7 reguli fundamentale de ținută și igienă (for men only!)

Trebuie să recunosc, m-a pus pe gânduri observația lui Neagu Djuvara. Acesta spunea că unul dintre lucrurile care i-au atras atenția, revenind în țară după 45 de ani, este că mulți bărbați umblă nebărbieriți. M-am tot gândit zilele acestea care ar fi câteva reguli elementare de igienă și ținută, de care un bărbat ar trebui să țină seama:

  1. Primul, pornind de la observația lui Djuvara, să se radă, ori de câte ori este nevoie. Rasul nu este o activitate rezervată  pentru sâmbătă seara, cum nu este nici dușul, ceea ce mă conduce la următorul punct.
  2. Să facă duș, ori de câte ori este nevoie. Aceeași subliniere: una dintre metehnele cu care am rămas din vremuri demult apuse este că „baia” se face sâmbătă seara și, la fel ca bărbierirul, ține toată săptămâna. Știm că nu ține… Scuzele sunt multiple: începând de la ecologie (să nu consumăm apa!) și continuând cu preferata românilor: „să nu MĂ răcesc….” Un bărbat nu are voie să miroase a transpirtație decât dacă a muncit fizic sau a făcut sport. Chiar și în aceste siutații, trebuie să remedieze lucrurile cât mai repede posibil.
  3. Să aibă grijă de dinții lui! Să nu fie nevoie să păstrezi distanța regulamentară când stai de vorbă cu el sau să cârnești nasul în stânga sau dreapta, ca să te ferești de arome. Să nu existe, între dinții din față, spații pentru șuierat și scuipat. Există suficiente perii, paste și ape de gură la prețuri accesibile.  Și mai e ceva aici: grea problemă  cu usturoiul ăsta la noi. Ce-i drept, întărește imunitatea celui ce îl consumă….în timp ce o scade pe a tuturor interlocutorilor săi.
  4. Să nu umble cu haine rupte, mai ales cu șosete rupte. Găsesc că a umbla cu șosete rupte este de neiertat. Nici când lucrăm acasă, nici chiar la țară, nu avem voie să purtăm haine rupte. În general există haine de lucru, din materiale rezistente, adaptate cerințelor. Se pot cumpăra de la second-hand. Tare nu-mi place obiceiul de a umbla pe acasă sau prin gospodărie cu hainele bune care s-au rupt.
  5. Să își adapteze ținuta la situația în care se află. Un lucru interesant este că la noi treningul a căpătat un statut mult mai elevat decât merită. Treningul cel mai alb sau cel mai roșu sau cel mai albastru este păstrat de mulți pentru a ieși în oraș. Treningul însă este pentru practicarea sportului, pentru o plimbare în natură, pentru a ieși la un grătar, pentru focul de tabără. Se observă însă și extrema cealaltă: ținute mult prea elegante pentru situații care nu o cer.
  6. Să își asorteze ținuta. De pildă, șosetele sunt o pacoste. Încă se mai „practică” cele albe la costume elegante, de stofă. Eu zic că decât așa, mai bine niște blugi sau, mai ales, un trening, care merg de minune cu șosetele albe.
  7. Să-și păstreze calmul. Cred că este o chestiune elementară, dar în același timp este testul la care cei mai mulți bărbați cad. Evident, un bărbat nu are voie să înjure niciodată, dar nici să zbiere la ceilalți. Agresivitatea din trafic mă sperie. La a doua replică ești deja făcut bou sau prost. Mă sperie, tot în trafic, bărbații care agresează verbal, ba chiar fizic, doamnele. Ar mai trebui să spun că un bărbat nu ar trebui să amenințe cu bătaia și nici să lovească decât dacă e cazul să se apere, în situații extreme și foarte rare?

P.S. Era să dau publish și să uit de astea două! Încadrați-le unde vreți. Să nu se descalțe una-două, când merge undeva în vizită. Își permite să facă asta doar dacă sunt rude, prieteni foarte apropiați sau va locui acolo câteva zile. În cazul în care trebuie să o facă, să se asigure că nu va fi pus într-o situație jenantă. Există de pe acum pudre, spray-uri și multe alte instrumente ajutătoare. Bun, cu asta am încheiat. Vorba aia: totul e bine când se termină cu bine! (descălțarea inclusă.)

(sursă foto:aici)

shaving_made_easyjaw

Anunțuri

Despre Valentin Fat

pastor, Biserica Baptista Betania, Timisoara.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la 7 reguli fundamentale de ținută și igienă (for men only!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s