Înțelepciune de la clasici: Pe noi, creștinii, de ce nu ne bagă nimeni în seamă?

Se pare că biserica nu merge prea bine, cel puțin în partea noastră de lume. Așa că încercăm noi din greu să ticluim fel și fel de strategii, de programe, de evenimente, de conferințe…doară, doară se urnește carul din loc. Există anumite momente când ”carul” nostru începe chiar să scârțâie din toate încheieturile, pare că acuma își dă drumul la vale, dar, în cele mai multe situații, este vorba despre o alarmă falsă. Și mai specific, în mod deosebit în lumina ultimelor evenimente, cred că ar trebui să ne întrebăm cum de am ajuns să avem un impact atât de redus asupra societății? Ciudat faptul că și acolo unde suntem majoritari și ne agităm…nu prea ne bagă nimeni în seamă. Iată câteva gânduri pe tema aceasta, de la Martyn Lloyd-Jones. Din punct de vedere fizic, un om mic de statură. În toate celelalte privințe, un uriaș. Să îl ascultăm:

”Cum se face că primii creștini, o mână de oameni, au avut un impact atât de profund asupra lumii păgâne în care au trăit? Datorită a cine au fost ei. Nu datorită organizării lor, ci datorită calității vieților lor, datorită puterii pe care o aveau din pricină că erau creștini adevărați. Acesta este modul în care creștinismul a cucerit lumea antică și devin tot mai încredințat de faptul că aceasta este singura cale prin care creștinismul poate influența lumea modernă. Cred că lipsa influenței majore a bisericii în lumea de azi se datorează doar unui lucru: suntem atât de diferiți de descrierea creștinilor pe care o găsim în Noul Testament.” (citat preluat din God’s Ultimate Purpose, predici din Efeseni 1, p.24)

Legat de ceea ce spune Lloyd-Jones, îmi vine în minte și o întâmplare relatată de Os Guinness în The Call. Pe vremea când tiparul nu se inventase, un nobil a pus mâna pe o copie a Noului Testament și a citit-o cu aviditate. Reacția lui: ”există doar două posibilități. Fie acesta nu este Noul Testament, fie noi nu suntem creștini…”Dr.-D.-Martyn-Lloyd-Jones

Poate că soluția este mai aproape și mai departe, mai simplă și mai dificilă decât ne-am imaginat.

(Sursă foto: aici)

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Înțelepciune de la clasici: Pe noi, creștinii, de ce nu ne bagă nimeni în seamă?

  1. Frumos, dar puțin cam vag. Spun asta pentru că toți evanghelicii pretind că înțeleg ce spune Noul Testament. Nu rămâne atunci decât să ducem că: (1) fie nu înțeleg; (2) fie înțeleg, dar nu se pot conforma acestui model – și atunci trebuie să vedem de ce; (3) fie toate sunt în bună regulă, dar rezultatele întârzie să apară.

    • Valentin Fat zice:

      Cred că sunt unii, din păcate prea mulți, care nu înțeleg, alții care nu pot să se conformeze, alții care nu vor să se conformeze. Pe de altă parte și vremurile sunt ciudate. Cel mai trist este când le regăsești pe toate într-o singură persoană: nici nu pricepe (deși e sigură că a înțeles), nici nu vrea și nici nu ar putea. Dacă mai adaugi și vremurile…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s