Când cei de la Times New Roman…nu mai sunt atât de amuzanți (2)

Zilele trecute nu am intrat pe net decât rapid, pentru a verifica mesajele. Astăzi de după masă am pășit în spațiul sacru cu timp, curios să văd ce se mai întâmplă în lumea bună. Curios să văd dacă TNR-ul a mai produs ceva faze faine. De data asta însă am plecat dezamăgit de acolo. Din nou. Nu mă consider habotnic și nu cred că cei caracterizați de habotnicie pășesc prea des pe-acolo, întrucât nu sunt prieteni prea buni cu umorul. Dezamăgirea mea e legată de faptul că cei de la TNR nu știu (sau nu vor?) să facă distincția între ceea ce este sacru, are valoare supremă și ceea ce poate fi, ba uneori chiar se cere a fi, ironizat.

În cazul de față vorbim despre jertfa lui Hristos de pe cruce. Avem de-a face aici cu esența credinței creștine. Mântuitorul moare pe cruce, pe nedrept osândit și în chinuri cumplite, pentru a aduce salvare lumii. Diferite categorii de creștini vor avea interpretări diferite în legătură cu modul în care jertfa de pe cruce aduce mântuirea. Pentru orice creștin autentic însă, crucea lui Hristos este….crucială! Este mai mult decât ceva solemn, este ceva de viață și de moarte! Este izbăvire de osândă, prin osândirea Lui. Este revelarea dragostei și dreptății divine, dar și taină pentru că Cel Ce a murit acolo a fost Fiul lui Dumnezeu!

Poate că ne vine să zâmbim când vedem o poză cu ciocănitoarea ciuruind corabia lui Noe, iar pe aceste încercând să o alunge. Zâmbim când vedem o imagine în care oamenii refuză pâinile înmulțite de Hristos, pentru că sunt alergici la gluten. DAR, niciun creștin serios nu s-ar gândi să glumească pe seama jertfei de la cruce.

Exact asta fac însă cei de la TNR care iau din nou jertfa de la cruce, ceea ce e mai sfânt și mai drag creștinilor, și o terfelesc în nămolul bancurilor de proastă calitate. De ce? Chiar s-au epuizat toate subiectele de bancuri? Au murit toți politicienii? Nu. De ce o fac? Pentru că pot. Mă întreb din nou (vezi articolul precedent, pe aceeași temă) ar trebui constrânși legal să se oprească? Nu, în niciun caz. Cred cu tărie în libertarea de exprimare. Ceea ce deplâng nu e lipsa constrângerilor legale pentru astfel de situații, ci lipsa constrângerii interioare! Cred că într-o societate cu adevărat civilizată cei în cauză s-ar gândi de două ori înainte să scuipe astfel de bancuri la foc automat. Se pare că civilizația noastră nu mai e chiar atât de civilizată pe cât ne place să credem.

Sunt și eu scandalizat de ceea ce se întâmplă în sânul bisericii creștine, îndeosebi a celei ortodoxe (dar nu numai): setea de bani, ritualuri care contrazi flagrant tocmai Scripturile creștine și care sunt practicate aberant și ridicol, lipsa de cultură a preoților și laicilor deopotrivă, suprapunerea neamului cu religia și lista ar putea continua. Toate aceste triste realități nu doar că nu trebuie ascunse, ci trebuie usturător ironizate, ca o julitură prăfuită peste care se pune, îmbelșugat, spirt!

A introduce imaginile cu Hristosul răstignit între bancuri cu urși și cocoși este însă sminteală curată și absolut ne-necesară. Necazul și mai mare e că are trecere.

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s