Acum că s-a terminat…(și câteva gânduri despre rolul bisericii în toată treaba)

Acum că s-a terminat, este greu să te oprești din accesat de articole și  văzut de poze, citit reacții, și dat like-uri, pentru că, vorba aia, suntem mândri că suntem!

(1) Și totuși, acum că s-a terminat…Putem să ne bucurăm.

Este bucuria celui căruia tocmai i-a trecut un glonț pe lângă cap, dar a scăpat cu viață. Bucuria celui care  a reușit să evite, în ultima clipă, un accident de mașină care, altfel, i-ar fi fost fatal.

Să ne bucurăm că țara are glas, are gură. Avea și până acum, însă adeseori o deschidea doar pentru a cere să-i fie umplută. Se turna acolo zahăr, ulei și făină din belșug. Se umplea gura până la refuz, ca să nu mai poată spune prea multe. S-a ridicat însă acum o generație de oameni care își cumpără singuri produsele necesare. Care nu votează condiționată de liniștirea acizilor gastrici trei zile înainte de alegeri și trei zile după, ci care pune lucrurile în perspectivă. O generație care gândește. O generație care se informează, procesează și trage concluzii. O generație ai cărei ochi se odihnesc mai mult pe monitorul laptopului decât pe cel al TV-ului. Dar, extrem de important, o generație care a luat atitudine. Până acum era doar îngrețoșare…cum să nu ți se facă rău cu atât ulei în fiecare campanie…De data asta s-a procedat la îndepărtarea sursei uleioase.

(2) Acum că s-a terminat, începem să ne dăm seama că nu s-a terminat, că de fapt abia acum începe. Iată ce spunea Valentin Naumescu pe contributors: ”Bătălia pentru recâştigarea încrederii în politica românească abia începe. Milioane de români au lovit cu barosul votului. Sistemul e fisurat, are capul spart, se clatină sub povara loviturii năucitoare primite dar ar vrea să reziste. Să nu-l lăsăm, căci îşi va linge rănile şi va muşca din nou.” (http://www.contributors.ro/editorial/aroganta-de-partid-si-de-stat-a-fost-zdrobita-prin-vot-popular-zece-motive-pentru-ca-ponta-sa-demisioneze/) După cum spuneau mulți alții, mi-aș dori să-mi văd liniștit de treabă, fără să fiu zilnic agasat de de circul de la București. Nu cred că ne este hărăzit să ducem o viață pașnică, cel puțin nu deocamdată.

(3) Acum că s-a terminat, doresc să îmi exprim mulțumirea  pentru vocile din mediul evanghelic care s-au făcut auzite în această perioadă. În timp ce mă bucur că lideri de opinie din mediul evanghelic s-au făcut auziți, îmi mențin părerea conform căreia păstorii și bisericile nu trebuie să se implice, indicând diverse opțiuni electorale. (A făcut BOR destul spectacol gratuit în această campanie, mai mare decât acoperămintele de pe cap și decât și mai strălucitor decât hainele și crucile aurite.) Rolul bisericii este unul spiritual, dar, de data aceasta, voi nuanța un pic lucrurile:

Cred că biserica poate și trebuie să îi încurajeze pe oameni să gândească. Să îi îndemne să se informeze, să analizeze, să gândească critic. Biblia ne oferă extrem de mult material de procesat. Un studiu biblic consistent, bine pregătit, poate ascuți mintea mai mult decât o lună de citit articole pe net. Privind în trecut, să nu uităm ce revoluție culturală a produs citirea Bibliei în diverse locuri și timpuri. Mulți oameni au învățat să citească pe Biblie. Odată ce au învățat să citească însă, au avut acces la multe alte materiale, iar mintea li s-a deschis. Cred că biserica trebuie să-și redescopere această misiune. Creștinii ar trebui să se remarce ca oameni care gândesc, oameni luminați. Bineînțeles că e mult mai ușor să spui bisericii ”votați pe Z!”. Nu implică prea mult efort pentru păstor/preot și ia doar câteva secunde. Dacă ne vom lua în serios misiunea însă, membrii adunărilor vor calcula singuri ce au de făcut. E cu atât mai penibil să indici opțiunea electorală cu cât într-un context obișnuit, normal, ambele opțiuni. și X și Z, sunt viabile, iar biserica nu are voie să își discrimineze membrii pentru că păstorul sau comitetul s-au colorat politic.  (Recunosc că nu a fost cazul acum!)

Mai e ceva. Fără să se coloreze politic, biserica trebuie să pună lumea de azi, realitățile societății contemporane în lumina Scripturii. Martyn Lloyd-Jones făcea lucrul acesta adeseori. Bineînțeles că nu mă refer aici la o escatologie deșănțată de genul celei practicate de Tim LaHaye&co. Să căutăm anticriști, masoni și semnul fiarei începând la Vatican și sfârșind cu nevinovatul card de sănătate. (M-am amuzat sănătos când am auzit ce concluzii au tras unii, citind card de la coadă la-nceput: drac! Cum să nu fie 666 acolo?) Din păcate, de prea multe ori, așa definim noi ”înțelegerea vremurilor.” E nevoie să înțelegem Ideile care conduc lumea și  în ce măsură se armonizează acestea cu cele biblice.

Mi s-a prăvălit gura la vale de data aceasta. De obicei scriu mai scurt. Cine vorbește mult, nu se poate să nu păcătuiască…să-mi fie cu iertare.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Acum că s-a terminat…(și câteva gânduri despre rolul bisericii în toată treaba)

  1. Pingback: Valentin Făt: Doresc să îmi exprim mulțumirea pentru vocile din mediul evanghelic care s-au făcut auzite în această perioadă | Romania Evanghelica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.