Împăratul e în pielea goală…îi spune cineva că e ridicol?

Ați citit acest articol http://www.mediafax.ro/life-inedit/reportaj-cod-vestimentar-inedit-bucurestenii-s-au-plimbat-cu-metroul-in-boxeri-cu-dantela-si-pantaloni-scurti-foto-13759352? Dacă nu aveți timp sau chef să îl citiți, vă voi spune, pe scurt, despre ce este vorba. Evenimentul este intitulat Fără pantaloni în metrou! Evenimentul a debutat în 2002, se desfășoară în mai multe orașe din lume și nu este complicat defel. Într-o anumită zi, la o anumită oră, se strânge o grupă de oameni care, în stația de metrou, își dau pantalonii jos și fac o tură cu metroul. ”Marele” eveniment a avut loc și la București ieri, în premieră. Trebuie să ținem pasul domnule! Unii mai timizi, au rămas într-un fel de pantaloni scurți. Alții, mai generoși, nu s-au sfiit să se înfățeșeze în metrou ca în baia de acasă. Reacțiile? Ca de obicei, împărțite. Unii s-au scandalizat, alții au tras cu ochiul, alții au spus că e ceva natural.

Așa cum am afirmat deja într-o postare FB, înainte să te lovească indecența, te lovește ridicolul unei astfel de manifestări. Apoi te întrebi De ce? De ce să apari în stația de metrou și să călătorești cu pantalonii în geantă și nu…pe tine, cum ne-am cam obișnuit? Iată răspunsurile participanților, relatate în articolul de pe Mediafax (vezi linkul mai sus):

””Ne-am strâns ca să ne distrăm într-o duminică de ianuarie, care altfel ar fi fost total banală. Mesajul este acela de a ne distra. S-a tot spus că ar trebui să facem mai multe chestii culturale, dar, până la urmă, o manifestaţie de genul acesta este un act cultural în sine”, a spus o tânără din Bucureşti.”

Iată motivația a două fete participante: ”unul dintre motivele pentru care au decis să participe este acela că se confruntă cu „freedom of speech” (libertatea de exprimare, n.r.) şi „freedom of action” (libertatea de acţiune, n.r.). „Am venit să-i susţinem. Suntem pregătite să ne dăm pantalonii jos. Atât timp cât nu facem rău nimănui”, au spus Anca şi Raluca.” În imaginea aferentă, fața ține o coală pe care stă scris arhi-cunoscutul de pe acum Je suis Charlie.

Mai sunt relatate și alte motivații, unele tot legate de libertatea de exprimare. (Of…complicată problemă în zilele noastre.) Mai inserez aici doar comentariul unui tânăr care, din câte am înțeles eu, a făcut gestul ca să arate că românii sunt, totuși, civilizați: ” „Eu m-am gândit, iniţial, să stau acasă, dar când am citit declaraţiile (reprezentanţilor Metrorex, n.r.) cum românii nu sunt pregătiţi pentru chestia asta şi că românii sunt necivilizaţi şi sigur o să degenereze evenimentul, am zis că trebuie să venim să demonstrăm că nu este aşa.”

Îmi îngăduiți să fiu judgmental, acru, acuzator, închis și închistat, demodat, ne-în pas cu vremurile? Ce ne spune evenimentul?

Că avem de-a face cu o generație plictisită. Spunea cineva că vrea să se distreze într-o duminică, o zi ce altfel ar fi fost banală. Altul cataloghează gestul ca fiind una din micile bucurii ale vieții. Și totuși, mă întreb eu, nu există moduri ceva mai inteligente de a te distra? Dacă răspunsul la monotonia și plictisul vieții este să îți dai pantalonii jos în stația de metrou și să-i pui în ghiozdan, ca să iriți băbuțele și să îi faci pe adolescenți să chicotească…mă dau bătut. (Foarte relevant găsesc că deși au renunțat la pantaloni, ai noștri tineri nu au fost dispuși să renunțe la telefoane și la tablete.)

Că habar nu mai avem nici ce e cultura, nici civilizația, nici libera exprimare. Tinerele Charlie, varianta fără pantaloni, au fost gata să facă gestul pentru libertatea de expresie. Tânărul, pentru civilizație. Altul pentru cultură. Când cultura, civilizația și libertatea de exprimare se materializează în lepădarea pantalonilor în stația de metrou….avem probleme serioase. Găsesc că e de-a dreptul halucinant să faci așa ceva în numele celor amintite mai sus.

Da, împăratul este în pielea goală și iată că au sosit zilele în care nu mai folosim expresia doar la modul metaforic. Are cineva curajul să-i spună?

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Împăratul e în pielea goală…îi spune cineva că e ridicol?

  1. livia zice:

    sti Vali,,,indracitul ”din Gadara plin de demoni se dezgolise…cand ISUS L-A ELIBERAT,au venit satenii si l-au gasit normal si imbracat….cam…asta e problema…cine sa-i ,,elibereze”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.