Anti-creştinismul în expansiune în România? Ce (nu) trebuie făcut?

Descopăr pe FB tot mai multe pagini româneşti anti-religie, dar în mod special anti-creştinism. Nu ştiu cum se simt alţi creştini, dar pe mine mă tulbură citirea respectivelor postări. Nu îmi este teamă de o discuţie argumentată, raţională, dar mă întristează veninul şi ura unui număr considerabil de postări. Mă simt jignit de ironiile ieftine ale unor oameni care nu îşi fac timp să cerceteze credinţa creştină nici măcar la un nivel elementar, ci şi-au stabilit ca ţel, anticipat, demolarea ei.

Consider însă că cel mai tulburător fapt este că unele dintre afirmaţiile făcute acolo sunt îndreptăţite. Am să dau câteva exemple.

O mare parte din” gloanţe” sunt ţintite către Biserica Ortodoxă. Este luat în vizor modul cum aceasta tratează problema predării religiei în şcoli, căutând să înghită cu un pahar de apă tot ce nu e ortodox. (Avem situaţia din Gorj în care cadrelor didactice li s-a cerut să întocmească situaţii cu copiii din familiile evanghelicilor, pentru mitropolie!!! De asemenea, situaţiile trebuiau să conţină informaţii despre modul cum preoţii contracarează fenomenul. E strigător la cer! De când are dreptul mitropolia să ceară situaţii? Pentru asta sunt plătiţi profesorii?) De fapt, o parte din aceste pagini au fost pornite ca reacţie la problema predării religiei în şcoli. Mai este luat în vizor şi penibilul anumitor ritualuri ortodoxe legate de moaşte. Am auzit şi eu de oameni care îşi freacă de raclă cardul bancar…Trebuie să recunosc, penibil! La fel şi goana după banii statului şi altele şi altele şi altele…

Pe lângă chestiunile specific ortodoxe sunt atacate, pe bună dreptate, şi chestiuni care ţin în general de creştinism. De pildă, creţionismul rigid al unora dintre credincioşi. Sunt luate în derâdere kitschuri penibile pe care creştinii le pun la dispoziţie cu atâta generozitate. Este de asemenea ironizată o imagine caricaturală a iadului pe care mulţi creştini o promovează, dar care are de-a face prea puţin cu Biblia. Sunt aminitite abuzuri de care anumite părţi ale bisericii s-a făcut vinovată de-a lungul timpului. În calitate de creştin îmi este greu să recunosc aceste aspecte, dar nu avem altă opţiune, mai ales dacă dorim schimbare.

DAR, am câteva nemulţumiri profunde legate de aceste pagini:

1. Tratează creştinismul nediferenţiat. Nu este drept! Pentru că Ceauşescu, Iliescu şi preşedintele din Korea de Nord au fost (sau sunt) atei, nu înseamnă că toţi ateii sunt persoane teribile. Dacă unii creştini sunt rudimentari în gândirea lor, la fel sunt şi unii atei. Nici ateismul, nici creştinismul nu constituie grupări de clone.

2. Nu se documentează asupra creştinismului. Nu există nici cel mai mini efort pentru a se familiariza cu credinţa şi practica creştină. Astfel sunt luate în derâdere nenumărate pasaje biblice. Este ignorat faptul că anumite forme de evoluţie sunt compatibile cu credinţa creştină şi că nu toţi creştinii adoptă o interpretare literală rigidă a naraţiunii creaţiei din Genesa. Foarte trist, e ignorată şi contribuţia socială a creştinilor (vezi ce se face în Africa, India şi alte ţări defavorizate. Facem un concurs creştini-atei să vedem cine stă mai bine la acest capitol?)

3. Prea puţin se foloseşte argumentul şi prea mult băşcălia ieftină şi neavizată.

Voi dezvolta în postări ulterioare chestiunile menţionate aici. Închie prin a spune că:

(1) Acestor oameni TREBUIE să li se respecte libertatea de exprimare.

(2) Trebuie luaţi în seamă şi trebuie să li se ofere răspunsuri pertinente, care să indice credibilitatea creştinismului.

(3) Nu trebuie să li se răspundă cu aceaşi monedă. A răspunde batjocurii cu batjocură, insultei cu insultă taie orice cale de comunicare şi poate duce la tensiuni şi violenţe inutile.

P.S. Deocamdată aleg să nu dau numele acestor pagini, dar probabil le cunoaşteţi.

 

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s