Crede şi…cercetează!

Aceasta este ultima carte pe care am citit-o. Bineînţeles că răspunsul pe care îl dă Blomberg este unul pozitiv şi bine argumentat.

Ceea ce am apreciat într-un mod deosebit la cartea aceasta e faptul că nu este doar un leac pentru necredinţă, ci şi pentru îngustimea şi fundamentalismul unor indivizi din lumea evanghelică. Formele de manifestare ale fundamentalismului sunt, în unele situaţii, motivul pentru care unii părăsesc credinţa creştină, iar alţii o ridiculizează. Calea de la fundamentalism la ateism este destul de scurtă. De multe ori nu ia mai mult de o generaţie pentru a străbate drumul. (Aceasta nu înseamnă nicidecum că renunţarea la credinţă este întotdeauna generată de fundamentalism şi îngustime. Situaţia e mult mai complexă, aşa cum e de fapt omul şi cum e viaţa.) Cartea m-a determinat să mai cuget un pic la situaţie..

Sper deci că vom avea înţelepciunea de a crea în bisericile şi familiile noastre acel mediu în care copiii şi tinerii noştri să poată pune întrebări legate de credinţă şi mai ales de Biblie. Acel mediu în care să nu se teamă să întrebe şi să nu fie mustraţi pentru că întreabă. Este clar că nu vom avea întotdeauna răspunsurile pe tavă. În acele momente trebuie să recunoaştem lucrul acesta şi să explorăm problema împreună: un exerciţiu benefic pentru cel ce întreabă, dar şi pentru fortificarea propriei credinţe. Nu pot însă să nu atrag atenţia că nimic nu este mai nociv decât următoarele două atitudini:

1. Eterna „crede şi nu cerceta!” Mesajul pe care îl transmitem atunci când adoptăm acest tip de atitudine este „îndoielile, temerile, frământările, nelămuririle tale nu contează!” Astfel, se poate ajunge la concepţia conform căreia creştinismul e o religie rece, impersonală, nepăsătoare faţă de dramele individuale, interioare sau exterioare, care cere doar conformare.

2. La fel de eterna „le ştiu pe toate!” Există unii oameni, părinţi, păstori care pot vorbi pe marginea oricărui subiect. Acesta trebuie doar oferit, iar apoi potopul se dezlănţuie. Discursul este incoerent, n-are legătură cu întrebarea, dar…s-a răspuns. „Nu ne-am făcut de râs,” spunem noi, „recunoscându-ne ignoranţa.”  Sinceritatea şi teribila, imensa putere de a spune „nu ştiu” sunt de dorit în acest context. Dacă nu, se va crede că e incoerentă credinţa, când de fapt….doar noi suntem.

Să nu tratăm Biblia ca pe un bibelou care poate fi spart cu uşurinţă şi pe care copiii nu au voie să-l atingă pentru a nu-l strica. Nu vă speriaţi! Puneţi întrebări, căutaţi răspunsuri!

 

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Crede şi…cercetează!

  1. nellya zice:

    Ce intelegeti prin fundamentalism? Fundamentalistii sunt cei care pun accent pe litera Scripturii(asa scrie,asa facem, fara analiza contextului cultural sau chiar literar), nu pe principiile general valabile care reies din Scriptura?

    • Valentin Fat zice:

      Cred ca fundamentaliştii adaugă la învăţătura Scripturii. Liberalii elimină anumite învăţături care nu le sunt convenabile, în timp ce fundamentaliştii adaugă pentru a se asigura că nu greşesc. Ambele variante înseamnă a-L nesocoti pe Dumnezeul care a inspirat Biblia. Biblia trebuie interpretată în funcţie de genul literar al pasajului studiat. Dacă nu ne facem temele cu atenţie aici, riscăm să aruncăm totul în ridicol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s