Vinerea Mare: să nu uităm ce a făcut Nicodim şi ce înseamnă gestul său

Crucea era o avertizare. Menirea ei era să îi sperie pe cei care erau tentaţi să comită infracţiunea celui crucificat. Tocmai din pricina aceasta, Pilat „a scris o însemnare pe care a pus-o deasupra crucii.” Vina consemnată era următoarea: „Isus din Nazaret, Împăratul Iudeilor.” Bineînţeles că în ochii lui Pilat pretenţia aceasta era ridicolă. După ce îl interoghează pe Domnul, dregătorul roman îşi dă seama că Acesta nu reprezintă niciun pericol pentru stăpânirea romană. Preoţii însă sunt nemulţumiţi de însemnare şi îi cer lui Pilat să clarifice faptul că titlul de rege este doar pretenţia nefondată a Domnului Isus. Pilat, a cărui „prietenie” cu conducătorii iudeilor era bine cunoscută, refuză să schimbe însemnarea. Este probabil satisfăcut că poate să îi umilească măcar un pic pe nesuferiţii de evrei. Refuzul de a schimba însemnarea este ca şi cum le-ar spune „Aşa împărat meritaţi!”

Cei care privesc crucea cu trupul sfârtecat ce atârnă pe ea şi inscripţia de deasupra nu văd decât o caricatură. La prima vedere am fi tentaţi să credem că nimeni cu ia în serios titlul de rege atribuit celui răstignit. Cu toate acestea, există o persoană care Îl tratează pe cel răstignit ca rege, chiar în acea zi! Nicodim! Evanghelia ne spune că „Nicodim, care la început se dusese la Isus noaptea, a venit şi el şi a adus o amestecătură de aproape o sută de litri de smirnă şi aloe.” O cantitate foarte mare, de mirodenii foarte scumpe, o înmormântare potrivită doar pentru un rege! Să nu cumva să credem că Nicodim face lucrul acesta pe ascuns, cu teama de a nu fi observat. Pentru a transporta cantitatea aceasta însemnată de mirodenii, Nicodim a trebuit să vină însoţit de o suită de slujitori.

Se pare că acea noapte în care Domnul nostru discută cu Nicodim şi îi spune că „dacă un om nu se naşte din nou nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu,” are un impact în viaţa acestui om. Ziua răstignirii ne arată că Nicodim începuse să vadă Împărăţia lui Dumnezeu, dar şi pe Împăratul ei. Şi să acţioneze.

(Această perspectivă asupra lui Nicodim mi-a fost oferită de una din cărţile lui Richard Bauckham.)

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s