Și satana cunoaște Biblia! Și o citează!

Ieri seară, la întâlnirea noastră de peste săptămână, am predicat din Luca 4:1-13, despre ispitirea Domnului nostru. Este bine cunoscut faptul că Domnul nostru contracarează tentațiile diavolului citând din Cuvânt, dar de data aceasta însă m-a lovit cu toată forța aspectul menționat în titlu, aspect pe care adesea îl neglijăm: și diavolul cunoaște Scripturile și le citează atunci când este nevoie. După cele două încercări eșuate, este ca și cum diavolul ar spune: ”ok, jucăm după regulile tale. Insiști să ai bază scripturală, poftim!” Învăț de aici câteva lucruri:

Că vrăjmașul este perfid. Atât de perfid încât va folosi împotriva noastră tocmai arma pe care Dumnezeu ne-a oferit-o (vezi Efeseni 6) pentru a-l învinge. Va lua Cuvintele inspirate de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu și va face din ele justificări pentru necinstirea lui Dumnezeu. Se va așeza în spațiul sacru al revelării de Sine a lui Dumnezeu ca la el acasă, pentru a-și lansa atacurile de acolo. (ca rușii în Ukraina???) Dar nu doar el este perfid, ci așa este și firea noastră pământească sau, ca să fiu și mai clar, așa suntem și noi. De câte ori nu ne justificăm mizeriile cu  patetice motivații spirituale, întocmai ca ispititoarea din Proverbe 7: ”Eram datoare cu o jertfă

de mulțumire, azi mi-am împlinit juruințele, DE ACEEA ți-am ieșit înainte, să te caut și te-am găsit.”  De câte ori nu ne ispitește diavolul în adunare să ne luptăm pentru impunerea unor porunci biblice mai mult sau mai puțin clare, poare chiar iluzorii, într-un mod care încalcă poruncile biblice clare. (adică încercăm să omorâm musca de pe capul fratelui cu ranga. Facem asta, bineînțeles, motivați de ”dragostea” pe care o purtăm lui și adunării.

Că nu este suficient să cunoști Scriptura dacă nu o interpretezi corect. Scriptura este o armă deosebit de puternică și dacă nu este folosită corect poate face ravagii. Problema (mai bine zis intenția) celui rău este că, în mod deliberat, scoate versetul din contextul mai larg al Bibliei. În felul acesta Biblia oferă material pentru susținerea oricăror enormități. (Că de n-ar fi, nu s-ar povesti.) Cred că aceasta este una din problemele mari ale noastre, ale evanghelicilor. Zburăm din floare în floare și adunăm doar versetele care nu ne incomodează, exact ca…mai bine nu! E important să privim la picturi, la nuanțe, la detalii, dar din când în când, e bine să ne facem timp să mergem la intrarea catedralei și să admirăm întregul. Dacă nu, riscăm să ajungem că baba care n-a mai ajuns să-l pupe pe Sf. Gheorghe, ci doar balaurul.

Că nu este suficient să cunoști Scriptura, dacă nu ești gata să te supui. O creștere în cunoașterea Scripturii, neînsoțită de o creștere în ascultare și supunere înseamnă împietrire. Doresc să subliniez la finalul acestui articol că studiul Bibliei, citirea și memorarea ei sunt acțiuni cruciale, obligatorii. Printr-o cunoaștere temeinică a Scripturii vom putea contracara chiar ispitele cele mai perfide. Asta face și Domnul nostru, punând lucrurile în contextul clar al Bibliei. Cunoașterea temeinică însă înseamnă mai mult decât cunoaștere teoretică. Scopul final este cunoașterea Dumnezeului care S-a revelat pe Sine Însuși pe paginile ei. O cunoaștere teoretică duce, repet, la împietrire și, în cele din urmă, la necinstirea și sfidarea lui Dumnezeu. Adică începem să semănăm tot mai mult cu….mai bine nu!

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.