Din nou despre iad: bagatelizarea fundamentalistă (2)

A transforma iadul într-o glumă bună este cât se poate de periculos. Iadul poate fi bagatelizat în multe chipuri. De pildă facem bancuri:  „un preot, un rabin şi un pastor ajung în iad…..” Acelaşi proces are loc atunci când nu permitem Bibliei să modeleze concepţiile noastre, ci alergăm la folclor. Iadul devine un cazan cu smoală în care divolul ţine în mână o furcă şi îi apasă pe cei care caută să iasă…Cât de mult a fost impregnată credinţa noastră de folclor am realizat într-un an, la sărbătoare Întrupării. Pe platformă, chiar lângă amvon, a fost pusă ieslea. În dorinţa de recrea cât mai bine imaginea grajdului, unul din fraţi a aşezat acolo o furcă. Mare împotrivire a stârnit: e unealta diavolului! Cum de şi-au permis să o pună chiar lângă iesle?

Mai este însă o modalitate prin care iadul poate fi transformat într-un banc bun. Aş numi-o bagatelizarea fundamentalistă. Cine s-ar gândi că fundamentaliştii pot bagateliza iadul? Chiar ei care vorbesc iad mai mult decât despre cer şi scuipă flăcări pe gură şi pe nări? Cum se întâmplă?

În primul rând pentru că îşi arogă ei dreptul de a trimite şi de a scoate oameni de acolo. Pur şi simplu se rostesc sentinţei în dreptul unor persoane individuale. Îmi amintesc şi acum discuţiile unor mai mult sau mai puţin drept/strâmb credincioşi care discutau la înmormântarea unui mare om al lui Dumnezeu, dacă s-a mai dus în cer sau nu, că auziseră ei de ceva lucruri dubioase de prin viaţa lui….Dumnezeu ne cheamă să Îl vestim pe Hristos şi să avertizăm în legătură cu iadul, dar verdictul îl dă El. Să ne reamintim că nu Îi place să ne amestecăm în treburile Lui. (Prietenii lui Iov ne-ar reaminti acest lucru!)

Fundamentaliştii bagatelizează iadul nu doar prin faptul că îşi arogă ei dreptul de a da verdictul, dar, în al doilea rând, şi prin motivarea puerilă a verdictului. Există un blog, nu vreau să spui care, unde se rostesc sentinţe de condamnare la iad aproape la fiecare postare. Pe ce motivaţii? De multe ori vestimentare, dar şi de alte tipuri. Pentru orice „abatere” invocăm pedeapsa eternă. Astfel sunt trimişi în locul de chin roackerii, tinerele cu unghii vopsite, surorile fără batic, surorile cu batic prea îngust, surorile în pantaloni, fraţii în pantaloni scurţi, fraţi cu cravată sau cei fără cravată etc.  Ştiu că din nou voi dezamăgi oameni cărora le plăceau articolele mele tocmai pentru că eram aşa rău…Să nu mă înţelegeţi greşit. Sunt 100% pentru decenţă şi puritate şi sunt de acord că în multe locuri lucrurile au luat-o razna. Vreau doar să atrag atenţia că a eticheta pe cineva drept condamnat la iad pe astfel de criterii înseamnă aroganţă, înseamnă nesocotirea Bibliei şi, precum spuneam, bagatelizarea iadului. Tinerii noştri vor ajunge să considere întreaga discuţie ca un banc sau basm bun.

Atunci când fundamentaliştii invocă iadul la tot pasul, ajung în postura acelei profesoare care îi ameninţa pe elevi la fiecare 5 minute cu scăderea mediei la purtare. Râdea unul: îţi scad nota la purtare! Cădea altul în visare: îţi scad nota la purtare! Scăderea notei la purtare e o măsură serioasă, dar cine te ia în seamă când rosteşti ameninţarea tot la 5 minute, pe motivele cele mai neadecvate. Ce se întâmpla? Larma creştea, iar doamna profesoară simţea nevoia să răcnească mai tare şi să ameninţe prea des. Problema, gândea ea, era că nu a ameninţat destul de des şi nu a zbierat destul de tare.

Doar că în ce priveşte iadul, repet, lucrurile sunt infinit mai serioase. Este vorba aici despre veşnicie! De aceea să ne lipim mai tare de Hristos Mântuitorul nostru şi să îi chemăm şi pe alţii. Eu unul nu pot vorbi prea des despre iad, iar atunci când o fac, o fac întotdeauna cu teribilă teamă şi groază. Cum altcumva ai putea vorbi despre acest subiect? Suspectez că cei care au iadul în gură la fiecare propoziţie nu au înţeles seriozitatea chestiunii. Un lucru e sigur: prin ceea ce spun şi fac îl recreează mereu pe lângă ei.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.