Criza imigranților: alte încercări de limpezire (2)

old rugged crossMă tot gândesc la criza asta a imigranților. Din când în când îmi spun că pierd prea mult timp citind articole, rapoarte, studii, privind fotografii…că oricum nu vrea nimeni în RO și dacă ar vrea tot nu mă privește pe mine. Evenimentele se derulează totuși prea aproape ca să-ți poți vedea de treabă, prefăcându-te că nu se întâmplă nimic. Pe deasupra, am senzația că întâmplările acestor zile vor aduce schimbări însemnate în viețile noastre.

Iată că dintr-o dată trebuie să ne confruntăm cu ororile războiului și cu atrocitățile comise de diverse grupări scăpate de sub control. Când Boko haram făcea prăpăd în Nigeria, mă întrebam de ce suntem atât de nepăsători, iar răspunsul era pentru că nu ne afectează. Războiul cu toate oribilele sale consecințe era acolo, în Africa, o țară departe, un tărâm cu totul necunoscut. La fel și cu Siria: citim că ISIS a mai cucerit, că a mai demolat, că a mai decapitat. Sosirea sirienilor la noi (europenii) în bătătură, ne obligă să luăm în serios ce se petrece acolo. Ne obligă să înțelegem că ne privește.

Și totuși, pe măsură ce privesc și citesc, peisajul se încețoșează tot mai tare și pricep tot mai puțin. Iată aici un copilaș înghețat, tocmai scos din apele mării…iată o familie, tot pe țărmul mării care plânge în hohote din cauza tensiunii psihice acumulate de-a lungul călătoriei, într-o barcă pneumatică ce stătea să se desumfle….iată-i pe arăbeii mititei și nevinovați cum se uită la Tom&Jerry pe un ecran instalat în gara din Budapesta.

Iată însă și fețele încrâncenate ale arabilor cărora nu li s-a făcut voia și care aruncă urgent cu piatra. Care rup cordoane și răcnesc. Aruncă pe șine apa de la polițiști și scandează. Refugiații care vin de departe, ”nu” sunt defel mânați de interese economice, dar sparg și dărâmă tot până ajung în Germania. (Chiar așa! Mi se pare ridicolă de-a dreptul discuția despre repartizarea imigranților. Germania e acceptată de aceștia. La fel Marea Brtianie, Olanda și Țările Nordice. În rest nu se gândește absolut nimeni să rămână în Est, nici măcar în centru. Ce o să facem, o să-i încarcerăm…?) Pestriță mulțime, confuză situație. De unde știi care sunt de bună credință și care nu? De unde știi între mii și mii care e simpatizant ISIS și care nu? Cu siguranță că unii ar merita ocrotiți și integrați, ar fi chiar folositori pentru țările cu demografia la pământ. De ce să îi trimiți acasă pentru că printre ei se află emisarii lui satana? Cine poate însă spune ce prăpăd pot face acești emisari care îi pot atrage și pe alții de partea lor? Va fi relativ ușor, pentru ISIS să își trimită ambasadorii, odată ce aceste comunități prin rădăcini, dacă nu sunt deja printre ei.

Un lucru e sigur. Privind la tot ce se întâmplă, Europa Unită îmi apare tot mai jalnică. Jalnică mi s-a părut încă de la facultate, când eram la cursul despre instituții UE și căscam mai abitir ca la discursurile domnului președinte. Spectacolul pe care îl oferă liderii noștri dragi e penibil. Înțeleg că eu nu am putut anticipa criza, că nu am acces la info, dar ei….au niște instrumente, niște servicii secrete. Pentru început credeam că nu acționează atât de energic din pricina unei strategii. Știu ei ce fac, îmi spuneam.  De o bucată de vreme în schimb, cred tot mai mult că nu au niciun fel de strategie. în altă ordine de idei, este vorba despre vidul spiritual al Europei. Oameni blazați, care nu știu să spună decât că oricine poate să facă orice pentru că noi nu impunem nimic nimănui pentru că nu suntem bigoți., ci toleranți până la lună și înapoi. Imigranții noștri vin însă dintr-o lume în care religia este fundamentală. Le oferă un sens, o direcție, un scop, niște norme clare pentru viața de aici și pentru cea de dincolo (despre care eu cred, bineînțeles, că sunt false, dar, cu toate acestea, sunt o cârjă cu care trec prin viață). Europa nu are nicio alternativă să le ofere. Ar fi creștinismul, dar, de mulți ani deja, acesta a fost mototolit și aruncat la coșul de gunoi al istoriei. Pentru că prea puțini musulmani se vor mulțumi doar cu ce oferă hypermarketul, își vor păstra spiritualitatea și religia cu care au venit, dimpreună cu toate valorile care decurg de acolo.

Trebuie să recunosc că mai îmi vine un gând în  minte, tot mai des. În trecut, cu mii de ani în urmă, Dumnezeu și-a pedepsit poporul aspru, prin alte popoare, mai crude ca ei, cu valori și credințe greșite. Dar Dumnezeu folosește pe cine vrea, când vrea și cât vrea. O va mai face odată? O știe doar El.

Toate astea îmi trec prin cap, iar apoi îmi spun că istoria e totuși plină de surprize și imprevizibilă…Că poate vine o trezire spirituală. Poate sunt și ei prinși de febra telefoanelor deștepte și a reducerilor și uită de profet și de luptă…Un verset din Isaia îmi tot vine în minte: ”Totuși, întunericul nu va împărăți veșnic pe pământul în care acum este necaz…căci un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat.” Iată că ajungem vremuri în care suntem ”obligați” să alergăm la promisiunile lui Dumnezeu și să ne bizuim pe ele.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.