Despre tragedia de ieri. Cum de s-a ales ce s-a ales? (1)

Ziua de ieri m-a năucit. M-am mai liniștit când am văzut că nu sunt singur. Ca păstor nu se cade să fac aprecieri legate de vreun anume partid sau candidat. Statutul Bisericilor Baptiste din România spune clar că păstorii nu sunt membri ai partidelor politice, iar aifrmația trebuie înțeleasă în spiritul, nu în litera ei. Cred că ceea ce sugerează statutul este că păstorii nu trebuie să fie înregimentați politic, iar asta înseamnă mai mult decât a fi sau nu membru cu acte al unui partid. Cred că păstorul nu trebuie să încline balanța în favoarea unui partid sau candidat nici în vorbire, nici în scris.

Deci, fără a susține o parte sau alta a spectrului politic, nu pot decât să afirm că ceea ce s-a întâmplat ieri, în multe locuri, a fost o tragedie. A fost o tragedie pentru că ieri au fost strivite, călcate pur și simplu în picioare, valorile morale și caracterul  care se hrănește cu acestea. De multă vreme lucrurile acestea sunt scuipate și batjocorite. Ieri însă s-a mers mai departe: imoralitatea, corupția, hoția, minciuna și tot ce poate fi găsit mai rău și mizer în inima decăzută a omului, au fost încoronate! Au fost puși în funtea cetăților, ca modele, ca oameni care să ne conducă,  persoane care se află în pușcărie!!! Pe mine unul mă doare mintea. Cum poți să alegi să te conducă pe cineva care până acum și-a bătut joc de tine? Nu înseamnă asta oare că îți bați și tu joc de tine? Cum poți să alegi un corupt învederat, hoț dovedit, și să îi dai punga cu banii cetății, cu banii tăi, pentru câțiva ani? Ce spune teatrul ăsta absurd despre societatea noastră, despre discernământul nostru? Iată câteva concluzii simple pe care le-am extras ”după ieri.” Pentru început, câteva gânduri legate de cum de au putut oameni să aleagă corupți dovediți:

  1. Mare e puterea obișnuinței. Cred că în multe locuri oameni au ales pentru că ”îl știm deja de-atâta-amar de vreme! Prea bine nu ne-o fost, da nici n-am murit, măcar cu rău ăsta suntem obișnuiți.” În ultimii ani am realizat tot mai mult puterea obișnuinței. Este în noi o frică de schimbare, iar asta ne determină să ne încremenim în prezentul mizerabil.
  2. ”Îl votăm că e de-a nostru.” Poate că la noi, la români, faptul acesta cântărește mai mult ca la alte nații și cântărește greu mai ales la alegerile locale. Orașul, comuna, municipiul e o familie mare ce trebuie protejată. ”Ia, să nu se ia nimeni de primarul nostru. E cum e, da e al nostru. N-o fi perfect, da tot ne vrea mai mult binele decât procurorii care se ”ia” de el.” Tot în ultimii ani, am fost uimit tot mai mult de forța coagulantă a răului.
  3. ”Măcar a făcut ceva pentru noi.” Atât de puține s-au făcut în țara asta după revoluție, atât de încet și de prost, încât suntem fascinați de orice nimic care se face pe banii noștri sau pe bani europeni. (Aici generalizarea e periculoasă pentru că în multe locuri, inclusiv TM mea, s-a făcut și, în multe situații s-a făcut bine. Excepțiile întăresc regula.) Să ne trezim! Dacă primarul a făcut, și-a făcut datoria, nu ne-a făcut vreun mare hatâr. Dacă a făcut, a făcut-o pe banii noștri sau europeni și nu pe cei personali. În locurile în care s-a făcut mult, cred că ar trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva se putea și mai mult. Sau se putea mai bine?  E de calitate? (De pildă, consider că drumurile asfaltate în preajma campaniei sunt o insultă! Lași omul să-și strice mașina câțiva ani și înainte de alegeri te trezești că totuși se poate…Din păcate, funcționează.)

(to be continued)

(o poză cu mine după ziua de ieri.)

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre tragedia de ieri. Cum de s-a ales ce s-a ales? (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.