Când Times New Roman nu mai e atât de amuzant…

În multe rânduri i-am găsit pe cei de la Times New Roman amuzanți. Nu poți să nu râzi când citești că au apărut complicații la operația lui Victor Ponta: obișnuit să mintă, a spus doctorilor că îl doare celălalt picior (am citat aproximativ). Nu același lucru pot să îl spun în ce privește articolul pe care l-am citit aseară și pe care probabil că mulți l-ați văzut: Lumea literară e în suspans: după Biblie, Dumnezeu se pregătește să mai scoată un bestseller. Nu voi sintetizeza conținutul acestui articol.Pentru cei interesați, textul poate fi accesat aici. Voi face doar câteva observații:

Doar pentru că avem libertatea de a ne bate joc de toți și de toate, nu înseamnă că trebuie să o și facem. Sugerez cumva că ar trebui cenzurați/limitați cei de la TNR sau alte site-uri similare? În niciun caz! Cred că au greșit cei de la TNR cu publicarea unui astfel de articol? Categoric da! Ar fi ideal să ne dăm singuri seama atunci când trebuie să ne auto-impunem anumite limitări. Libertatea definită ca a face și a spune tot ce vrei, unde vrei, când vrei și cât vrei conduce, inevitabil, la anarhie, destabilizare și radicalizare.  Ne place sau nu, pentru foarte mulți oameni din țara asta, Biblia este o carte sfântă, încărcată de autoritate. De ce insist să intru cu bocancii noroiți în spațiul sacru al celuilalt și să scuip coji de semințe pe altar? (Atitudinea e și mai greu de înțeles dacă ne amintim că trăim într-o țară precum România, țară în care politicienii sunt o sursă inepuizabilă de bancuri. 10 TNR-uri să fie și tot nu ar birui să acopere întreg spectrul politic.)

A doua observație ține de faptul că cei care suntem creștini am citit articolul, am oftat și mergem mai departe. Spre deosebire de alte religii, nu începem să zăngănim săbiile, nici să amenințăm cu moartea. Doresc să afirm cât se poate de apăsat că există o diferență între modul în care creștinii reacționează la atacurile blasfemiatoare și modul (violent) în care o fac alții. Cred cu tărie în faptul că Dumnezeu știe și poate să își apere singur onoarea. Asta, bineînțeles, nu înseamnă că vom tăcea și nu vom reacționa în niciun fel în situații de genul acesta.

A treia observație privește popularitatea de care se bucură articolul. Se pare că tot ce e anti-creștin trece bine zilele astea. Am citit și câteva comentarii. Discuțiile de acolo duc imediat la moaște, catedrala mântuirii și lumânări. În viziunea multora,  creștinii sunt aceia care pupă oase moarte și jumulesc oamenii de bani; o chestiune învechită ce ține de superstiții și profitabilă manipulare a maselor. Creștinismul este mult mai mult decât atât. Doresc să îi asigur pe cei interesați că există creștini care nu pupă moaște, nu aprind lumânări și nu sunt de acord cu catedrala mântuirii neamului. Creștini care citesc literatură, sunt în temă cu descoperirile științifice și susțin protejarea mediului. Cu alte cuvinte, mai sunt creștini care spun: pocăiți-vă! și nu pocăițivă!!!! Toți aceștia se simt jigniți pe nedrept atunci când li se toarnă găleți de lături în cap pentru chestiuni în care nu se regăsesc.

P.S. Articolul vorbește despre ”curva Babilonului.” În Biblie însă Babilonul însuși este femeia adulteră. Eh, oricum….cui îi pasă de detaliile astea de analiză? Nu ne trebuie decât un capăt foarte mic de ață ca să alunecăm în cele mai ”alese” obscenități, după cum ne arată comentariile la articol. Eu zic că cineva care studiază serios textul biblic e ceva mai inteligent decât cei care au citit acolo cuvântul ”curvă” și își dau frâu liber imaginației zburdalnice. În orice caz, comment-urile de acolo spun mai multe despre autorii lor decât despre Biblie.

Și încă ceva: poza nu face referire la TNR în general. În cea mai mare parte mă distrez citind articolele lor.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Când Times New Roman nu mai e atât de amuzant…

 1. roxana zice:

  chiar cand ma pregateam sa ma cert cu tine pentru ca mi se pare stupid sa iei mot-a-mot ceva scris acum 2000-1500-1000 de ani, mi-am dat seama ca de fapt ai fost suficient de atent sa nu zici asta. bravo 🙂 „Ne place sau nu, pentru foarte mulți oameni din țara asta, Biblia este o carte sfântă, încărcată de autoritate.”

  Totusi, pentru ca tu crezi in Dumnezeu, dar ai fost si suficient de atent sa nu pornesti niste polemici interminabile, cred ca esti capabil sa-mi dai niste argumente logice la urmatoarea nelamurire:

  in primul rand care este logica celor care nu accepta faptul ca biblia pe care o avem azi este si tradusa de cateva ori si modificata de cateva ori cu buna stinta in timpul conciliilor? cum pot ocnsidera acesti oameni ca trebuie luate unele parti din biblie ca adevar universal, luate mot-a-mot, nu cercetate?

  in al doilea rand cum aceeasi oameni interpreteaza dupa cum cred de cuviinta niste evenimente, atitudini, reactii care nu mai sunt de actualitate dupa 2000 de ani? de ce in alte parti din biblie se fac analogii? si ne gandim „ce vrea sa spuna eul liric”? 🙂

  de ce este acceptabil ca unele parti sa fie luate mot-a-mot, si unele sa fie interpretate?

  • Valentin Fat zice:

   Voi încerca să răspund întrebărilor pe care le pui printr-un articol ulterior, când timpul va permite. Până atunci aș face doar observația că orice text din Biblie (ca orice text de oriunde!) trebuie interpretat. Uneori, interpretarea textelor biblice este un demers relativ ușor. În unele situații însă, este vorba despre un demers foarte complex. După cum menționai, uneori dificultatea este dată de distanța mare în timp, de contextul istoric, cultural, geografic etc. diferit. Pentru că textul biblic nu este ușor de interpretat, adeseori interpretări eronate se pun în seama Bibliei. De foarte multe ori chiar creștinii se fac vinovați de astfel de fapte. Înainte de a afirma că ”Bilia spune…” trebuie să ne facem bine temele. Mă înspăimântă uneoir lejeritatea cu care unii creștini, dar și unii atei sau agnostici distorsionează mesajul Bibliei.
   Sunt multe argumente care sprijină veridicitatea Bibliei, în mod special a Noului Testament. Aș menționa doar numărul mare de manuscrise, undeva la 5.000, care conțin părți din Noul Testament sau îl redau în întregimea lor. Atunci când le compari poți să reconstruiești textul cu o precizie foarte mare. Dacă adaugi la asta și faptul că nicio învățătură a Noului Testament nu se bazează pe un singur pasaj, poți să ai cea mai mare încredere în învățătura acestuia. Cam atât deocamdată. Sper să găsesc răgazul să cercetez și să scriu mai mult pe tema aceasta.O zi frumoasă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.