De ce avem nevoie pentru un concediu reuşit? (5)

Nu cred că un concediu reuşit presupune mulţi  bani sau vizitarea unor locuri exotice din celălalt capăt al lumii. Cred că ceea ce este esenţial pentru o vacanţă este o rupere de ritm sau, mai bine zis, o încetinire a ritmului. Cred că de multe ori ne planificăm atât de bine concediile, cu atâtea detalii, cu atâtea activităţi de realizat, încât acestea devin un fel de muncă deghizată în concediu. Suntem mereu stresaţi să bifăm tot ceea ce am punctat în agendă, că nu mai apucăm să ne bucurăm în niciun fel de zilele de vacanţă. E acelaşi stres, dar de data aceasta nu ne mai chinuim să atingem un target la locul de muncă, ci un target pe care ni l-am impus noi. Cu alte cuvinte, în timpul anului ne chinuie şefii, angajatorii, iar concediul este un timp pe care liber pe care îl folosim pentru a ne chinui singuri.

Iată o mostră din umila, dar fericita mea vacanţă. Astăzi m-am trezit destul de târziu, dar sincer…nu am simţit prea multe mustrăti de conştiinţă. Am mâncat fulgii cu lapte (lapte fiert, muls de socrul meu chiar de dimineaţă, cu o smântână grasă pe deasupra, care le face pe doamne şi pe domnişoare să se scuture şi, dacă religia le permite, îşi fac şi cruce.) Am ieşit în curte şi am băut o cană de cafea, nu a fost mare, dar mi-a luat vreo jumătate de oră. Am reglat apoi bicicletele, am pregătit un rucsac cu apă, o ciocolată şi două banane şi am pornit la drum, cu destinaţia Ohaba Sibişel.

Am lăsat-o pe Ginny să dea ritmul, deci nu a fost foarte alert. Am avut timp să observ toate detaliile de pe drum. Cele mai multe elemente din decor au fost legate de cosit. Din cauza ploilor oamenii au întârziat şi acum se trage tare: tractoraşe mişună în toate părţile, căpiţe, porcoleţi (căpiţe mai mici). În Săcel, satul vecin, un copilaş priveşte şmechereşte peste gard, dintr-o curte în care a fost probabil descoperită legea entropiei. Ne salută: Bună ziua! Crede că nu l-am observat şi că ne va speria. Îl salut şi eu şi îl întreb: Ce faci acolo? Copilul se pierde, nu se aştepta, aşa că mai spune odată, apăsat: Bună ziua!

Ieşim deja din Sînpetru şi ne ajunge din urmă un biciclist din Haţeg. Povestesc cu el verzi şi uscate. Luându-mă la poveşti, uit că Ginny trebuie să dea ritmul. Gâfâitul ei la 2 m în spate m-a trezit. Mă despart de băiat şi trec înapoi, în urma soţiei. Şoseaua îngustă, maşini aproape inexistente. Pe parte stângă curge rîul Sibişel. Pe dreapta sunt dealuri. După cele două săptămâni petrecute la Bărăşti, vacile nu mă mai impresionează defel, dar îmi atrage atenţia o (turmă, ciurdă, ce-o fi!) de bivoliţe, tipice pentru Ohaba Sibişel. Traversăm satul care parcă e pustiu. Îmi atrag atenţia zidurile din piatră, fără mortar sau alt adeziv, doar pietre clădite.

Oprim la ieşirea din sat într-o poiană proaspăt cosită. Ne aşezăm lângă un nuc imens. La vreo zece metri se aude râul, care pe această porţiune e mai mult pârâu,  mic, dar vijelios. Ginny se întinde pe izopren cu ciocolata lângă ea. Închide ochii şi rupe doar câte o bucată, din când în când. Eu mă duc la apă, privesc, ascult, aproape adorm în picioare. Gândurile îmi zboară în toate direcţiile, dar nu mă chinui să le focalizez. Mă cuprinde o toropeală căreia îi cedez cu bucurie. După o bucată de timp, întorc spatele şi plec. M-a învăţat cineva că momente ca acestea nu pot fi dilatate. Că nu le poţi păstra decât părăsindu-le. A avut dreptate.

La întoarcere e vale, parcă zburăm prin micul sătuţ. Curbele sunt domoale, aşa că e o adevărată plăcere.

Ajungem acasă unde s-au făcut plăcinţi…

Iată şi câteva poze, de azi şi de ieri, când am fost la lacul de la Bucium. Aparatul nostru nu s-a reparat singur, cum speram, deci e foarte roz şi luminos totul. Să ne fie cu iertare.103_8064 103_8066 103_8067 103_8070 103_8071 103_8026 103_8027 103_8031 103_8034 103_8038 103_8046 103_8049 103_8050 103_8054 103_8055 103_8056 103_8057 103_8059

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.