O mostra de ignoranta…si venin

Postarea aceasta se gaseste pe o pagina de FB intitulata „Preafericitul Daniel.” Dupa cum ii spune si numele, pagina se rafuieste in principal cu biserica ortodoxa, dar multe dintre postari vizeaza crestinismul si chiar religia in general. Doua observatii pe marginea acestei postari:

1. Lucrurile sunt mult mai nuantate decat lasa textul ei sa se inteleaga. Exista intr-adevar anumite locuri in care creste numarul ateilor, in mod special in Europa. Exista insa multe locuri in care creste vertiginos numarul crestinilor. Tot aici trebuie adaugat si faptul ca multi dintre cei care renunta la crestinism nu devin neaparat atei. Dimpotriva asistam la o dezvoltare a spiritualitatii, in ciuda faptului ca aceasta are un pronuntat caracter anti-institutional. Cu alte cuvinte, oamenii vor sa practice spiritualitatea, sa fie religiosi, dar fara sa se lege de vreun sistem religios organizat. „Miscarea ateista” mentionata in postare nu este o ostire mereu crescanda care sa produca fiori, in ciuda faptului ca ostenii ei racnesc cu putere si injura cu patima.

2. In privinta tratamentului blajin la care anonimul nostru preot trage nadejde…eu ii zic sa fie fericit ca prima parte a afirmatiei sale nu este corecta, ca daca ar fi…Biata noastra tara a fost condusa zeci de ani de atei si inca ne amintim foarte bine tratamentul pe care l-au aplicat crestinilor: inchisoare, tortura, crima, hartuire si imixtiune in viata bisericii. Liderul ateu din Korea de Nord ii lichideaza si astazi pe crestini cu tunul si cu tancul. Oare cate zeci sau sute de milioane de oameni au ucis regimurile atee in secolul trecut? Atunci cand comparam numarul lor cu cei ucisi de inchizitie, ar trebui sa autim. (Nu ca asta ar scuza inchizitia.) Nu pot sa nu recunosc ca de-a lungul istoriei crestinii s-au facut vinovati la randul lor de diverse atrocitati, greu de iertat si pentru care cu greu si-au cerut iertare. Intrebarea cruciala insa este urmatoarea: au actionat ei in conformitate cu principiile credintei crestine sau le-au contrazis? O privire scurta la Intemeietorul crestinismului, dar si la inceputurile bisericii va oferi raspunsul. Necazurile au aparut atunci cand biserica s-a amestecat intr-un mod nelegitim cu statul. Din pacate, aceasta stare de lucruri s-a perpetuat si continua si azi, chiar la noi in tara.

Asa ca bietul preot (real sau nu) nu face decat sa isi dovedeasca ignoranta atat in ceea ce priveste dinamica numarului de atei, dar si in ceea ce priveste tratamenul pe care acestia il aplica celor ce cad pe mana lor. Veninul si injuraturile de pe aceasta pagina sunt doar o mostra. Da, ar fi bine sa ne intrebam cum s-ar purta cu noi cei care isi dezleaga gura si imaginatia in spatiul virtual, daca le-ar sta in putere? Repet ceea ce am mai spus: de injuratura la pumn, drumul e foarte scurt. Deci, cu ferma convingere ca Dumnezeu exista, nu imi ramane decat sa spun: Doamne pazeste!

 

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.