Jos cu kitsch-urile biblico-religioso-pocăieşti!

Kitsch-urile mă oripilează. Mai ales cele cu tematică biblico-religioaso-pocăiască. Ca şi cum nu era suficient să le vedem în varianta king size, prin baptistiere, trebuie să le vedem acum şi pe FB, toată ziua. Ba, m-am mai trezit şi tag-uit! (Oricum, nu sunt la fel de „norocos” ca unii colegi care sunt purtaţi pe-acolo zilnic.) Isus pe pajişte, cu miei şi oi. Pe mare, pe malul mării. Cu picioarele pe pământ, cu pământul în mână sau cu pământul sub picioare. În cer, între cer şi pământ, pe nori, cu îngeri sau fără. Şi vai, era să uit de Isus la uşă.
Oare în ce fel au citit Noul Testament creatorii şi promotorii unor astfel de imagini? Priveam nu demult la una şi mă gândeam că e reclamă la spa. (de fapt era botezul de la Iordan.)
Propun să renunţăm la ele, definitiv şi irevocabil! Ştiu că nu se poate brusc. Unii sunt atât de legaţi de aceste imagini, încât universul lor s-ar prăbuşi cu zgomot. De aceea, să începem cu paşi mici.
1. Culori mai puţin intense, mai ales verdele fosforescent şi movul. În timp, renunţăm cu totul la ele.
2. Mai puţin fard pentru faţă şi mai puţin make-up, în general. Nu se cade cu aşa ceva la pocăiţi, mai ales la imagini ale Mântuitorului.
3. Retuşarea frezei. Părul e prea lung, iar eu unul mă poticnesc. Dacă se şuviţează, să fie şuviţele mai discrete.
4. Să se renunţe la lalele şi să rămână doar trandafirii, ca flori de decor. În timp se va trece şi la reducerea numărului de trandafiri.

(Cine a priceput ironia, bine. Cine nu, treaba lui.)
Iată aici câteva exemple pentru „delectare.” Le-am pus în ordine kitschozităţii. Prima imagine o consider kitsch-ul săptămânii!
Am glumit eu în articol, da treaba e serioasă. Îmi vine şi mie să spun ca apostolului: „Din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu printre neamuri!!”
(Fenomenul e complex. Data viitoare vom încerca o clasificare a imaginilor. Există kitsch-uri cu imaginea Mântuitorului, altele cu maxime despre Biblie, altele…of, of!)

 

 

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Jos cu kitsch-urile biblico-religioso-pocăieşti!

  1. alincristea zice:

    Vast program!… :)))))

  2. viorelchis zice:

    Azi sa nu uitam despre ceea ce este scris pe paginile Scripturii.Reclamele vizuale ,cele scrise si toate care apar in televiziuni si paginile virtuale au un scop bine definit .Si putini ajung sa le inteleaga mesajul ,dar cei care le produc isi ating foarte bine tinta si scopul.Asupra persoanei umane actioneaza doua forte din moment ce a cazut in imperfectiune si pacat.Dumnezeu Tatal a reusit sa ne transmita si noua mesajul si sa ajunga cunoscut ,dar se vede ca este un rival Satana care inca are putere asupra omenirii si vine si el cu Reclamele sale pentru lupta decisiva si puterea care doreste sa o exercite.Omului imperfect ii este greu sa inteleaga acest lucru si usor este atras de reclamele agresive si foarte atragatoare. O sa vina timpuri si mai grele si reclamele de azi o sa fie inlocuite de acestia descrisi in Evanghelia lui Matei capitolul 24 ;”..24. Caci se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi.”
    Si atunci intrebarea va fi si mai grea pentru cei „alesi” si cum vor rezista?… in fata vie a reclamelor care o sa apara cu un efect si mai puternic fiindca o sa fie sub o influienta spirituala si mai captanta. Terenul este premergator spre finalizarile profetiilor scrise si putini inteleg ,fiindca nu cerceteaza si nici nu sint interesati ce scrie pe paginile Scripturii.Azi putini sint ca cei din Bereea si usor cad in fata capcanelor implementate de reclamele pe care le vedem. Si in timpul prezentului e greu de a se accepta si realiza ce se intimpla .Nici Adam si Eva nu au putut accepta ca au fost indusi in eroare de catre reclama pe care au primit-o si astfel au fost izgoniti afara din gradina Edenului .Dar azi ,cand imperfectiunea este mai mare si lipsa de cunostina mai puternica….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.