De la clasici, Luther, despre ziua de Duminică

Să ascultăm ce ne spune marele reformator despre Ziua Domnului. Probabil că în zilele acestea este nevoie mai mult ca oricând să ascultăm un astfel de mesaj și poate că avem nevoie și de modul său tranșant (atât de tipic!!!) de a pune problema.

”Care este ziua de odihnă? În Vechiul Testament a fost rânduită ca zi de odihnă ziua a șaptea, care este sâmbăta; în Noul Testament a fost sfințită însă ziua de duminecă, deoarece Domnul nostru Isus Hristos a înviat din morți în această zi.

Cu ce scop ne-a fost dată ziua de odihnă? Ziua de odihnă ne-a fost dată pentru ca să ne odihnim în această zi de munca pământească și să căutăm, în biserică, să ne zidim prin Cuvântul lui Dumnezeu și prin Sacrament. (Cina Domnului) (….)

Prin ce disprețuiește un om propovăduirea și Cuvântul lui Dumnezeu? Un om își arată disprețul față de propovăduire și față de Cuvântul lui Dumnezeu prin aceea că lasă deoparte Cuvântul lui Dumnezeu și nu face uz de el, întrebuințează ziua de odihnă pentru lucrări lumești sau își pierde vremea cu alte lucruri, care-l împiedică să ia parte la o slujbă divină corespunzătoare.

Atunci, nu este îngăduit să facem nicio lucrare în ziua de odihnă? Lucrările pe care le cere dragostea creștină și care nu e pot amâna fără daune, pot fi săvârșite în ziua de odihnă.”

Notă: Citatul provine din Catehismul mic al lui Luther, Martin Luther, Scrieri, vol.3, p.253-255, apărut la editura Logos, Cluj, 2013)

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.