De ce eu?/ De ce EL? (o taină mică dezlegată de una mai mare…)

De ce eu? Iată aici o întrebare ce ne vine de mii de ori în minte și, nu de puține ori, chiar pe buze. E o întrebare pe care ne-o punem când ne lovim de mici necazuri cotidiene. Ne întrebăm de ce eu când ne lovim degetele de la picioare în marginea colțuroasă a patului sau când fierul de călcat e prea încins și își imprimă chipul pe cea mai bună cămașă din dotare. De ce eu e întrebarea omului care se întoarce cătrănit de la lucru, din pricina colegilor care îl șicanează întruna sau a păstorului care se întoarce buimac de la adunarea generală. Uităm însă repede că am pus întrebarea. După o bucată de vreme, revenim cu picioarele pe pământ, iar văicăreala care prinsese proporții cosmice rămâne în bine meritatele-i proporții comice.

De ce eu este însă, nu de puține  ori, o întrebare sărată și udată de lacrimi. O întrebare care refuză să plece, refuză să se micșoreze….rămâne acolo ca o durere surdă de măsea. O durere care te împiedică să-ți vezi de viață. Veșnic chinuitoare și nelăsându-se alinată de niciun leac. E întrebarea care apare pe buza mormântului, pe fondul sunetului bulgărilor de pământ ce cad pe lemnul lăcuit. Teribil sunet. Întrebarea apare uneori într-un cabinet, pe holul spitalului, iar uneori în miez de noapte sub lumina întotdeauna prost-vestitoare a girofarului. Uneori apare într-un decor mult mai obișnuit: un simplu telefon, o banală înțepătură, un singur moment de neatenție.

Începem să măsurăm, că cumpănim, să cântărim și mai ales….să comparăm, iar rodul muncii noastre este că întrebarea se înfige mai adânc și mai incomod ca înainte, însoțită de pe acum de mai multe variante: de ce eu și nu el? de ce eu atât de mult? de ce doar eu? Se ivește de pe acum și nelipsitul cor de filosofi cu răspunsuri elegante, logice, argumentate temeinic, corecte teologic. Ei înțeleg deplin de ce tu, pentru ei totul are sens și se miră de nepriceperea ta.

De ce eu e o întrebare la care vei rămâne adesea fără răspuns. Cu nădejdea doar că tot chinul pricinuit de ea se va potoli cât să-ți poți vedea de viață. La întrebarea aceasta nu se răspunde cu ajutorul rațiunii, cu argumente testate, bine ticluite. Culmea, se răspunde tot cu o întrebare, mai de neînețes decât ea. Atât de neînțeleasă că taina ei umbrește total taina primei întrebări: De ce EL?

Noi, spunea tâlharul în chinuri, ne merităm soarta, dar omul acesta nu a făcut niciun rău. Da, poate că năpasta ce ne-a lovit pare disproporționată în comparație cu păcatele săvârșite și la fel pare bunăstarea altora în comparație cu nelegiuirile făcute. Dar tot păcătoși rămânem. Am contribuit și noi, măcar cu câțiva stropi la oceanul de rău de lângă noi. Omul acesta însă, nu a făcut niciu rău. Dimpotrivă a făcut doar bine. A făcut tot binele pe care putea să-l facă. N-a greșit nici în gând, nici în faptă, nici față de Dumnezeu și nici față de semeni și iată-L atârnat pe lemn. Iată-L blestemat, pentru că doar cel blestemat moare așa. De ce El?

Iată o întrebare care o mai atenuează pe prima. Nu, nu o anulează. Ea rămâne acolo și își face, din nou și din nou, simțită prezența. Nu o anulează, dar o face suportabilă. De ce eu este o întrebare pe care Vinerea Mare doar o alină, dar pe care dimineața Învierii o dezleagă. Deocamdată, doar El a avut parte de dimineața învierii, dar mireasma proaspătă a vieții începe să ajungă și la mine, ca o mostră a unei lumi noi, fără de ce-uri.

Țara Hațegului

Țara Hațegului

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s