”Dumnezeu i-a lăsat, i-a lăsat, i-a lăsat…” Despre cea mai cumplită formă de judecată.

I.

Circulă de ceva vreme pe Internet o știre conformă căreia ”500 de homosexuali au ars la propriu, la un eveniment în Taiwan.” Puteți citi articolul aici. Nu am verificat temeinicia informațiilor. Viața e prea scurtă pentru a fi irosită cu asemenea demersuri. Pot spune totuși că titlul induce deliberat în eroare, nefiind în concordanță cu conținutul articolului. Cele cinci sute de persoane au fost rănite.

În orice caz, cei mai mulți promovează articolul ca o ilustrație a judecății divine care s-a abătut asupra acelor persoane. Găsesc că este de-a dreptul înfiorătoare satisfacția  care umple până la refuz anumite comentarii, atât de tare că se prelinge și pe margini. (1) Pe de o parte mulți se bucură că Dumnezeu nu doarme și le-a făcut-o. Au meritat-o, așa le trebuie pentru că nu ”sau” pocăit. (2) Pe de altă parte, miroase de departe mulțumirea că noi suntem siguri, protejați de orice formă de judecată. Noi putem dormi liniștiți mai departe.

II.

Am stat ieri noaptă până târziu, pregătindu-mi mesajul de duminică seara. Va fi din Romani 1. Acolo, apostolul Pavel vorbește despre ”mânia lui Dumnezeu care se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu…” Mi-a venit în minte articolul…Dar dacă mergem mai departe în textul biblic, vom observa că modul în care se manifestă această teribilă mânie și judecată nu este neapărat cel la care ne-am aștepta. De trei ori se repetă în text o propoziție, simetric, ritmic, din două în două versete, 24, 26, 28: ”Dumnezeu i-a lăsat…” (Foarte interesant și versetul 27 care ne spune că ”au primit în ei înșiși plata cuvenită pentru nelegiurirea lor.”) Adevărul tulburător pe care aceste versete ni-l pun înainte este că cea mai teribilă formă de judecată a lui Dumnezeu nu este focul care cade de sus, ci retragerea Sa. Tăcerea. Lipsa de reacție. Judecata divină poate să funcționeze (și adeseori a funcționat) ca un îndemn la pocăință. Cel mai de temut moment însă este acela în care Dumnezeu nu mai are nimic să îți spună și pleacă. Oare nu aceasta este esența iadului?

III.

Iar acum, câteva întrebări. De ce emitem judecăți atât de ușor? Oare nu suntem și noi ca cei care au venit să îi povestească Domnului de galileenii măcelăriți de Pilat? Hristos nu se lasă târât în jocul lor și nici în jocul celor ce share-uiesc evenimentul din Taiwan. El cunoștea atitudinea cu care aceștia relatau istorisirea: ei sunt răi și au pățit-o. Noi nu, deci suntem buni. Reacția Domnului nostru e clară și tranșantă: ”Dacă nu vă pocăiți, toți veți pieri la fel!” Dacă ar avea cont de FB, ar scrie oare comment-ul acesta sub articol?

Da ar trebui să plângem mai mult pentru păcatele altora, dar pentru asta trebuie să învățăm să plângem mai întâi pentru ale noastre…dar stai un pic. Noi, noi…vezi noi nu prea mai avem păcate pentru care să plângem. Îl vedem pe vrăjmaș, dar doar afară, doar pe Net, doar în Taiwan. Casa noastră e măturată și spălată. Eu zic să ne mai verificăm o dată. Să înțelegem că nimeni nu poate să plângă păcatele altuia, să fie îngrozit și scârbit de ele, dacă mai înainte nu este îngrozit și dezgustat de propria-i nelegiuire.

Cel mai important însă este să înțelegem că, în această etapă, cea mai teribilă formă de judecată e tăcerea și părăsirea. Așa cum spunea Domnul Ierusalimului de atunci: ”nu ai cunoscut vremea în care ai fost vizitată.” În consecință, musafirul pe care nu L-ai primit…se retrage.

A fost evenimentul din Taiwan o formă de judecată? Nu știu. Va veni și acea zi a Mâniei Mielului, când oamenii vor fugi la stânci, îngroziți, cerându-le să cadă peste ei. Grozavă zi. Până atunci totuși, să fim ceva mai rezervați în afirmații și aprecieri.

sursă foto: aicijesuswept

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.