De ce nu mai vin oamenii la biserică? O colecţie de nedumeriri, frământări, gânduri…

Articolul de faţă este o colecţie de nedumeriri. Voi gândi cu voce tare pe marginea unei întrebări care nu mai îmi dă pace de ceva vreme: „De ce nu mai vin oamenii la biserică?” Bineînţeles că odată ce voi avea răspunsul la întrebarea aceasta, voi fi preocupat şi de următorarea, care rezultă din ea: „Cum se poate îndrepta situaţia?” Repet, deocamdată nu am răspunsuri. Mă tot lupt cu „punerea problemei.” (vezi rubrica din Dilema Veche).

Mai întâi, trebuie formulată cu atenţie întrebarea. Atunci când spun „De ce nu mai vin…”, presupun că au existat vremuri în care veneau. Ar ajuta deci să ne întrebăm de ce veneau atunci şi astăzi ba. Care sunt factorii motivatori care au dispărut sau care s-au diminuat? De asemenea, trebuie să presupunem că au apărut motivaţii puternice pentru a merge în altă parte, în loc de a veni la adunare. Pe lângă toate acestea, se prea potate să fi apărut şi noi piedici pentru mersul la biserică.

Doresc însă să subliniez un aspect extrem de important. Nu ne va fi de niciun folos dacă începem să bocim după trecut. Să recunoaştem că de multe ori trecutul nu a fost chiar atât de glorios cum ne place nouă să credem, dar şi că recrearea trecutului nu este nicidecum o opţiune. Putem să învăţăm din trecut, dar nu suntem chemaţi să îl aducem aici şi acum. De aceea, găsesc că propunerile de genul ” să păstrăm totul cum era că atunci se venea la biserică” nu sunt viabile. Ah, deja am alunecat la soluţii….

Deci, mai demult se venea. În mod special, se spune, „pe vremea lui Ceauşescu.” Ce fel de vremuri erau acelea?

(1) Erau vremuri mult mai grele decât cele de azi. Tocmai de aceea, „selecţia ucenicilor” era mult mai riguroasă. A fi credincios, membru al unei biserici însemna că anumite uşi îţi erau trântite în nas, din start. Erai creştin, erai expus. Lucrurile erau deci mai radicale. Nu exista, ca azi, creştinismul de complezenţă, cultural, căldicel, adică acel club, mai mult sau mai puţin select, cu cate te întâlneşti periodic şi care are un cod diferit de comportament, dar care nu te incomodează în niciun fel. Pe care îl decupezi şi modelezi după propria plăcere, că astăzi oricum se personalizează totul. Credincioşii de atunci deci, nu se jucau de-a biserica. N-avea sens. Alegeau calea cei care credeau că se merită să plăteşti preţul, inclusiv venitul la adunare. Da, da, da….ştiu că erau şi atunci excepţii, uscături, creştini neserioşi, dar cred că atitudinea generală a fost cea descrisă mai sus.

Nu doar că selecţia credincioşilor era mult mai riguroasă, dar biserica era, cred, un spaţiu al libertăţii. O gură de aer proaspăt în lumea îmbâcsită de atunci. Un mijloc de a evada preţ de câteva ceasuri din claustrarea acelor vremuri.

Da, erau vremuri mai grele, dar erau şi vremuri mai uşoare. Lipsea presiunea. Oamenii nu erau stresaţi (un cuvânt care nu-mi place!) O lume fără telefoane mobile. Fără computere, deci fără Internet. Fără posibilitatea afacerilor, aşa că cei mai mulţi oameni încheiau lucrul pe la 15, 16. Fără programe TV. Puţină literatură. Fără concedii în afară şi cu călătorii limitate chiar şi în ţară, din pricina lipsei benzinei, a maşinilor şi a chestiunilor de genul soţ, fără soţ. Opţiunile de utilizare a timpului liber erau drastic limitate. În acel context biserica era o gură de aer proaspăt. În ce fel s-au schimbat vremurile putem este lesne de observat.

Să aibă de-a face această schimbare a vremurilor, a contextului, cu mersul la biserică?

(va urma)

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la De ce nu mai vin oamenii la biserică? O colecţie de nedumeriri, frământări, gânduri…

  1. Pingback: De ce nu mai vin oamenii la biserică?- o colecţie de nedumeriri, frământări, gânduri | Valentin Făt

  2. Pingback: De ce nu mai vin oamenii la biserică? O colecţie de nedumeriri, frământări, gânduri… | Blogul lui yon nitoiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.