Înțelepciune de la clasici: Neagu Djuvara, despre metehnele pe care comunismul le-a lucrat în noi

Iată ce scrie Neagu Djuvara despre transformările pe care le-a produs comunismul în România, în mod special în rândul țăranilor. Observațiile lui sunt relevante atunci când ținem seama de două considerente. Mai întâi, Neagu Djuvara a cunoscut bine cum era România înainte de iadul comunist. Mai apoi, a lipsit din țară în timpul iadului comunist, astfel că diferențele au fost cu atât mai izbitoare la întoarcere. Să-l ascultăm:

„În cei cincizeci de ani de comunism, s-a stricat ceva în creierul acestui popor. E foarte ciudat cum s-au schimbat lucrurile, în 45 de ani de regim foarte străin, în comportamentul tradițional al românului (…)

Pe vremea mea, țăranul bea duminica. Se îmbăta câteodată, dar doza lui de țuică se rezuma la cea de duminică. Astăzi bea în fiecare zi.

Am părăsit în 44 o țară pe jumătate țărănească, o țară cu oameni îmbrăcați în alb și negru, care nu se sfiau de portul lor popular. Am regăsit o lume pestriță, săracă și lipsită parcă de gust. M-a speriat apoi agresivitatea oamenilor de pe stradă și, mai ales, că se bea enorm. (…) M-a șocat că nimeni nu mai dădea binețe, iar când se apropia cineva de tine, pentru a te întreba nu contează ce, respectivul începea cu trei formule de scuză. Asta nu e politețe, ci teamă față de reacția celuilalt.

Deosebirea cea mai izbitoare-față de aspectul satelor din tinerețea mea-era în portul oamenilor de la țară. Haina albă de cânepă, in sau dimie, totdeauna discret împodobită, era acum discret înlocuită cu haina orășenească cea mai tristă, constituită, de cele mai multe ori, în partea de sus, dintr-o flanelă sau un tricou cenușiu, de cele mai multe ori jerpelit. (…) Lăsasem o sărăcie oarecum smerită și decentă, regăsisem o mizerie pretențioasă și cu arțag…(…)

Moralitatea batjocorită se repară mai greu decât uzinele învechite.”

(Citatele sunt preluate dintr-o carte….de citate! Titlul acesteia este 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara, apărută la editura Humanitas, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, p.120-121. Cartea conține și o scurtă biografie a autorului. Foarte ușor de citit, foarte plăcută. Recomandăm!)

P.S. Autorul e pesimist-optimist sau optimist-pesimist, cum vreți voi: „O să ne facem bine, dar mi-e teamă că avem de așteptat vreo două generații.” (p.121)

031214171660394883

Reclame

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.