Cu Moșu ce facem? Îi smulgem barba?

Iată a venit din nou acel timp din an în care ne întâlnim cu imaginarul, dar mult-hulitul Moș Crăciun. Ce ne facem cu el? Îl condamnăm la moarte și îl îndesăm în sobă? Să iasă pe hornul pe care a și intrat? Îi smulgem doar barba? Rupem picioarele la vreo doi reni să se împotmolească în noroi…?

Personal, cred că ar fi mai bine fără dumnealui. Există deja mult prea multe elemente străine sărbătorii care ne distrag atenția și ne împiedică să ajungem la esență. În societatea noastră, imaginea Moșului a fost umflată atât de tare (de comercianți CREȘTINI!!! nu de păgâni!), încât Moșul a devenit emblema sărbătorii nu doar pentru copii, ci și pentru adulți. Singura diferență este că cei de pe urmă știu că nu există. Copiii sunt fascinați de el cu nevinovăția celor care cred orice și se bucură de orice, iar adulții sunt preocupați să păstreze mitul cât mai mult cu putință și să execute un show cât mai frumos. Într-un astfel de context, sfatul meu este să nu îl mai invităm și pe la noi prin case. Oricum, ajunge el singur: se întrupează în figurine de ciocolată, își pune poza pe plase, e invitat pe toate canalele TV, e lucrat cu măiestrie pe bluzele noastre. Nu văd de ce nu am putea face daruri și fără dumnealui. Ar fi mai practic, mai sigur, fără complicații inutile, dar la fel de încântător.

Pe de altă parte însă, cred că foarte ușor se poate ajunge la exagerări. Moșului i se acordă  mult prea multă atenție nu doar de către cei care îl promovează, dar și de către cei care doresc cu tot dinadinsul să îl scoată afară. Aceștia, fără prea multă muncă de cercetare, îl vor identifica pe Moșu cu toate formele de păgânism din antichitate și până azi. Așa cum spuneam mai devreme, omniprezența Moșului nu se datorează atât de mult păgânismului, cât comercianților și reclamelor, la baza acestor lucruri stând, bineînțeles, dorința de profit. Cei care afirmă originea păgână ar trebui să cerceteze un pic înainte de a face afirmația. (prin cercetare mă refer la mai mult decât consultarea unui articol de 2 rânduri jumate de pe net!). Mai mult, ar trebui să realizeze că toate eforturile de a-l scoate afară vor însemna în cele din urmă un serviciu tocmai pentru nedoritul Moș. Toată agitația iscată în jurul lui se va constitui în publicitate gratuită!

Cred deci, cu toată tăria, că preocuparea noastră ar trebui să fie ÎNĂLȚAREA Pruncului, nu COBORÂREA Moșului. Cred că dacă am fi ceva mai fascinați, mai uimiți de Minunea Întrupării, am fi mai puțin preocupați de eradicarea Moșului. Poate dacă am fi mai încântați de Minunea Întrupării, dacă am vorbi mai mult despre ea, dacă am explica-o într-un mod relevant pentru lumea deznădăjduită de lângă noi, am reuși să îndreptăm privirea unor oameni înspre Betleem. Nu o facem. Din păcate. Construim, an de an, ruguri pe care să ardem elementele păgâne, iar flacăra focului ne oferă suficientă căldură și satisfacție. Uneori ne face să ne simțim atât de bine încât uităm cu totul de Betleem. Nu Îl oferim pe Hristos lumii, dar ne luptăm  să-l smulgem pe Moșu…nimeni nu înțelege ce vrem, iar nou nu înțelegem, cum de nu înțeleg ei….

Închei pe un ton personal. Am crescut într-o casă în care Moșul a venit ceva anișori. Vă asigur că nu m-a afectat în niciun fel.  A venit ziua în care am aflat și…adio. Viața a continuat. Dar nici ”Moșu” nu a insistat să stea în lumina reflectoarelor. Venea și pleca, discret și rapid, iar apoi mergeam la biserică și, mai apoi cu colinda. Ce să zic..trebuie să aibă și Moșu înțelepciune. Și să nu uităm că Moșul e imaginar. Are înțelepciune și tact, atâta cât i le dăm noi.

Și iată cum, cu un singur articol, am reușit să supăr din nou pe toți. Pe promotorii Moșului, pentru că spun că e mai bine fără el. Pe contestatarii Moșului pentru că nu i-am rostit condamnarea la rug. Presimt că o să mă simt din nou, vorba aia din engleză, ”ca un om fără țară…”

sursă foto: aici.

515719885.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s