1 Samuel 15: leac pentru conştiinţele noastre sforăinde (2)

2. Neascultarea îmbrăcată în straiele „sfinţeniei” nu este ceva nou. Atunci când Saul este confruntat cu păcatul să afirmă de două ori motivaţia gestului său: „…ca să-i jertfească Domnului Dumnezeului tău.” Uneori conştiinţa noastră e ca un copil dificil care nu vrea să meargă la culcare şi simţi că te scoate din minţi. Iată aici trucul care adoarme conştiinţa de fiecare dată. E garantat că nu va da greş.  Odată ce este fredonat refrenul acesta, bebeluşul se linişteşte. Trebuie repetat până când va adormi de-a binelea: „ca să-i jertfesc Domnului…”

Modul de gândire al lui Saul nu era ceva nou. Oamenii au gândit aşa din totdeauna: zeii trebuie îmbunaţi. Cu cât aducem jertfe mai mari şi mai costisitoare, cu atât ne câştigăm favoruri mai multe. Astfel, oamenii încep să îşi jertfească proprii copii în avântul nebun de a câştiga bunăvoinţa divinităţii. Dumnezeu arată foarte clar însă că nu acesta trebuia să fie modul de gândire al poporului său. Acest episod cu Saul ne arată că Dumnezeu nu poate fi „cumpărat.” Şi ne arată că mijloacele nelegiuite nu vor justifica niciodată scopurile nobile. Dumnezeu nu este niciodată impresionat de darul oferit Lui, dar care a fost obţinut tocmai prin nesocotirea Sa.

Îmi permiteţi să traduc lucrurile într-un limbaj mai contemporan? Dacă vă supăraţi sau nu, e treaba voastră, înaintea Domnului. Dumnezeu nu este impresionat de „jertfele” noastre obţinute în mod necinstit. Mare atenţie aici! Păstorii, comitetele, membrii bisericilor sunt impresionaţi şi chiar vor încuraja demersul! Un alt exemplu, Dumnezeu nu va accepta o slujire care presupune călcarea oamenilor în picioare. Aplicarea unui tratament mizerabil partenerilor de slujire, ca să meargă lucrarea. Aşa făceau contemporanii Domnului nostru. Îi călcau în picioare pe cei de lângâ ei pentru promovarea unei false neprihăniri şi a unei false împărăţii. Domnul îi scutură şi le arată că dragostea pentru Domnul şi dreptatea faţă de semeni vin înainte. Legat de punctul acesta, nu cred că Dumnezeu îşi doreşte să ne sacrificăm familia pentru lucrări nobile.

Drumul ascultării este atât de important. Doar drumul ascultării duce la ceva de preţ înaintea lui Dumnezeu. Drumul neascultării conduce doar la un „semn de biruinţă.”

înălţat de noi, dar neconfirmat de Domnul. Fanfaronadă şi pompă aici şi acum, dar lipsa trăiniciei şi a impactului veşnic. Drumul neascultării este întotdeauna înfundat. Justificarea sa cu scopuri nobile este deci cu atât mai nesuferită.

3. Mai învăţăm de aici că (va urma….)

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s