7 motive pentru care ar trebui să participi la Masa Domnului mâine dimineață

În cele mai multe biserici baptiste din România, credincioșii se vor împărtăși mâine dimineață la Masa Domnului. Cred că este important să participăm, dar sunt pe deplin conștient că simpla afirmare a acestui fapt nu va avea efectul dorit, așa că, în cele ce urmează, aș dori să enumăr câteva motive pentru care nu ar trebui să lipsim mâine de la adunare. Nu îmi propun să abordez chestiunile teologice privitoare la acest act, ci, mai degrabă, mă voi mărgini la câteva chestiuni simple care ar trebui să ne ofere imboldul de a participa. Așadar, de ce să ne împărtășim la Masa Domnului?

Un prim motiv pe care aș dori să îl enunț este că Însuși Domnul nostru Isus Hristos ne poruncește să o facem, așa cum ne arată Evangheliile, dar și apostolul Pavel în 1 Corinteni 11.

Un al doilea motiv este că aceasta a fost practica bisericii primare, care, se pare, se împărtășea mult mai des decât o facem noi (vorbesc despre baptiști), deși o făcea într-un context și cadru destul de diferite de ale noastre.

Un al treilea motiv ține de semnificația acestui act. Acesta ne vorbește despre ceea ce este cel mai scump și cel mai de preț pentru noi: jertfa Domnului Isus Hristos. trupul frânt și sângele vărsat. Este sângele prin care păcatele, oricât de mari, grele și multe sunt iertate. Este trupul care ne deschide calea pentru a intra în prezența lui Dumnezeu, în Sfânta Sfintelor. Este jertfa care îmi aduce împăcare cu Dumnezeu. Nu este vorba despre comemorarea unui simplu eveniment, ci despre Evenimentul care mi-a schimbat viața și veșnicia. Este Evenimentul care m-a mutat din iad în cer. Deși unii vor încrunta din sprâncene, îngăduiți-mi să afirm că participarea sau neparticiparea la Masa Domnului sunt un indicator destul de clar al prețului și valorii pe care o atașez jertfei lui Hristos.

Un al patrulea motiv ține de faptul că participând la Masa Domnului nu doar îmi amintesc de jertfă și de semnificația ei, ci o retrăiesc. Mă reîntorc pe dealul Căpățânii. Îmi place să mă gândesc la Masa Domnului ca la o dramatizare a ceea ce s-a întâmplat la Calvar. Elementele fizice prezente acolo, cu care ne împărtășim, ne ajută să înțelegem Jertfa lui Hristos în concretul ei, în cruda ei realitate. Este tendința noastră să idealizăm totul, dar Masa Domnului ne pune înainte, din nou și din nou, trupul sfârtecat și crucea de pe care picură sânge.

Un al cincilea motiv are de-a face cu părtășia bisericii. Atunci când ne împărtășim la Masa Domnului, trupul Domnului este prezent acolo în mod simbolic, prin pâine și rodul viței, dar și într-o formă concretă, prin prezența bisericii, a fraților și a surorilor. Masa Domnului este deci  și o expresie, poate una din cele mai frumoase, a unității bisericii. Mă ajută să văd nu doar ceea ce este esențial pentru mine și veșnicia mea, la nivel individual, ci și ceea ce este esențial pentru noi ca biserică. Ce ne aduce împreună? Suntem oameni atât de diferiți, din medii diferite, cu preocupări diferite, cu temperamente atât de diferite? Ce are puterea să facă din noi un trup? Răspunsul este: Isus Hristos și jertfa Sa. Duhul Sfânt este Cel Ce ia aceste adevăruri și le face vii pentru noi, aducând unitate în trupul lui Hristos. Deși suntem atât de diferiți, Masa Domnului ne ajută să vedem că avem aceeași problemă fundamentată, păcatul, dar și că aceeași soluție a fost oferită și același preț a fost plătit pentru salvarea fiecăruia. A participa la Masa Domnului înseamnă deci a-ți întări credința, dar, în același timp, a-ți întări legătura cu trupul lui Hristos, biserica.

Un al șaselea motiv ține de nădejdea noastră viitoare. Domnul Isus Însuși spunea în acest context că va veni vremea când vom bea acest pahar nou, în Împărăția lui Dumnezeu. Masa Domnului vorbește despre un ospăț care va avea loc la sfârșitul vremurilor, în veșnicie. Un ospăți fără de sfârșit. Masa Domnului este o mostră a ceea ce va fi atunci. Dacă în inima ta vibrează ceva atunci când te gândești la acea masă cerească fără de sfârșit, cred că…

Al șaptelea și ultimul motiv este adresat celor care au copii. În Deuteronomul, Cuvântul anticipa că atunci când copiii vor privi la modul cum părinții trăiesc legile și poruncile Domnului, vor pune întrebări. Atunci, arată textul, părinții vor avea prilejul să le vorbească acestora despre salvarea pe care Dumnezeu le-a oferit-o, smulgându-i din Egipt, din casa robiei. La noi, la Betania, s-a hotărât ca și cei mici să fie alături de părinți, chiar dacă nu se împărtășesc. Să vadă, să pună întrebări, mai târziu să înțeleagă și, mai presus de toate, să creadă!

sursă foto: aici

supper-at-emmaus-by-Rembrandt-van-Rijn-295

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.