Semnele viteazului-devoțional din 2 Samuel 23

În general treceam repede peste 2 Samuel 23, capitolul care amintește vitejii lui David. Aveam senzația că ceea ce este interesant, intrigi, războaie, răsturnări de situație, se află fie înainte, fie după acest capitol. Două învățături s-au „lipit” de inima mea azi, de dimineață, în timp ce am parcurs acest capitol. Întrebarea este ce îl deosebește pe un viteaz de ceilalți? Capitolul ne oferă câteva posibile răspunsuri:

În primul rând, viteazul rămâne în luptă chiar și în cele mai dificile situații. Iată ce ne spune 2 Samuel 23 despre Benaia, fiul lui Iehoiada: Benaia, fiul lui Iehoiada, fiul unui om din Cabțeel, om viteaz și vestit prin faptele lui mari. El a ucis pe cei doi fii ai lui Ariel din Moab. S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă unde a ucis un leu, într-o zi când căzuse zăpadă. A omorât pe un egiptean groaznic la înfățișare, care avea o suliță în mână; s-a pogorât împotriva lui cu un toiag, a smuls sulița din mâna egipteanului și l-a omorât cu ea. Iată ce a făcut Benaia, fiul lui Iehoiada; și a fost vestit printre cei trei viteji ( 2 Samuel 23:20-22) Vitejia deci, o dovedim în situații limită. Tocmai acele situații pe care nu le dorim și pe care le evităm cu orice preț. Dacă te afli într-o astfel de situație chiar acum, privește la ea ca pe o oportunitate. Nu ceda! S-ar putea ca acesta să fie momentul în care vei trece din numărul luptătorilor în numărul vitejilor. Nu întotdeauna viteazul va ieși din luptă triumfător, dar, cu siguranță, nu va ieși nici dezertor, părăsind câmpul de luptă pe ușa din spate, pentru că e prea greu. Uneori va plăti prețul suprem, dar, indiferent de circumstanțe, va luptă până la capăt.

În al doilea rând, viteazul va lupta chiar și atunci când rămâne singur: După el, Eleazar fiul lui Dodo, fiul lui Ahohi. El era unul din cei trei războinici care au ținut piept împreună cu David împotriva filistenilor strânși pentru luptă , când bărbații lui Israel se dădeau înapoi pe înălțimi. După el, Șama, fiul lui Aghe, din Harar. Filistenii se strânseseră la Lehi. Acolo era o bucată de pământ, semănată cu linte; și poporul fugea dinaintea filistenilor. Șama s-a așezat în mijlocul ogorului, l-a apărat și a bătut pe filisteni. (1 Samuel 23:11-12) În general, când grupul se sparge, fiecare va căuta să se ascundă. Puțini vor fi cei care nu vor da bir cu fugiții, uneori o singură persoană. E ușor să lupți când ai scutul mulțimii de toate părțile. Viteazul însă va continua lupta și de unul singur. Așa au fost pe vremea lor Enoh, Noe, Avraam, Ilie, apostolul Pavel și Binecuvântatul nostru Domn. Da, Scripturile ne învață că măsura vitejiei nu o dă numărul de oameni care ne înconjoară, ci, mai degrabă, credincioșia de a continua lupta chiar atunci când toți te părăsesc.

Acestea sunt doar două lecții despre vitejie din 2 Samuel 23, dar capitolul conține mult mai multe: viteazul își asumă riscuri, viteazul este dispus să rămână anonim…Cuvântul este bogat, iar cei interesați pot duce studiul mai departe. Cel puțin, sper să putem continua toți cu aplicațiile.

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.