Predicatorul trăznet

(Am revenit în Timișoara, de data asta pe bune. Sper că voi reuși să fiu mai consecvent în ceea ce privește blogul.)

După-masa asta, în timp ce pedalam spre casă, am început din nou să meditez la predicatori/predicare și…să mă enervez. Mi-a prins bine, întrucât călătoria spre casă s-a scurtat considerabil. Pentru că predicatorii sunt și ei oameni (believe it or not!) este destul de riscant să îi încadrezi în anumite categorii. Totuși, există câteva tipuri care se evidențiază destul de clar.

Aș începe cu predicatorul trăznet. Nu în sensul de predicator ”de senzație,” ci predicator care aduce cu el furtuna. Trăznește și troznește. Chiar și în zilele bune, deasupra amvonului său cerul este întunecat și toarnă cu găleata.

Mesajul său este întotdeauna dur. Predicatorul trăznet arată starea deplorabilă în care am ajuns. Apoi cheamă la săparea fântânilor vechi și la redescoperirea căii înguste. Din păcate, aceste acțiuni sunt definite de cele mai multe ori în termenii unor acțiuni exterioare. A redescoperi calea îngustă și a merge pe ea au de-a face cu vestimentația (batic, podoabe, unghii vopsite/nevospite), cu diversele forme de organizare a programelor, prezența tobelor la timpul de închinare și altele.

Predicatorul trăznet e popular. El își va începe întotdeauna mesajul cu o afirmație de genul ”chiar dacă nu mă mai chemați niciodată…eu tot calea pocăinței…fără să mă abat.” Apoi începe să biciuiască adunarea și, surpriză ! surpriză! oamenilor le place să fie biciuiți. Chiar dacă la prima vedere pare ciudat, fenomenul este destul de ușor de înțeles. Oamenii încep să creadă că supunându-se acestei biciuiri, își ispășesc păcatele. Cu cât strigă mai tare, cu cât ridică pumnul mai des, cu cât răcnește mai înfocat și amenință, cu atât mai glorioasă va fi dezlegarea pe care o va oferi. Predicatorul trăznet este popular mai ales în deplasare. Acasă nu mai sperie pe nimeni și nici nu mai încearcă. Oamenii îl vor felicita, îi vor spune să mai vină. Dacă se creează contextul, unii ascultătorii se vor plânge de păstorii lor. Sponsorii îi vor da bani recompensându-i fiecare răbufnire.

Popularitatea predicatorului trăznet se datorează și soluțiilor oferite. Vestimentația este până la urmă mult mai ușor de schimbat decât valorile. Mai bine să-ți spună Hristos ”mergi acasă și pune-ți nevasta să poarte batic larg și copiii să asculte doar muzică fără tobe,” decât să-ți spună ”Vinde tot ce ai…” Da, predicatorul trăznet ne troznește, dar totuși nu chiar așa de tare. Zbiară la noi din toți plămânii, dar nu ne complică viața.

Un al treilea motiv pentru care predicatorii de acest tip sunt populari este că sunt simpli. Ei nu se complică prea tare cu exegeza. Lumea oricum nu pricepe, așa că vor fi practici. Ce contează ce înseamnă calea îngustă în contextul din Matei?

Să sintetizăm: un mesaj dur, un mesaj simplu, dar în același timp lejer. Trebuie doar să suporți și să asculți până la capăt, iar acasă să-ți mai decupezi pe ici pe colo viața. E amar siropul de înghițit, dar îl înghiți o dată și gata.Cough-syrup-007 Predicatorul trăznet e gol precum împăratul lui Andersen, dar strigă atât de tare și e atât de fioros, încât nimeni nu are curajul să i-o spună.

P.S. Sper că nu voi fi din nou catalogat ca ”liberal.” Vestimentația indecentă a credincioșilor, muzica săltată, dar atât de superficială și penibilă, mă sperie. Nu cred însă că predicatorii și predicile trăznet sunt o soluție. Soluția propusă de el înseamnă a vopsi peste rugină.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Predicatorul trăznet

  1. foolfield zice:

    rugina (ruginirea), un alt fel de a spune: anchilozare in forme invechite, de lepadat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.