Realizatul care nu realizează nimic (despre lene şi activism)

„Cine nu lucrează, nici să nu mănânce!” E clar, sunt de acord şi mă supun. Ce ne facem însă că cu cei care lucrează atât de mult că nu mai au timp să mănânce? Sunt tot mai mulţi, din păcate. Nu contest faptul că trebuie să trudim, să muncim din greu. Mereu spun tinerilor mei că la sfârşitul zilei trebuie să fim obosiţi. Multe insomnii ar trebui tratate cu muncă, nu cu somnifere. Îmi place acea definiţie a leneşului care spunea aşa: leneşul este omul care se odihneşte înainte de a fi obosit.

DAR, DAR, DAR, dacă nu-mi place leneşul, activistul (cu sensul de om agitat, angajat febril în fel şi fel de activităţi) nici atâta. Nu ştiu care mă enervează mai tare. Leneşul măcar nu strică. Activistul….Nu cred în omul care cu o mână ţine telefonul, cu cealaltă agenda, cu picioarele conduce (este evident pentru toţi participanţii la trafic….) şi în acelaşi timp se chinuie să îşi amintească încotro se îndrepta. Trist este că astfel de oameni nu prea ştiu nu doar în ce direcţie se îndreaptă maşina, dar nu ştiu nici în ce direcţie li se îndreaptă viaţa. În cel mai bun caz pot fi numiţi secretari/ secretare. Oameni care se cred realizaţi, dar nu realizează nimic.

Pentru a realiza ceva trainic, ceva cu adevărat mare, este nevoie de viziune. Viziunea nu se capătă între două apeluri telefonice şi înjurăturile şoferilor din trafic pe care i-ai încurcat. Da, avem şi perioade mai zbucuiumate, dar fără momentele de răgaz, de tihnă, suntem morţi. Morţi care continuă să se mişte, dar ca roboţii.

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Realizatul care nu realizează nimic (despre lene şi activism)

 1. alincristea zice:

  În primul rînd, citatul BIBLIC este incorect.

  Iată cum e formula: „Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănînce.” (2 Tesaloniceni 3:10)

  (Formula invocată în postare aparține… comuniștilor!)

  Sensul formulei însă este în legătură cu A MUNCi, nu cu A LUCRA.

  Trăim într-o perioadă istorică cînd oamenii sînt definiți în legătură cu A MUNCI, nu cu A MUNCI. Și, din păcate, sînt evaluați după MUNCA efectuată, nu după LUCRAREA realizată.

  Pentru creștini, diferența este fundamentală.

  MUNCA se măsoară în ore, în rezultate și se remunerează.

  A LUCRA însă e cu totul altceva. Domnul Isus spunea: „Tatăl meu lucreză pînă acum; și Eu de asemenea lucrez.”

  Nu ne gîndim deloc că Dumnezeu muncește sau că Domnul Isus muncea, dar ne gîndim că Dumnezeu LUCREAZĂ și că Domnul Isus LUCRA, după un model extra-terestru.

  Soluția (pentru tineri) nu este ca la sfîrşitul zilei să fim obosiţi.

  Senzația pe care trebuie să o încercăm are mai puțin de a face cu munca, cu epuizarea fizică. Ceea ce ar trebui să ne însuflețească / înfrumusețeze este A LUCRA ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni.

  În acest punct al discuției, lucrurile se complică.

  De exemplu: Dacă sîntem obosiți la sfîrșitul zilei (DE CE să gîndim în parametri de 24 de ore și nu ȘI în alți parametri?), ce calitate are timpul pe care îl oferim familiei, prietenilor, fraților de credință (la repetițiile de cor, orchestră, fanfară)?

  CUM vom putea să ne găsim plăcerea în Legea Domnului și să cugetăm ZI ȘI NOAPTE la ea? Ațipind?

  O a doua chestiune legată de relația creștinilor (tineri) cu MUNCA are de a face cu definiția muncii. După jumătate de secol de teroare proletară, nu e de mirare că munca e definită de obicei ca fiind… fizică.

  În consecință, a fi obosit la sfîrșitul zilei pare să fie semnul eticii proletare…

  Și al celei capitaliste.. Dar aici mai intervine IDEEA capitalului, a investiției lui…

  Am mai scris și voi mai repeta: Din punctul meu de vedere, orice biserică evanghelică mare sau orice fundație de mărime medie ar trebui să aibă un om care să fie pe Facebook în fiecare zi. Nu pe Internet, DOAR pe Facebook. Fie că e angajat, fie că e voluntar… ASTA nu e muncă? O, ba da, mai grea e munca cu oamenii decît cea fizică…

  Dar, ca să mergem un pas mai departe, nu oboseala fizică și nici epuizarea psihică este semnul hărniciei „muncitorului” creștin.

  Muncitorul creștin este și un luptător spiritual… Lupta spirituală este mai importantă decît orice altă activitate a creștinului (tînăr)! Ea are loc și în context individual (cu depresii și îndoieli, dar și cu pace care întrece orice pricepere) și în context comunitar (cu eșecuri și cu victorii).

  A spune, mereu, tinerilor că „la sfârşitul zilei trebuie să fim obosiţi” este doar un clişeu.

  Poate funcţiona în anumite condiţii.

  Dar, mai mult decît toate, creştinilor li se cere discernămînt spiritual – acesta nu se dobîndește prin muncă, ci prin LUCRARE!

  Poeții ar trebui să… mnuncească?

  NU! Ei ar trebui să se preocupe cu gînduri de tot felul și cu exprimarea lor în mod estetic…

  Minerii ar trebui să scrie… poezii? Doamne ferește!…

  Acum cîțiva ani, de Ziua Muncii, 1 Mai, mi-am cumpărat GHIDUL LENEȘULUI. Mic tratat pentru leneși rafinați. L-am cumpărat și pentru Marius Cruceru, unul dintre cei mai activi oameni pe care i-am cunoscut în viața mea… Nu e ușor deloc să-l faci să-și încetinească ritmul și să stea să mediteze la consecințele activismului său…

  • Valentin Fat zice:

   Mulţumesc pentru comentariu, dar cred că este mai bine să rămânem la subiectul articolului, fără a implica alte persoane.

   • alincristea zice:

    Nu sînt eu persoana care, rămînînd la subiect, să nu implic alte persoane, Articolele / comentariile mele „clasice” sînt ample, ca un rîu a cărui matcă trece prin păduri și cîmpii, cu pietre și bușteni…

 2. Pingback: Un comentariu pe blogul lui Valentin Făt – 6 aprilie 2014 | Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s