc însăşi exitenţa lor. Nici popoarele nici conducătorii lor nu s-au dat în lături de la vreo faptă despre care au crezut că i-ar putea ajuta să câştige. Germania, eliberând toţi demonii, era de departe în fruntea terorii, dar era urmată pas cu pas de naţiunile disperate şi în cele din urmă răzbunătoare pe care le atacase. (…) Răniţii mureau între linii: morţii se descompuneau în ţărână. Nave comerciale şi nave neutre sau nave spital erau scufundate şi toţi oamenii de la bord lăsaţi în voia sorţii ori ucişi în timp ce înotau. S-au făcut totate eforturile pentru a înfometa naţiuni întregi în vederea supunerii lor, fără a se ţine seama de vârstă sau sex. Oraşe şi monumete au fost distruse de artilerie. Bombele erau aruncate în aer fără nicio discriminare. Gaze otrăvitoare îi asfixiau pe soldaţi. Foc lichid era proiectat asupra corpurilor lor. Oamenii cădeau din aer în flăcări sau dispăreau adesea, încet, în fundurile întunecate ale mării.” (pg. 20-21)

În concluzie, suntem cel puţin la fel de răi, dar avem jucării mai sofisticate!

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s