10 NU-uri pentru sărbători

Deja e plin podul cu 1001 recomandări legate de ceea ce ar trebui să facem de sărbători. Iată și câteva sfaturi cu ce să nu facem. Poate scăpăm de câteva chestiuni inutile. Să începem:

 1. Nu trimite mesaje la kilogram, nici pe telefon, nici pe e-mail. Tehnologia facilitează trimiterea mesajului întregii ”liste.” Te asigur că ”lista” nu va citi extaziată mesajul tău ”Fie ca lumina sărbătorii…să îți inunde telefonul…”Cei mai mulți se vor opri după ”fie ca lumina…” În cel mai bun caz, ”lista” își va aminti că nu a trimis, așa că te vei trezi cu alte câteva mesaje. Câștigată nu e decât compania de telefonie. Și nici nu te chinui să devii prea original. Cât de original crezi că vei reuși să fi? Mai bine două-trei mesaje sau apeluri personale, calde, un contact real ca între oameni, decât 300 de mesaje ”luminoase.”
 2. Nu încerca să faci în sâmbăta Paștelor curățenia ”generală” pe care nu ai apucat să o faci până acum. Mai sunt și alte weekend-uri, deși, să fiu sincer…puteai să o faci, puțin câte puțin, în săpămânile precedente. Oricum nu fă tocmai azi pe războinicul bacteriilor, acarienilor și a altor ființe și particule: te vor birui. Dacă nu ai făcut-o, primenește un pic casa, iar mai apoi declară-le pace. Dacă ai trăit cu ele de Florii, vei supraviețui și de Paște. Mai bine ai grijă să nu te prindă și Înălțarea sau Rusaliile…
 3. Nu găti mai mult decât e cazul. Masa de sărbători e specială, dar…te rog tare mult, nu fierbe prea multe ouă. De ce insistăm, an de an, să le consumăm tot la limita expirării? Se termină apa și focul și nu le mai putem fierbe după Paște? Două feluri de prăjitură bună ajung: nu e nevoie și de pască, și de cozonac, și de tort, și de prăjitua X cu ness și de prăjitua Y cu nucă și….ghici ce???? 10 OUĂ! Din toate astea putem alege vreo două feluri, poate unul mai tradițional și ceva mai șmecher și glicemia va rămâne în parametri normali.
 4. Nu te agita înainte de a merge la biserică. Poți sta liniștită, fiecare e preocupată de freza ei și nu are timp să o admire pe a ta. Dacă ți se fac complimente e doar cu scopul ca ele să fie întoarse. Știu că e tradiția să fie ceva haine noi de sărbătoare, dar nu lăsa grija pentru vestimentație să strice totul. Nu te chinui să vezi toți copilașii și soțul cu nu-știu-ce costume și cămăși noi care trebuie aranjate și îmbrăcate cu 20 de minute înainte de începerea bisericii. Oare ce ne așteptăm să se întâmple? Doar ce întoarcem capul și copiii vor fi cu pantalonii pe cap, uitându-se la desene, deși ne-am chinuit jumătate de ceas să îi aranjăm. Soțul își va freca sacoul de mașină pentru că i s-a părut că vede ceva suspect la roată…Nu spun că nu-s importante hainele și că nu e bine să fie și ele primenite, dar mai important este să mergi cu sufletul liniștit să sărbătorești, decât să mergi frezat, aranjat și agitat.
 5. Nu îți aglomera programul cu o sută de activități, vizite și alte cele. Nu încerca să fii în prea multe locuri ca să îi mulțumești pe toți. Fii însă prezent acolo unde ești și bucură-te de persoanele lângă care ești: povestiți, amintiți-vă, râdeți, toate astea fără să vă grăbiți. Nu pierde prilejul de a dormi! Zilele acestea, permiteți luxul să tragi un pui zdravăn de somn într-un moment al zilei în care, în general, nu poți face asta. Trupul trebuie să știe că e sărbătoare datorită odihnei suplimentare, nu doar datorită meselor suplimentare.
 6. Nu vorbi prea mult la telefon. Dacă o faci, să fie cu cei dragi, nu cu colegul care n-are chef de sărbători și vrea să știe cei ai făcut cu facturile alea….
 7. Nu da drumul la televizor. Nu cred că e nevoie de motivație aici.
 8. Nu naviga prea mult  pe net (doar cât să citești articole ca ăsta!). Mai bine stai un pic pe afară sau vorba bancului cu turcul ”mai bine du-te în pădure.” Dacă vremea va fi ploioasă, ia….o carte bună! Na, c-am zis-o și pe asta!
 9. Nu merge de 100 ori la magazin. Gândește bine și limpede de la început.
 10. Nu îți îndeplini sarcinile ca pe o corvoadă. Nu aștepta să termini totul ca să te poți bucura în sfârșit. Oricum vei fi terminat și obosit când termini. Bucură-te din plin de fiecare etapă. A putea să stai acasă în liniște, alături de familie, a fi sănătos să te poți pregăti, a avea ce pregăti sunt deja suficient de multe binecuvântări ca să-ți mai poți permite să fii morocănos.too-much
Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 10 NU-uri pentru sărbători

 1. Iulian zice:

  Corect 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.