Și totuși…pe cuvântul cui îți dai viața?

91831-004-851FB7ECIată cum își începe Ștefan discursul ținut înaintea soborului și relatat în Faptele Apostolilor 7: ”Dumnezeul slavei s-a arătat părintelui nostru Avraam (…) și i-a zis: ”Ieși din țata ta și din familia ta și du-te în țara pe care ți-o voi arăta.” El a ieșit atunci…”

Viața lui Avraam rămâne pentru mine o permanentă sursă de uimire. Iată-l pe omul acesta, la o vârtă relativ înaintată, așezat confortabil într-o cetate și într-o civilizație destul de avansată. Ca toți din vremea sa, era idolatru, (Iosua 24:2), ceea ce înseamnă că se închina înaintea unor statuete sau înaintea elementelor naturii, în mod deosebit a lunii. Există însă un moment în care viața lui Avraam se schimbă radical. În timp ce era cufundat într-o ”mare” de idoli și de ritualuri idolatre, i se arată Dumnezeul Slavei. Acel Dumnezeu unic. Singurul Dumnezeu adevărat. Cum se manifestă Dumnezeul acesta? Nu ni se spune că a strălucit vreo lumină și nici că Acesta ar fi făcut o minune în fața lui Avraam. Dumnezeu se descoperă ca un Dumnezeu care vorbește. Dacă până atunci Avraam fusese obișnuit cu o religie a imaginilor, dumnezeii săi fiind reprezentați material, concret, Avraam intră acum în contact cu Un Dumnezeu al cuvintelor. Fără imagine, fără reprezentare. Acest Dumnezeu îi transmite lui Avraam un mesaj. Un mesaj care cere încredere și ascultare. Lucrul uimitor este că Avraam ascultă și pleacă….De ce este acest lucru atât de uimitor? Iată câteva posibile răspunsuri, însoțite de aplicațiile care cred că le putem lua pentru noi. Gestul lui Avraam este uimitor pentru că:

(1) Dumnezeu este nevăzut. Doar vorbește. Avraam părăsește templele păgâne, ritualurile împământenite, idolii impunători pentru că a primit un mesaj. Acționează în baza a ceva (mai bine zis Cineva) nevăzut, în detrimentul a ceea ce ține de sfera concretului, a materialului, a vizibilului. Urmașii lui Avraam vor trebui să înțeleagă mai târziu, că Dumnezeul lor este unul nevăzut, un Dumnezeu care a ales să nu le ofere o reprezentare materială, ci…o carte care conține cuvintele Sale. Pentru ei, dumnezeii ”concreți,” vor fi o ispită constantă. Nu cred că greșesc atunci când spun că urmașii lui Avraam de azi, ar trebui să se focalizeze pe revelația scrisă a Dumnezeului Slavei, deși presiunea de a ceda supremației imaginii este imensă. Aplicațiile sunt multiple și le putem extrage fiecare în dreptul nostru.

(2) El, Avraam, alături de familie, este singurul care primește mesajul și pleacă pe acest drum. Măreția lui Avraam stă tocmai în această separare de cei din vremea sa. Este interesant să facem comparația cu cele petrecute la Babel. Acolo oamenii ”au zis unul către altul.” O coaliție mondială, o asociere impresionantă. În ce-l privește pe Avraam însă, lucrurile sunt diferite. Chiar dacă îi are pe cei dragi și ceva robi…Avraam pleacă singur. Adeseori măreția unui om sau chiar a unui popor, stau în curajul acestuia de a se desprinde, de a merge pe alt drum, de acționa într-un mod care contravine oricăror norme sociale și religioase ale vremii. Mai este nevoia să extrag eu aplicațiile? Să vorbesc despre obsesia individului și a societății de a fi în ton cu ce se întâmplă? Practic cele mai mari eforturi, cei mai buni ani din viață îi canalizăm în direcția aceasta a conformării la ceea ce e pe lângă noi. La fel fac și bisericile. Încântate mereu când ne bagă lumea bună în seamă. Încântate că se mai convertește câteun vip. Că apărem și noi pe la TV…Nu, nu chem la izolaționism și aere de superioritate, pe care le consider boală, nu virtute. Chem însă la discernământ, la acea ”neturnare” în tiparele lumii, despre care vorbește marele apostol în Romani 12. Pentru ca mai apoi, după cum spune tot el, să putem discerne ce dorește Dumnezeu de la noi.

Dumnezeul Slavei i s-a arătat și i-a zis, iar Avraam a avut încredere în El și, implicit, în mesajul transmis. Iată întrebarea crucială pentru fiecare dintre noi: în Cine îmi voi pune încrederea? Primii oameni au stat în fața aceleiași decizii și au ascultat glasul șarpelui. Asistăm, în ce-l privește pe Avraam, la un fel de reparare a situației. Un om care se încrede în Cuvântul de sus, deși nu vede, deși e singur. Pariază (un cuvânt nepotrivit?) viața sa pe acest mesaj. Mi-aș dori să pot să fac la fel.

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s